Bezoekers beoordelen zomerexpositie Overijssel

Zwolle – Deze zomer reist de poëtische buitenexpositie Hoog Water! door Overijssel. Hierin geven acht -jonge en ervaren- kunstenaars hun beeldende commentaar op menselijk ingrijpen in de natuur. Van de acht aanwezige driedimensionale kunstwerken wordt er één aangekocht om een permanente plaats te krijgen op de Kunstwegen-route tussen Zwolle en Nordhorn.

Bezoekers van de expositie in Deventer, Olst en Zwolle of van de online presentatie van de kunstwerken, kunnen daarnaast een kunstenaar belonen met een publieksprijs van onder meer € 1.000,-. De expositie Hoog Water! werd vrijdag 6 juli geopend in het Worpplantoen in Deventer tijdens Deventer Op Stelten. De expositie die ontstond uit een samenwerking tussen provincie Overijssel, Kunstenlab Deventer, festival Deventer Op Stelten en Rijkswaterstaat is deze zomer nog te zien op Landgoed De Haere in Olst (17 t/m 26 augustus) en tijdens Stadsfestival Zwolle (1 t/m 8 september). In het Kunstenlab in Deventer is nog tot en met 26 augustus de aanvullende (binnen)tentoonstelling RE-:) CREATIEPLAATS .:)) te zien, met een installatie van Patrick Mangnus.

Tot en met 6 september kunnen bezoekers van de (online) expositie op jijenoverijssel.nl stemmen op het kunstwerk van Atelier van Lieshout, André Pielage, Marieke de Jong, Filip Jonker, Paul de Kort, Maria Roosen, Nathalie Bruys of Paul Segers. Zaterdag 8 september wordt op de slotdag van Stadsfestival Zwolle bekend gemaakt welke kunstenaar de meeste stemmen heeft gekregen. Hij/zij wint een award, prijzengeld van € 1.000,- en uitgebreide aandacht in kunst- en cultuurmagazine BEELD.

De stemmers maken kans op een cultureel weekend in Overijssel, de in kleine oplage verschenen catalogus van Hoog Water! en het in recente herdruk verschenen Kunstwegen reisboek.

Over Hoog Water:Bij hoog water stromen rivieren over en komen bewoonde gebieden blank te staan.
Met ‘Ruimte voor de rivier’ -het grootschalige plan van Rijkswaterstaat- biedt Nederland weerstand. Maar wat betekent dat voor de betrokken gebieden en bewoners, en laat de natuur zich wel aan banden leggen? In Hoog Water! geven acht kunstenaars hun beeldende commentaar.
De expositie maakt deel uit van het festivalbeleid van de provincie Overijssel, waarmee de provincie Overijssel zich van 2009-2012 sterk maakt om de eigenheid en grote verscheidenheid aan kunst en cultuur zichtbaar te maken aan een groot publiek.

Artikel delen: