Stadshagen voorgelicht over ‘omgekeerd inzamelen’

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft onlangs bewoners van Stadshagen tijdens een reeks bijeenkomsten voorgelicht over ‘omgekeerd inzamelen’. Deze manier van inzamelen houdt in dat bewoners plastic verpakkingsmateriaal weggooien in de grijze container, die de ROVA huis aan huis ophaalt, en hun restafval wegbrengen naar een ondergrondse afvalcontainer.

Op de bijeenkomsten konden bewoners een filmpje bekijken over omgekeerd inzamelen, zien op welke locaties de containers komen en uitproberen hoe de ondergrondse container werkt. En natuurlijk konden ze met al hun vragen en opmerkingen terecht bij medewerkers van de gemeente en ROVA. Die opmerkingen en suggesties zijn waardevol. Ze zijn dan ook allemaal genoteerd en in sommige gevallen is besloten hierop actie te ondernemen. Zo werd bijvoorbeeld vaak gevraagd wat er wel en niet in de container voor plastic afval thuishoort. Daarom krijgt de grijze container straks een sticker waarop dit duidelijk staat weergegeven. De meeste bezoekers van de bijeenkomst waren enthousiast over de nieuwe manier van inzamelen en de milieuvoordelen die dit met zich meebrengt. Uit een proef in de Veerallee en Dieze (Hogenkamp) is immers gebleken dat de hoeveelheid ingezameld plastic materiaal toeneemt, terwijl de hoeveelheid restafval juist afneemt. En dit is goed voor het milieu, want plastic is herbruikbaar, terwijl restafval wordt verbrand.

Veel bewoners kwamen om te zien waar de ondergrondse containers geplaatst worden. Op grote kaarten konden zij zien welke locaties daarvoor zijn uitgekozen. Aan het bepalen van die locaties is een zorgvuldig traject voorafgegaan.

De containers kunnen immers niet geplaatst worden op plekken waar veel kabels en leidingen in de grond zitten, op plekken waar de vrachtwagens van ROVA niet kunnen komen of te dicht in de buurt van scholen.

Er komt ongeveer één restafvalcontainer per 100 woningen. Bewoners moeten straks dus wat verder lopen om hun restafval weg te gooien. Dit zal natuurlijk wel wat wennen zijn. Als we ons afval echter goed scheiden, blijft er nog maar heel weinig restafval over dat weggebracht moet worden.

Dit is veel minder dan de hoeveelheid plastic afval, waarmee u nu naar het inzamelpunt bij het winkelcentrum moet. En u kunt uw restafval makkelijk meenemen als u toch de buurt verlaat voor boodschappen of werk.

De ondergrondse containers in Stadshagen worden in september en oktober geplaatst. De bedoeling is dat deze eind 2012 allemaal in gebruik zijn. Wanneer de containers klaar zijn voor gebruik ontvangt u een pasje en een brief met instructies over het gebruik van de containers.

De komende jaren wordt het systeem ook in de andere wijken van Zwolle ingevoerd en komen ook daar ondergrondse restafvalcontainers. Eind 2016 moet het ‘omgekeerd inzamelen’ in heel Zwolle zijn ingevoerd.

Artikel delen:
Reacties 35
 1. Met plastic en glas vind ik het niet erg om te zeulen, maar met scherpe randen van blikken waar ik nu dus mee blijf zitten, heb ik veel problemen!
  U merkt het: ik ben géén voorstander van deze wijziging en baal dan ook dat ik niet naar deze voorlichtingsbijeenskomst in de vakantie (!!!) kon komen!


  ⚠️ Meld

 2. @Marianne, wat is er scherp aan een blijk dan? Vind dat wel meevallen. Bij mij in de wijk zijn er (nog) geen ondergrondse containers. Ben (als proef)voorstander van het omdraaien van de procedure. Zou ook wel een container voor glas willen hebben, maar dat zal er wel niet van komen, heb je wanneer glascontainers meer in de wijken komen, ook geen gedoe met bewoners die zo’n glascontainer voor hun huis krijgen/hebben, lijkt mij wel veel (lawaai) overlast te geven.


