Asielzoekers slaan kamp op bij IND in Zwolle

Zwolle – Maandagavond, even na 19.00 uur, hebben zich bij het Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kantoor aan de Zuiderzeelaan in Zwolle enkele tientallen uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers hun kamp opgeslagen. Dit doen zij om aandacht te vragen voor hun terugkeer naar hun eigen land. Irak neemt alleen asielzoekers aan die vrijwillig terugkeren naar hun land. Maar daar moet deze groep niets van weten. Zij willen van het IND duidelijkheid over hun toekomst. Ze zijn het zat om elke keer van asielzoekerscentra te wisselen.

20-08-2012_somalische_asielzoekers_strijken_neer_bij_de_ind_02.jpg

De woordvoerders van de gemeente zijn ook ter plaatse geweest om de groep te woord te staan. Zij hebben gesproken met de burgemeester en de adjunct-directeur van de IND. De adjunct-directeur Van Driessen zal dinsdagochtend aanwezig zijn bij het kantoor om de asielzoekers te woord te staan en mogelijk duidelijkheid te geven. Ook heeft de gemeente de moeder en kind onderdak aangeboden in een opvangcentrum, zodat zij niet op straat hoeven te overnachten. Het is aan hun of zij hiervan gebruik maken. De overige mensen konden ook vervoer krijgen naar de diverse opvangcentra in het land. De groep heeft duidelijk laten weten hier niet op in te gaan. Zij zullen de nacht doorbrengen bij het IND.

logo_6.jpg
logo_2.jpg

Meer foto's bij Lees Verder..

20-08-2012_somalische_asielzoekers_strijken_neer_bij_de_ind_05.jpg
logo_7.jpg
20-08-2012_somalische_asielzoekers_strijken_neer_bij_de_ind_04.jpg
logo_5.jpg

 

Artikel delen:
Reacties 46
 1. Dit doen zij om aandacht te vragen voor hun terugkeer naar hun eigen land. Hun landen nemen alleen asielzoekers aan die vrijwillig terug keren naar hun land.

  en dan op de pamfletten:

  Geef ons rechten laat ons gaan, zodat we onze rechten ergens anders kunnen vinden.

  Wie kan me dat uitleggen?

 2. Met alle begrip voor de moeilijke situatie van deze mensen maar dit lijkt mij een duidelijk vooraf "geregiseerde" demonstratie.
  Diegene die de tekst voor dit artikel heeft geschreven weet blijkbaar niet wanneer je het woordje "hen" of "hun" moet gebruiken.

 3. Dat gesleep met deze weerloze mensen moet eens afgelopen zijn >:( Het lijkt wel of de PVV nog steeds mee bepaald met de regels in dit mooie land.

 4. Bericht door ingrid, op 20 augustus 2012 om 22:44

  Geef ons rechten laat ons gaan, zodat we onze rechten ergens anders kunnen vinden.

  Wie kan me dat uitleggen?

  Probleem zal zijn dat ze vast zitten in Nederland en niet naar bijvoorbeeld Duitsland of Belgie kunnen gaan omdat ze in Nederland het eerst asiel aangevraagd hebben. Verder zullen ze het land van hun afkomst nog te onveilig vinden. En kennelijk is de IND niet duidelijk genoeg.

 5. Dit soort situaties krijg je als je mensen jaren lang laat wachten, lekker geld vanuit de EU krijgen van de afdeling voor de vluchtelingen comissie en de Europeese organisatie voor de rechten van de mensen inStrasburg
  Ik zou zeggen geef gelijk duidelijk aan of iemand wel of niet mag blijven maar speel geen speletjes met die mensen om ze jaren lang te laten blijven waardoor ze een valse hoop krijgen op hun toekomst in Nederland..

 6. Probleem zal zijn dat ze vast zitten in Nederland en niet naar bijvoorbeeld Duitsland of Belgie kunnen gaan omdat ze in Nederland het eerst asiel aangevraagd hebben.

