Realisatie energielabel A+ woningen in Kamperpoort

Zwolle – De afgelopen maanden heeft deltaWonen gewerkt aan het definitieve ontwerp van de woningen in de nieuwe Vogelbuurt. DeltaWonen start medio augustus met de bouw van 61 eengezinswoningen met energielabel A+. Wie geïnteresseerd is in een eengezinswoning in de nieuwe Vogelbuurt kan binnenkort via www.dewoningzoeker.nl reageren op een woning van zijn keuze. Inmiddels hebben bewoners die uitverhuisd zijn en willen terugkeren naar de nieuwe Vogelbuurt een woning toegewezen gekregen.
Bij oplevering hebben de nieuwbouwwoningen het energielabel A+. Dit wordt bereikt door een aantal in het oog springende duurzame aspecten. Er wordt basisventilatie met warmteterugwinning toegepast. Hierdoor is er geen onnodig warmteverlies. Elke woning heeft deels klimaatglas en een aantal woningen krijgt zonneboilers en/ of douche warmteterugwinning. Dat betekent dat het warme water uit de douchekraan wordt voorverwarmd door het afgevoerde warm water van de douche. In het materiaalgebruik wordt zoveel mogelijk uitgegaan van het Cradle-to-Cradle principe (C2C). Het principe is dat alle materialen na hun leven in het ene product nuttig kunnen worden ingezet in een ander product.
De binnenwanden van de woningen en de dakbedekking hebben het zogenaamde DUBOkeurmerk. Uitsluitend de meest milieuvriendelijke producten binnen een bepaalde toepassing komen in aanmerking voor dit keurmerk. Ook wordt FSC gecertificeerd hout (uit duurzaam beheerde bossen) toegepast in plinten en bekleding van gevels van de bergingen. De gevelbaksteen en de dakpannen zijn eveneens zeer duurzame materialen. Buiten de woning vinden ook duurzame maatregelen plaats. Zo zijn de lantaarnpalen op het binnenterrein voorzien van zonnepanelen en wordt het hemelwater op daken en de bestrating niet naar het rioolstelsel van de gemeente geleid, maar in de grond geïnfiltreerd. De toepassingen van al deze maatregelen dragen bij aan duurzaam wonen en leven, iets waar deltaWonen zich hard voor maakt. Hoe ziet de nieuwe Vogelbuurt er uit?DeltaWonen bouwt in de nieuwe Vogelbuurt 61 eengezinswoningen in de sociale huursector. Er zijn vier verschillende typen woningen ontwikkeld met verschillende soorten daken: woningen met schuine en platte daken en één- en tweelaags woningen met kap. Door op verschillende manieren de woningen aan elkaar te koppelen, ontstaat een speels binnengebied. Kenmerkend voor de architectuur is dat elk rijtje woningen een duidelijk begin en eind heeft.

De bijzondere hoekwoningen zijn allemaal anders en geven elk blokje een eigen gezicht. Door de verdere samenhang in de detaillering en materialisering ontstaat een karakteristiek beeld. De rode baksteen van de woningen maakt het straatbeeld warm en levendig. Ook past het bij het centrum stedelijke karakter van de wijk. De woningen hebben de hoofdentree aan de straatzijde en een tweede entree via de tuin en het binnenterrein. Hier staan ook de auto’s geparkeerd. Alleen bewoners kunnen parkeren op het binnenterrein. Iedere woning heeft daar één parkeerplaats.

Artikel delen:

Reageer