  ⚠️ Meld

 3. Ik heb in Stadshagen een kennis wonen, die hierover ook in de krant heeft gestaan. Hij heeft een lichamelijke beperking aan zijn benen, waardoor het voor hem bijzonder lastig is om een vuilniszak een paar honderd meter verderop in een container te deponeren. Bij dit nieuwe proefballonnetje lijkt vrijwel niet te zijn nagedacht over mensen die niet goed ter been zijn…

  Vraag dus aan de politici die ook dit medium wel eens bezoeken: Hoe moet dit nu met die mensen die niet zelf naar die containers kunnen komen? Is daar een oplossing voor??


  ⚠️ Meld

 4. HET WORD HOE GEKKER STRAKS KRIJGEN WE NOG
  EEN PAS ER BIJ LAAT ZO ALS HET DENK OOKAAN
  BEJAARDE MESEN EN AAN MENSEN MET EEN
  BEPERKING LAAT HET ZO MARJO


  ⚠️ Meld

 5. @Eva, stuk heb ik ook gelezen maar rest bij mij wel de vraag hoe hij die zware kliko,s aand e weg zet ???

  Kijk bv Rivierenhof allemaal bejaarden en alles ondergronds gaat prima toch.

  Ze hadden het in de nieuwere wijken in stadshagen gelijk moeten invoeren krijg je geen problemen meer daarna en scheeld ook weer geld.

  Zet een stuk of 8 van die ondergrondse containers neer kunnen we alles direct zelf scheiden.


  ⚠️ Meld

 6. Zelf woon ik in Westenholte. Dus ik zie al helemaal gebeuren, dat er maar 2 van die containers in de hele wijk zullen komen… Dat wordt feest…

  Goed. Ik ben het er mee eens, dat we een plastic container bij huis nodig hebben. Ik vertik het namelijk nog altijd om met mn plastic afval naar zo’n container te moeten lopen. Te veel gedoe. Dus dat belandt bij mij in het restafval. En dus raad je het al… Ik heb dus echt HELEMAAL GEEN ZIN om wel met mijn smerige restafval naar een container te moeten lopen!!! Blegh!


  ⚠️ Meld

 7. Ik ben wel voorstander van omgekeerd inzamelen, maar kan me wel voorstellen dat het voor mensen met een beperking lastig is. In het stukje Assendorp waar ik zit, zijn geen ondergrondse containers. Ik zou het wel makkelijker vinden want de 3 bakken staan bij ons best wel in de weg in onze kleine stadstuin. Maar ik ben ook wel bang voor het lawaai wat het met zich meebrengt evt. Dus allemaal voors en tegens. Voor mensen met een kleine (stads)tuin zouden ze eigenlijk slankere bakken moeten ontwerpen zodat het minder ruimte inneemt. En de mogelijkheid bieden, wanneer je een bak niet gebruikt deze terug te kunnen geven aan Rova. Daar wordt al moeilijk over gedaan, want het hoort dan bij het huis, krijg je te horen.

  Ben benieuwd hoe het afvalverhaal vorm krijgt door heel zwolle heen.


  ⚠️ Meld

 8. @Blauwvinger; Ik heb het hem niet zien doen, maar ik kan me voorstellen, dat dat voetje voor voetje, met 2 krukken gaat. En hij heeft een prachtige atletische vrouw…


  ⚠️ Meld

 9. Wij zijn ook geen voorstander van omgekeerd inzamelen. Wij krijgen de ondergrondse container voor de deur, en we weten uit ervaring dat dit geen pretje is. Ding maakt een hoop herrie, stinkt, en afval wordt er gewoon naast gezet. Het stukje lopen nemen wij eventueel voor lief en is in eerste instantie niet het probleem. Maarjah zoals eerder aangegeven komt ie recht voor de deur. Op nog geen 100 meter afstand zit bij ons een plastic container (tevens glasbakken). Daar kan ieder naar gelieven het plastic afval deponeren. Deel van die grote zakken uit, en opgelost is het probleem. Dan is er ook geen 4e container nodig. We zien vanuit ons raam dat best veel mensen hier gebruik van maken. Maak hier wat reclame voor zodat iedereen het weet dan komt het helemaal goed.
  We zijn ook een maand terug bij de inloop bijeenkomst geweest, hier hebben wij onze zorgen geuit tegen een Rova medewerker, die nog met ons contact op zal nemen. Tot op heden is dit nog niet gebeurd.