  Ik zou zo zeggen, lekker die kant op laten gaan! Is in Zwolle weer een probleem minder! Ik zit niet te wachten op een tentenkamp! Of een gulden midden weg! Misschien een idee om de leegstaande winkelpanden te gebruiken voor deze Gasten! Ramen blinderen faciliteiten aanbrengen, en klaar is Kees Wilders

 7. Dat klopt ook wat je zegt zwo038
  Als ze in Duitsland gaan asielaanvragen of in Belgie of Frankrijk dan kan de Justitie daar gelijk zien da die gasten al Nederland waren en hier asiel aangevraagd hadden dan worden ze hiernaar toe terug gestuurd dus..
  Dat wordt nog moeilijker om die mensen terug te sturen want de regering van Irak gaat niet mee werken aan hun terugkeer, dus wachten op een nieuwe aanvraag of vevolgprocedure doorzetten wordt ook moeilijk
  Ik zou echt niet weten wat er met die mensen verder moet
  Als ze snel duidelijk waren naar die mensen toe en hun niet jaren lang lieten wachten was dat anders geweest dus
  Maar goed de gemeente, ind, vluchtelingenorganisatie en alle betrokkene moeten dat met elkaar bespreken en kijken hoe en wat verder

 8. Het belachelijkste van dit alles is dat deze groep mensen niet uitgezet kan worden omdat het land van herkomst, in dit geval Irak geen mensen terug neemt die niet vrijwillig terugkeren.
  Zoals Bernhard al soort van aangeeft is dat Nederland het verdrag van Dublin heeft ondertekent. Hierdoor kan men alleen asiel aanvragen in het land waar men Europa binnenkomt en is het ook niet mogelijk om in een ander Europees land een asielvraag in te dienen.
  Sommige van deze mensen hebben al in uitzetdetentie gezeten, maar omdat zij niet uitgezet kunnen worden, gooit de overheid ze op straat en
  worden zij aan hun lot overgelaten. (Uitzetdetentie zijn gevangenissen waar mensen worden opgesloten die niet vrijwillig terug willen naar hun land van herkomst.) Dus moet je nagaan dat het ooo zo vrije Nederland onschuldige mensen opsluit, waar gaat het heen? (http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1252331 een interessante documentaire over het asielbeleid)
  Waar het hier dus eigenlijk op neer komt is dat deze mensen nergens heen kunnen en dat zij ook geen recht hebben op opvang of zorg vanuit de Nederlandse overheid.

  Sinds kort laten deze mensen het hier niet bij en laten zij van zich horen. Op 8 mei was er een groot protest in Ter Apel wat op een achterbakse manier is ontruimd, rond 31 juli was er een protest in Den Bosch en nu dus ook in Zwolle

  Ga er heen en laat deze mensen weten dat er mensen solidair met hun zijn!!

 9. ja hoor komt steeds dichterbij! het is al journaal… welkom in Zwolle.
  en dan krijgen ze nachtopvang aangeboden en weigeren ze het!! pff zeur dan ook niet zo zeg…

 10. De oproep van @Lennard Assie ondersteun ik volkomen, ga erheen en laat deze mensen weten dat er mensen solidair zijn. Overigens netjes van de gemeente Zwolle dat ze moeder en kind onderdak aanbieden (en niet de hele groep, zoals in veel media staat). Het is me alleen niet duidelijk of de vader ook welkom is bij dit onderdak. Ik kan me voorstellen dat ze als gezin wel graag bij elkaar blijven.

 11. Klinkt als een aanbieding! NIet goed geld terug! Nou zo werkt het niet! Irak niet willen aannemen! Bij post nl een een hele grote postzegel van 50 euro op een groot pakketje! Al die gasten er in! Extra zegel met priority erop plakken, en vaarwel probleem! Opdonderen met dat volk!

 12. Ik lees dit en denk 'Deze randdebielen hebben ook stemrecht…':
  "Klinkt als een aanbieding! NIet goed geld terug! Nou zo werkt het niet! Irak niet willen aannemen! Bij post nl een een hele grote postzegel van 50 euro op een groot pakketje! Al die gasten er in! Extra zegel met priority erop plakken, en vaarwel probleem! Opdonderen met dat volk!"
  Valt me ook op dat het gemiddelde publiek dat reageert op deze site de Nederlandse taal nog minder machtig is dan de mensen die moeten slagen voor een taaltoets. 'Oprotten met dat volk.' Ja, te beginnen met de randdebielen die te stom zijn om hun eigen naam correct te spellen maar klaarblijkelijk wel internet hebben en hun walgelijke neofascistische PVV-retoriek hier presenteren.

