Veel winkelcentra worden spooksteden

Zwolle – In vele steden is er een grote leegstand aan winkelpanden.
Deze leegstand veroorzaakt verwaarlozing van een winkelstraat. Ramen worden niet meer schoongemaakt het gras groeit tegen de gevels op. Als je dan de statistieken er op na leest en je neemt mee de crisissfeer waar we nu en de komende jaren in zitten, zul je zien dat de leegstand alsmaar toe neemt. Afgezien nog van internet bedrijven die jaarlijks voor vele miljarden aan de particulier leveren.
Wat kun je als gemeente doen om aan die verpaupering een halt toe te roepen?
Harry Penninkhof Zwolse kunstenaar heeft de oplossing, laat in alle leegstaande winkels door de vereniging van kunstenaars, Kunstroute Overijssel kunst presenteren. Op deze wijze zal Zwolle een kunststad gaan worden, en zetten we Zwolle op de kaart als de kunststad van Overijssel.
Vele malen is door Harry Penninkhof contact gezocht met diverse makelaars, maar er komt geen enkel antwoord.

Met een simpele overeenkomst kunnen kunstenaars het pand netjes houden, zorgen dat de buitenkant er goed uit ziet en kan een ontruiming clausule worden opgenomen zodat bij verhuur en of verkoop het pand binnen 2 weken zal worden ontruimd. Dus vele mogelijkheden. Harry Penninkhof kan op dit moment zeker 30 leegstaande panden beheren, zoveel liefhebbers zijn er. Ook zal de verantwoording bij Harry Penninkhof liggen, zodoende heeft de eigenaar van de panden maar een gesprekspartner. meer informatie mail naar harry.penninkhof@home.nl.

Artikel delen:
Reacties 32
 1. @admin,

  Dit e-mail adres is beschermd door spambots, u heeft Javascript nodig om dit onderdeel te kunnen bekijken

  Dit lijkt me meer een "Noot voor de redactie".

 2. Leuk initiatief, echter ik ben van mening dat het beter is om een stad als Zwolle aantrekkelijker te maken voor ondernemers en publiek. Het is toch bijzonder dat in zo'n stadscentrum winkelpanden leeg staan. Er is te veel versnippering van winkels, het moet weer echt gezellig worden.

 3. met versnippering bedoel ik dat er te veel geld wordt gestopt in winkelcentra in woonwijken en randstraten van het centrum als winkelstraten om te toveren

 4. Ik kom in een winkelstraat om te winkelen en niet om in etalages zogenaamde kunst te bekijken. Zet er dan maar een paar leuke dames in. Veel leuker om naar te kijken!!

 5. Ik vind kunst leuk, maar ik geloof niet dat de winkelstraat er een leukere winkel plek van wordt.. Maar het is een idee, en altijd beter dan leegstand. Maar ik ben het eens met Tsja. Winkelen op de manier zoals wij het kennen is passé. Je gaat shoppen voor de gezelligheid. Anders koop je het wel via internet. Een stad moet vooral een divers aanbod hebben. Ik wil verrast worden. Niet alleen qua aanbod. Het moet betaalbaar zijn. Er moeten leuke, diverse en voldoende horeca gelegenheden zijn en de stad moet leven. Op dit moment wordt ik weinig verrast in Zwolle. De winkels zijn behoorlijk standaard en in alle grotere steden te vinden. Jammer!

 6. als et net zulke idiote kunst als op het kraanbolwerk komt dan hoop ik dat ze wat anders bedenken.

  Ik heb de eerste dagen gedacht dat er christenextremisten geweest waren die er een groot kruis geplaatst hadden, later bleek dat het vanuit een ander gezichtspunt een pijl voorsteld. Erg storend zo'n idioot groot rood kruis in je gezichtsveld.

 7. vind je het gek met die absurd hoge huren, dan krijg je leegstand
  de helft staat leeg en de huren blijven hetzelfde prima laat die pandeigenaaren maar de &&&&& vallen.

 8. Moet je wel dames van buiten Zwolle halen. Anders kent iedereen ze he 8)

  Ik wil wel helpen met de selectieprocedure, vrijwillig zelfs!

 9. Ik vind het een nogal naief voorstel, nu is het nog lekker weer, maar nemen de kunstenaars of zij die zich zo noemen straks in de herfst ook de stook en verlichtingskosten voor hun rekening?
  Trouwens, galeriëen voor beeldende kunst hebben in Zwolle nog nooit kunnen gedijen, dus etalages vol beschilderde eierdoosjes, en Peperbussen in elkaar geknutseld van luciferstokjes zie ik helemaal niet zitten.

 10. Sja men was toch in de binnen stad bezig via die andere kunstenaars club
  en geloof met Artez. Maar ja de hele stad vol planten met kunst.
  Wordt ik niet vrolijk van maar ja ook eigenbelang En als alle kunstenaars Clubjes
  Is zouden samenwerken stond je sterker gr Ronny Connectingarts

 11. Jammer dat er zo veel mensen zijn die negatief zijn het gaat niet om de kunst alleen maar om de leefbaarheid van Zwolle, het is een zeer mooi plan van die Harry en samenwerking met andere kunstenaars verenigingen werkt dus al helemaal NOOIT er is helaas maar één groep die onafhankelijk is en dat is de grote 60 leden tellende kunstroute overijssel. Daar zit wel een goede organisatie achter zet Zwolle op de kaart mensen wij in Deventer willen ook een dergelijk plan
  Kees

 12. Heel goed dat er iets gezegd word van de rotzooi!
  Maar de oplossing vind ik niet echt een oplossing. Laat de makelaars en pandbazen hun verantwoordelijkheid nemen. En betreft de kunstenaars als je echt wilt helpen huur samen een pand dan kan je er mee doen wat je wilt.