  En wat betreft duurzaamheid. De verwachte kilo??s plastic zullen in de toekomst tegenvallen. De grijze containers worden afgeschaft/opgehaald en verdwijnen uit het straatbeeld. Vervolgens wordt er alleen nog maar afval ingezameld in de ondergrondse container, en hey dat is veel goedkoper! Duurzaam = Goedkoper 😉

  Kijk ook even naar de uitkomst van de peiling van stadshagennieuws.nl

  http://www.stadshagennieuws.nl/nieuws/9793-stadshagenaar-liever-extra-container-dan-ondergronds-inzamelen


  ⚠️ Meld

 10. Bericht door Eva, op 4 augustus 2012 om 23:27
  Ik heb in Stadshagen een kennis wonen, die hierover ook in de krant heeft gestaan. Hij heeft een lichamelijke beperking aan zijn benen, waardoor het voor hem bijzonder lastig is om een vuilniszak een paar honderd meter verderop in een container te deponeren. Bij dit nieuwe proefballonnetje lijkt vrijwel niet te zijn nagedacht over mensen die niet goed ter been zijn…

  Vraag dus aan de politici die ook dit medium wel eens bezoeken: Hoe moet dit nu met die mensen die niet zelf naar die containers kunnen komen? Is daar een oplossing voor??

  Misschien kan die prachtige atletische vrouw van hem dat doen?
  Of zou die ook te beroerd zijn om een stukje te moeten lopen met afval opdat wij de wereld een stuk schoner achter laten voor onze kinderen?
  Want het is toch voor een betere en vooral schonere toekomst voor de kinderen van nu dat wij ons een klein beetje inspannen.
  Tenzij je natuurlijk niks geeft om die kinderen.


  ⚠️ Meld

 11. Wij zijn dus ook van die brave burgers die vier dagen in de week (zo niet vaker wanneer dat nodig is) met onze plastic zakjes naar de inzamelplek lopen.
  Nu is het dus zo dat wij dit voor niks hebben gedaan, want doordat mensen als Eva het niet willen brengen, mogen we nu onze vieze zware afvalzak naar een ondergrondse, niet vaak genoeg geleegde, misschien wel volbepakte afvalplek brengen…
  Ik zie mezelf dit niet doen!
  Dank aan alle mensen die niet even een klein zakje per dag naar een plek in de buurt van een supermarkt wilden brengen…
  Ik denk dat de ROVA hier heel snel van terug moet gaan komen, want anders die ik het scenario dat ‘Plastic in een zakje’ schetst komen: er wordt dan alleen nog maar in verzamelplekken ingezameld en we mogen allemaal dan gaan lopen naar een plek die misschien wel voor je voordeur staat….
  Ik hoop ook op veel inzamelplekken vlak voor de deuren van gemeenteraadsleden die hiervoor gekozen hebben en dat zij dan ook gaan zien dat de burgers niet zo braaf het erin zetten en ook niet melden dat er iets mis is…
  Stelletje minkukels!


  ⚠️ Meld

 12. Wie weet waar we kunnen vinden waar de ondergrondse containers komen? Ik kan alleen een foto vinden die geschoten is door een fotograaf tijdens de presentatie (waar ik helaas niet bij kon zijn omdat ik op vakantie was) maar heel Stadshagen staat er niet op.


  ⚠️ Meld

 13. Kaartje inmiddels gevonden…..
  Ik zocht steeds op de site van de Rova maar blijkbaar moest ik op de site van Zwolle kijken.

  Maar hoe zit dat met die cirkels? Ik snap nog niet zoveel van die kaarten. Ik zou verwachten dat de containers in het midden van zo’n cirkel zouden zitten maar dat lijkt toch anders te zijn.


  ⚠️ Meld

 14. @Marrianne; Ga je mij nou de schuld geven voor het ontstaan van omgekeerd inzamelen?? Nou moe. En alleen omdat ik gewoon eerlijk ben.

