Ambelt viert 100-jarig jubileum

In juni 2007 viert de Ambelt het 100-jarig bestaan. De jubilerende onderwijsinstelling pakt groots uit. Op alle 22 locaties staat een feestdag voor de leerlingen op het programma. Zo organiseren leerlingen van de locatie Oosterenk in Zwolle een eigen circus met spectaculaire acts en eigengemaakte kleding. Op 4 juni is er een symposium voor de medewerkers en tot slot een reünie voor oud-leerlingen van de buitenschool op 6 juni. Tijdens het symposium vindt de presentatie van het rijk geïllustreerde jubileumboek plaats, dat Ewout van der Horst schreef over de geschiedenis van de Ambelt.


“Leeren in de vrije natuur !”

De Ambelt verzorgt speciaal onderwijs in de regio Oost-Nederland. De oorsprong van de instelling ligt bij de in 1907 opgerichte Zwolse Vereniging tot Bestrijding der Tuberculose, die in Herfte een dagsanatorium en buitenschool voor ziekelijke kinderen opende. In de loop van de jaren groeide de Ambelt uit tot orthopedagogisch centrum voor kinderen met psychische- of gedragsproblemen.

De eerste week van juni wordt het jubileum op grootschalige wijze gevierd met een reünie voor oud-leerlingen van de buitenschool, een symposium voor de medewerkers en een feestdag voor de leerlingen. Elke locatie organiseert een eigen feest. De activiteiten variëren van survivalactiviteiten tot een culinair uitstapje.

Op de locatie Oosterenk heeft men gekozen voor een klassiek concept. In de lijn met de jaarlijkse toneeluitvoeringen in het openluchttheater op de buitenschool, organiseren leerlingen van de Oosterenk een circus op eigen locatie. De leerlingen van de basisafdeling studeren, evenals vroeger ‘de bleekneusjes’, hun eigen acts in en maken deels hun eigen kleding. Het circus belooft een waar spektakel te worden. De Rabobank sponsort de leerlingenactiviteiten met een bedrag van 5000 euro.

Artikel delen:

Reageer