 13. Vraag: Alle huizenprijzen zijn gezakt. Hoe staat het nu met de gevraagde huurprijzen in de binnenstad? Zijn die hetzelfde gebleven? Een verhuurder verliest dan toch enorm veel geld met leegstand? Of hebben ze al zóveel winst gehaald uit een paar maandjes dat ze daar de rest van het jaar mee doorkomen?

 14. Mensen zouden er natuurlijk ook gewoon weer kunnen gaan wonen … of ben ik nou gek.
  Het lijkt me dat die panden te duur zijn, maar als tijdelijke oplossing om leegstand tegen te gaan.
  Al die moderne kunstenaars, willen allemaal een gratis atelier natuurlijk. Gun ik ze niet, al maken ze best mooie dingen.
  En voor de mensen die allemaal hun spullen kopen in de eenheidsworsten die elke winkelstraat in nederland geworden is. Elke heeft namelijk dezelfde winkelketens die hele straten opkopen, de mensen die dit in stand houden door er te gaan kopen, haal je dingen eens ergens anders.
  In elke stad waar mediamarkt verschijnt, gaan kleine winkeltjes in elektronica falliet.

 15. Hoera voor mega winkels aan de rand van een stad voor kleding / elektronica / meubels (kleding kan nog wel wat meer)

  Graag alles naast / tegenover / voor / achter de Ikea, dan hebben we in 1 keer alles bij de hand.

  Laat binnensteden maar kleinschalig zijn met een paar terrasjes en verder voor bewoning.

 16. Ik zou ook niet weten waarom ik naar het WC in het centrum moet gaan,alles is op het net goedkoper. kom daar slechts een keer per jaar om zelf mijn spulletjes te slijten 😀

 17. Dus als ik het goed begrijp: een winkelier mag het volle pond betalen (en kan dat niet meer opbrengen dus vertrekt) en een kunstenaar mag er voor half geld of minder in exposeren?

  Ik stel voor: kunstenaar neemt een normale baan en gaat z'n hobby op eigen geld uitvoeren i.p.v. op basis van een door de werkende mensen gedragen uitkering en kan, als hij/zij dan enigszins succesvol blijkt, netjes een pandje huren, inderdaad voor marktconforme prijzen.

  Ik schat vooraf even in: bovenstaande zal niet in goede aarde vallen bij een bepaalde groep mensen 😉

  Overigens wat betreft steeds groter wordende leegstand: ik denk dat de overheid zelf eens moet gaan kijken naar eigen beleid de afgelopen jaren. Prijzen stijgen exorbitant, klachten over bijv. hangjongeren worden maar mondjesmaat in behandeling genomen, auto's mogen steeds minder goed in de buurt van winkels parkeren en/of het wordt duurder en duurder (parkeren in de buurt van wc is overigens buiten de binnenstad van Zwolle over het algemeen gelukkig nog niet het grootste probleem). Dus dan is 1+1 toch 2 of niet dan?
  Naar mijn idee trek je een economie niet vlot door fors te bezuinigen en daarnaast de lasten (kosten) te verhogen…

 18. Leuk zo'n leegstandswet waar de overheid eigenaren van gebouwen op de vingers kan tikken maar wat dus schijnbaar niet gebeurd!! Burgemeester en wethouders kunnen aan de eigenaar van een leegstaand gebouw, respectievelijk het leegstaand gedeelte daarvan, dat is aangewezen overeenkomstig artikel 3, eerste lid, een gebruiker voordragen zodra die leegstand langer duurt dan een in de leegstandverordening aangegeven termijn van ten minste twaalf maanden. (wetten.nl)

  Het spijtige van dit alles is dat een sociale beweging als de kraakbeweging gecriminaliseerd voor een wet die blijkbaar niet werkt, een wet voor de bescherming voor de zogenaamde vriendjes van de VVD. De grote steden, raad van staten hebben zich allemaal uitgesproken tegen deze wet, maar bruin 1 drukte het er toch gewoon door. De geschiedenis heeft ons echter geleerd dat sociale bewegingen van belang zijn voor het monitoren van de elite en de gevestigde orde wat op haar beurt de samenleving weer ten goede komt. (scholar.google.nl, dan zoeken op importance of socialmovements)

  Er zijn niet alleen veel lege winkelpanden maar ook belachelijk veel lege kantoor panden rondom het Sophia ziekenhuis (oosterenkt), en de gedeeltes boven winkelpanden in de Diezestraat. Waar de gemeente 4 jaar geleden sprak over het project wonen boven winkels, horen wij daar nu weinig tot niks meer over.

  Volgens mij zijn er ook nog genoeg mensen die opzoek zijn naar een woning aangezien de zogenaamde "sociale" woningcoöperaties alles maar in de verkoop gooit om hun spaarpotje te spekken. Dus conclusie van dit verhaal, volgens mij hoeven wij niet te wachten op de gemeente voordat deze iets onderneemt, omdat deze dit simpel weg niet doet, maar moeten wij als samenleving zelf de koppen bijeen steken en hier iets aan doen.

 19. Al die mensen die zo negatief reageren hebben en kunnen zelf totaal NIETS vandaar die reactie, kunstenaars houden niet de hand op die werken voor hen brood!! uitzonderingen zijn er in elke bevolkingsgroep, Het is een uitstekend plan van deze organisator door gaan beste mensen en laat al die negatieve mensen zelf maar eens werken aan een goed plan

 20. @Jantienne: Dan zul je vast ook een voorstander zijn van het opheffen van de kunstenaarsuitkering? Dit scheidt meteen het kaf van het koren en lijkt me derhalve dan een goed idee.

Reageer