  Ik kan me niet voorstellen dat ik de enige Zwollenaar ben, die het veel te veel gedoe vindt om een extra prullenbak naast mn gewone prullenbak neer te zetten. En het plastic steeds naar een veel te volle verzamelplaats te brengen. Met de wetenschap, dat alle vuilnis gewoon weer op 1 grote hoop terechtkomt. Ik heb er, gezien ervaring in het verleden, namelijk helemaal geen vertrouwen in, dat het bij de ROVA gescheiden blijft. Een aantal jaren geleden ging het echt allemaal weer terug op 1 grote hoop. Ik pas.


  ⚠️ Meld

 15. Dit hele omgekeerd inzamelen heeft naar gevoel vooral te maken met bezuinigingen en snijden in personeel van ROVA. En verder niets met het milieu. En ik voorzie zo, dat er over een paar jaar nog weer bezuinigd gaat worden en dan gaan er een aantal ondergrondse containers verdwijnen. Mogen wij in Westenholte steeds onze vuilnis in Stadshagen ondergronds gaan dumpen. Nee, dank.


  ⚠️ Meld

 16. @Eva:

  En het plastic steeds naar een veel te volle verzamelplaats te brengen. Met de wetenschap, dat alle vuilnis gewoon weer op 1 grote hoop terechtkomt.

  Waar haal je die wijsheid vandaan dat alles gewoon weer op 1 grote hoop terecht komt?


  ⚠️ Meld

 17. Nou Eva, wees gerust: dat bedoelde ik niet op die manier: ik bedoelde dat om mensen wakker te schudden en dat is kennelijk aardig gelukt al! 😉
  Wie zegt dat ik gescheiden ga blijven inzamelen als dit systeem erdoor gaat komen?


  ⚠️ Meld

 18. Oh en over dat op één hoop gooien: ik heb (toegegeven ook jaren geleden, ik denk inmiddels 20 jaar geleden) een week geholpen tijdens mijn studie op een soort van ROVA in Deventer en daar werd geweldig gescheiden ingezameld! Dus dat verhaal dat jij rondverteld is dan denk ik van 30 jaar geleden? Hoe oud ben jij eigenlijk?


  ⚠️ Meld

 19. @Eva:
  Misschien ben ik naïef maar ik geloof wel in die recycling. Ook in de recycling van kunststof. Zie bijvoorbeeld http://www.kunststof-recycling.nl/
  Apart ingezameld hout (brengen naar de Rova op Hessenpoort) wordt bijvoorbeeld omgezet in MDF platen of spaanplaten of ‘houtkorrels’ voor van die speciale kachels.
  GFT moge duidelijk zijn
  Papier is ook wel helder.

  ROVA heeft baat bij die aparte inzameling omdat het ze geld oplevert.


  ⚠️ Meld

 20. Bericht door Eva, op 5 augustus 2012 om 20:43
  Dit hele omgekeerd inzamelen heeft naar gevoel vooral te maken met bezuinigingen en snijden in personeel van ROVA. En verder niets met het milieu.

  De ROVA snijdt niet in het personeel, want dit bedrijf heeft per 2 juli jongstleden zelfs 170 medewerkers van de WEZO overgenomen.
  Desondanks staan er nog steeds vacatures open.

  Over die overname van personeel is in diverse media uitgebreid gepubliceerd en is o.a. hier op Weblog Zwolle ook te lezen:
  https://www.weblogzwolle.nl/content/view/30236/55/

  Hoe zou het toch komen dat amper een maand later deze informatie bij sommigen al verloren is gegaan?


  ⚠️ Meld

 21. Ondergrondse afvalcontainer voor restafval?? Gaat dat niet enorm stinken op den duur? en dat met name bij warm / heet weer? Je zult er maar dicht bij wonen !! Gaar natuurlijk veel harder stinken dan de scheitbermen (vreselijk zure lucht) waar de honden hun behoefte doen.  ⚠️ Meld

 22. Wij hebben nu dik een jaar ondergrondse containers in de Assendorp (iig vooran) en ik ben er heel tevreden over. Nog niet meegemaakt dat ze vol zijn, binnen redelijke afstand (de volgende staan alweer om de hoek), het ziet er een stuk beter uit dan een lading kliko’s en ze zijn klaar om te gaan betalen per kg (waar ik een groot voorstander van ben!). Nee, ik hoef niet meer terug naar iets anders.