 13. Dat onderdak hebben ze niet geaccepteerd dus zo erg vinden ze het niet blijkbaar en bovendien buiten slapen met dit weer is nog zo slecht niet

 14. Refugees are humman bings, they have a right to live in peace &dignity.iraq is niet veilig.we are not turrist or poor people ! No, we are refugees.most of iraqi refugees live in Nederland moor that 5 year.we need only to live in peace… give as the right to live in peace.

 15. Het is met dit weer best oke om buiten te slapen, dus ik vind dit tentenkamp niet echt een eerlijk beeld geven van mensen die op straat staan. Waarom doen ze dat niet in januari? Dan kan de gemiddelde Nederlander zich tenminste een goed beeld vormen van wat Leers en zijn beleid doet:
  mensen op straat tieften.

 16. Het is met dit weer inderdaad niks mis om buiten te slapen. De benaming tentenkamp is wat raar. Volgens mij is er geen enkele tent. Laten we hopen dat het ook maar voor 1 nacht is. Straks om half tien komt er iemand uit Den Haag om met deze mensen te praten. Dan zien we wel verder.

 17. Het probleem met deze mensen moet in eigen land opgelost worden met de internationale organisaties voor de vluchtelingen .En niet de mensen hier huisvesten we hebben in ons land al problemen zat voor ons eigen welzijn.Dus het is voor ons beter dat deze mensen naar hun eigen cultuur terug gaan.Hier is voor deze mensen ook geen werkgelegenheid want de werkloosheid stijgt hier met de dag dus gewoon terugsturen en in huneigen land de oplossing zoeken

 18. We kunnen allemaal makkelijk praten vanuit onze warme stoel maar ik ben blij dat ik niet in die situatie zit dat ik met mijn kind moet bedelen om een plekje in een maatschappij. Ik ben er trouwens niet voor een niet tegen omdat elke situatie anders is.

 19. @kafka

  Ja, te beginnen met de randdebielen die te stom zijn om hun eigen naam correct te spellen maar klaarblijkelijk wel internet hebben en hun walgelijke neofascistische PVV-retoriek hier presenteren.

  Kun je het niet hebben jochie!
  Dit heet vrijheid van meningsuiting!
  En ik vind dat ze die mensen moeten terug sturen!

 20. Vrijheid van meningsuiten wordt nog wel eens verward met schofferen. Vroeger niet, toen was er nog fatsoen. Nu wordt alles maar toegestaan onder het mom van vrijheid van meningsuiting.

 21. Ik zou in een land waar zwaar gekort wordt voor de oudjes,zieken,scholen,ggz, eigen bijdrage niet DURVEN daar de ruif nog verder leeg te vreten. Onbeschaamdheid, egoïsme ten top. Geeft hun mentaliteit aan.

 22. Momenteel wordt er gesproken met adjunct-directeur Driesen van de IND. Burgemeester Meijer duldt de asielzoekers maximaal 3 dagen in Zwolle meldt 'Occupy Nederland" op Twitter.

 23. Aantal mensen stelt dat 'ze' hier niet mogen komen omdat er hier zo hard bezuinigd wordt, de werkloosheid toeneemt, en weet ik veel wat.

  Een dergelijk geluid vanuit 1 van de meest welvarende landen ter wereld, met bijna de laagste werkloosheid in de EU. Wat een diepgaande triestheid, verregaand egoisme, typerend ikke-ikke-ikke, ongelooflijke angsthazerij. Ik hoop echt dat mensen die dit stellen niet een verantwoording hebben in de maatschappij (bijvoorbeeld leraar, sportbegeleider of ouder).

