Herdenking slachtoffers Oost-Azië

Zwolle – De Commissie Herdenking 15 augustus organiseert de jaarlijkse herdenking van oorlogsslachtoffers omgekomen in de periode 1941-1962. De herdenking vindt plaats op woensdag 15 augustus 2012 en begint om 19.00 uur met een optreden van Wouter Muller, Indisch troubadour. 

Herdenking Indie 2.jpg

Gastspreker is de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht, tevens inspecteur der Veteranen, Luitenant-generaal A.C. Oostendorp. Loco-burgemeester René de Heer van Zwolle draagt een gedicht voor. 

Daarna vindt de officiële kranslegging plaats. De plechtigheid duurt tot ongeveer 20.00 uur en wordt afgesloten met een defilé. Koperensemble Excelsior en een Molukse muziekgroep verzorgen de muzikale begeleiding. 

Aansluitend kunt u een kopje thee of koffie drinken bij Theeschenkerij Park Eekhout.

Kranslegging
 
De kransen worden aangereikt door leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd. De loco-burgemeester legt samen met de loco-Commissaris van de Koningin in Overijssel, gedeputeerde Bert Boerman, een krans namens het openbaar bestuur. 
Daarna leggen vertegenwoordigers van de slachtoffers, militairen en veteranen kransen, evenals diverse organisaties en verenigingen. Leerlingen van de Parkschool, de basisschool die het monument heeft geadopteerd, reiken de kransen aan.
 
Jaarlijkse herdenking slachtoffers Oost-Azie
De gemeente Zwolle herdenkt jaarlijks alle militaire en burgerslachtoffers die zijn omgekomen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. De herdenking vindt plaats bij het Indië- en Nieuw Guinea monument in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel in Zwolle. 
Dit monument werd in 2002 opgericht ter nagedachtenis aan de burgers en militairen die de dood vonden door oorlog, bezetting, gevangenschap en terreur in Oost-Azië. Het gaat om slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog tijdens de Japanse bezetting (1941-1945), maar ook om gevallenen tijdens de Bersiap-periode (1945-1949) en de kwestie Nieuw Guinea (1949-1962). Deze drie periodes in de geschiedenis worden gemarkeerd door de drie onderling verbonden zuilen van het monument. 
Op 15 augustus 2012 is het 67 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden. Nieuw Guinea werd 50 jaar geleden door Nederland aan de Republiek Indonesia overgedragen.
Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ik zal hierbij aanwezig zijn met een erewacht, heftige foto trouwens, deze militair is 2 jaar geleden overleden aan een hartstilstand.

Reageer