  ⚠️ Meld

 23. Mensen zoeken altijd een excuus te ver lopen of hij staat voor de deur dan stinkt hij vast ect….

  maar al die kliko,s in gemeenschappelijke gangpoort is wel tot verleden tijd:D


  ⚠️ Meld

 24. @ Jasper: de Assendorp (iig vooran) ? Woon ook in Assendorp en heb regelmatig mee- gemaakt dat ze vol zijn. Papier container bijna elke week wel, en grof- afval ook regelmatig. Kun je weer terug naar huis met je vuilnis. Ook zoiets papier en glas moet ik de ene kant op en voor grof vuil de andere. Lekker handig allemaal. Wat de meeste mensen in mijn buurt dan ook doen is het dan maar gewoon er naast te zetten. Die vertikken het om het weer mee naar huis te nemen. Dan staan er weer allerlei dozen met papier of vuilnis-zakken. Mooi systeem ja;)


  ⚠️ Meld

 25. @Benjamin:
  In de folder van de ROVA staat een plaatje van een stel vuilniszakken die op de stoep staan met daarbij de tekst ‘binnenkort verleden tijd’.
  Maar het is zoals je zegt. Met de kliko’s zie ik nog maar zelden vuilniszakken staan terwijl ik bij die ondergrondse containers wel vaker wéér vuilniszakken zie staan….. vuilniszakken aan de straat zijn toekomst in plaats van verleden tijd.


  ⚠️ Meld

 26. Hoe zou het toch komen dat amper een maand later deze informatie bij sommigen al verloren is gegaan?

  Hersenverweking denk ik. Ik heb er zelf ook af en toe last van.
  Maar ter geruststelling van sommigen: die ondergrondse containers stinken niet bij warm weer. In tegenstelling tot die grote bovengrondse.


  ⚠️ Meld

 27. @WF, deel je observatie en conclusie (dus) niet

  terwijl ik bij die ondergrondse containers wel vaker wéér vuilniszakken zie staan….. vuilniszakken aan de straat zijn toekomst in plaats van verleden tijd.

  Volgens mij hebben wij, (ook) in Stadshagen, al 3 jaar probleemloze ondergrondse afvalinzameling. Het was wel vreemd dat de groene container ineens compleet verdween. Daarvoor in de plaats kwam een extra grijze. Niet of nauwelijks rotzooi om de grijze. Heb gestemd op stadshagennieuws.nl. Gemaild met een gemeenteraadslid…helaas ook niet op de voorlichtingsbijeenkomst geweest. Maar volgens mij gaat het wel goed komen met de gescheiden afvalinzameling in onze wijk. Jij en Marriane denken er volgens mij anders over.


  ⚠️ Meld

 28. Is de ondergrondse container(s) vol bel dan de Rova en blijkbaar doet niemand dat vandaar vuilniszakken er naast want dat is makkelijker >:(

  Mens houd niet van verandering hoe makkelijk vondt men vroeger niet om de zakken aan de weg te zetten liefst strak voor de deur 😮


  ⚠️ Meld

 29. Ben het helemaal met je eens blauwvinger. Ik zie ook regelmatig spullen er naast staan die er niet in passen. Vervolgens laat men het maar liggen. Ach denkt men, het word vanzelf opgeruimd.>:( De papiercontainer werkt niet op een pasje, vandaar dat ie waarschijnlijk ook altijd propvol zit bij mij in de buurt.


  ⚠️ Meld

 30. We zullen zien, ik hoop dat ik hier te pessimistisch over ben nu… dat betekent dat het dan allemaal in de praktijk mee gaat vallen… ik help het jullie hopen. Heb er dus duidelijk nog geen vertrouwen in!


  ⚠️ Meld

 31. Dit heeft mij enorm geholpen in het bewustwordingsproces dat afval helemaal geen afval is maar een grondstof en wat blijkt uit een steekproef? Niemand wil meer terug naar het oude systeem. Veranderingen wekken nou eenmaal weerstand op, maar eenmaal ingevoerd wil men nooit meer terug. Dat blijkt maar weer.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.