  NL is groot geworden door tolerantie, open grenzen, samenwerking met het buitenland. Dat zal ook de enige manier zijn om onze welvaart op peil te houden.

  moeten we iedereen zomaar binnenlaten? Natuurlijk niet.
  Elk talentje uit elk land met wat voor religie dan ook is wat mij betreft welkom – gaan we hard nodig hebben!
  Elk persoon die om wat voor geldige reden dan ook niet meer in zijn eigen land kan verblijven is ook welkom. Wij zijn toch geen beesten?

 24. U en andere onbeschaafd mensen zoals u, menen dat de ideologie verdedigen dat mensen uit een andere nationaliteit als vee behandelt moeten worden, een voorbeeld is van vrijheid van meningsuiting. In feite dat standpunt heeft een andere naam: xenofobie.

 25. Bericht door mama, op 21 augustus 2012 om 08:22

  Bernard, je snapt helemaal niet wat ik bedoel te zeggen in mijn comment

  Je hebt gelijk. Had je bericht niet helemaal goed gelezen. Mijn reactie was op het eerste deel van je bericht. Het tweede daar ben ik het ook helemaal mee eens, maar kan daar verder weinig aan toevoegen.

 26. Marco- z zo slecht hebben deze mensen het niet gehad in hun land .Want dan hadden ze ook niet de middelen gehad om hier te komen .Echte vluchtelingen kunnen hier niet komen want hebben daar geen middellen deze mensen zijn met eigen middelenhier gekomen omdat het voor hun hier luilekkerland is

 27. Pieters heeft wel een punt vind ik, maar gelukkig voor deze mensen zijn ze hier. Had iedereen die mogelijkheid, dan zat heel Irak nu hier 8) Je weet overigens natuurlijk niet HOE ze hier gekomen zijn. Ik ken persoonlijke verhalen van gevluchte Irakezen die b.v. honderden kilometers lange voettochten vanuit Irak hebben af moeten leggen. En dat was niet door een platte polder. Schrijnend!!

 28. iedereen heeft hier lekker makkelijk praten! maar weten jullie hoe het is om in een land te wonen waar elke seconden aanslag wordt gepleegd of een bom afgaat?! nee dat weten jullie niet omdat jullie hier lekker veilig zitten en commentaar zitten te geven op deze mensen. iedereen die heeft het recht op een veilig bestaan op te bouwen. NL laat mensen hier asiel aanvragen,vervolgens wordt die goedgekeurd en dan zijn ze hier voor een paar jaar denken ze dat ze mogen blijven en hebben ze in die paar jaar dat ze hier zijn een toekomst opgebouwd met studie of werk of misschien wel getrouwd, en dan moeten ze ineens terug! wat is dit voor een onzin!!! waarom geven ze mensen valse hoop! ze laten mensen hier NL taal leren,werken school enzo….en dan moeten ze ineens terug!:(:( en iemand mag misschien dan blijven als zijn of haar partner een inkomen heeft van 1450! waar verdien je dit met een land vol crisis en bezuinigingen?!…..echt een schandalig land is dit hoor!!

 29. Misschien is die Irakoorlog ook in dit opzicht toch niet zo'n goed idee geweest. Hij is mede door ons begonnen, dus is het normaal dat je de slachtoffers daarvan opvangt. (Heel algemeen gezegd natuurlijk. Elk persoon zal zijn eigen specifieke verhaal hebben, maar het principe blijft gelijk.)

 30. Schandalig land? Dat vind ik weer een ander uiterste. Het "schandalige land" vangt mensen op in crisis en om jezelf te kunnen bewegen in de maatschappij zal je de taal moeten leren.

 31. Pieters je moet meer lezen.
  Veel vluchtelingen kunnen met behulp van landgenoten die tegen het regiem zijn vluchten via de bergen. Je moet de mensen die jou helpen wel vertrouwen en niet bang zijn want als ze je verraden ben je de klos.

 32. wat een opmerkingen ik wordt er ziek van hebben menseen niks beters te don en dan de opmerking dat ze de middelen hadden om hir te komen . hoe zouden jullie het vinden om per bootje te moeten vluchten onderweg als het bootje kapot gaat mensen moeten zien verdrinken en om hulp schreeuwen. wat een middelen zeg!!!!! ik begrijp niet dat in ons zogenaamt zo vrije land deze dingen nog voorkomen !!!!! nu er geen geld meer is mogen mensen terug gaan . wat een matrialisme zeg nou ik bid elke dag voor de mensen dat ze inzicht krijgen waarvoor wij eigenlijk zijn geboren en wat onze lessen zijn bij de keuzen die we maakten. hebben we dan nog niet geleerd ??? hou je eens bezig bij het geen dat wij de planeet aarde aan het kapot maken zijn . inplaats van eeuwenlang die discriminatie en matrialisme !!!! heel veel geluk lieve mensen !!!! sterkte :'(

 33. en volgens mij zijn wij geboren met een hart . nou daar is in deze maatschapij weinig van te zien . ik maak van heel dichtbij mee dat vrienden van mij in deze omstandigheden zijn en als je ziet hoeveel leed en vrdriet er onder deze mensen zit dan gaat je hart toch mee huilen dan help je deze mensen toch!!!! wij zijn toch zulke goede mensen in nederland.!!! en die mensen die het hartstschreeuwen dat deze mensen terug moeten, zijn mensen die zelf niet lekker in hun vel zitten .. waar zijn jullie bang voor ??? dat je over een jaar een brood minder hebt ??? leer te delen mensen geef elkaar de ruimte . ler van elkaar en heb vrede met jezelf wat zou er dan en hoop rust komen ..ik kan nog wl uren doorgaan met voorbeelden maar als je fotos kijkt en je laat je hart spreken dan zul je nooit mensen afvallen die zo hart proberen een leven op te bouwen in een land waarvan ze dachten dat ze welkom zijn en veilig zijn !!!!!! gewoon kunnen slapen en niet telkens te moeten vluchten wat hier gewoon weer gebeurd.!!!! het ergste wat mensen kan overkomn is zich niet veilig voelen .. waar wij nederlanders zogenaamt zo voor gaan!!!! VEILIGHEID!!!! waar ??????? mensen maar klagen over de wereld vergaat!! hebben jullie dan niet door dat we dat allemaal zelf doen!!! jammer !!!! leer lief te hebben rijk je hand uit naar iemand in nood. help elkaar te leren leven !!!!!!!

 34. Mooi geschreven? De boodschap misschien. De schrijfwijze is om te janken. Geen hoofdletters, verkeerd gebruik van leestekens, ramvol met spellings- en taalfouten.

  Tip Anissa: Je boodschap komt 100x beter over als je goed Nederlands gebruikt.

 35. @Jasper. Je hebt gelijk dat de boodschap beter over komt wanneer je goed Nederelands gebruikt.
  Anissa schrijft dit vanuit, betrokkenheid bij deze groep mensen.
  Zijn schrijffouten dan echt het belangrijkste wat je uit haar verhaal haalt.

 36. Neen, maar de rest van haar verhaal ken ik al jaren maar al te goed. Heb een ex die met jeugdige asielzoekers heeft gewerkt. Ik moet me ook inhouden om niet helemaal los te gaan tegen de: "laat ze oprotten"-types.

 37. @Jasper, ik lees deze verhalen met tegenstrijdige gevoelens. Niet omdat ik denk, alle assielzoekers weg er mee. Nee maar dat komt meer omdat je vanuit Irak zoveel tegenstrijdige berichten krijgt.
  Het is er veilig, nee dat is het niet. En met name voor de Koerden schijnt het er niet veilig te zijn. Maar waar is het voor deze bevolkingsgroep wel veilig.
  Zij blijven op zoek naar een eigen "staat", hoever gaan ze daar in. Wordt deze groep wanneer we ze hier laten blijven straks zo groot, dat ze in Nederland steeds meer eigen rechten willen waar wij ons naar moeten schikken.

  Vind nog steeds dat wij als een ieder moeten opvangen voor wie dat nodig is. Maar voor blijft als uitgangspunt, dat bij binnenkomst voor een ieder duidelijk moet zijn, dat het om tijdelijke opvang moet gaan. En dat zodra je eigen land weer veilig is, er van je verwacht wordt dat je terug gaat. Maar dan blijft de moeilijkheid wat is veilig.

Reageer