Eureka is jarig en viert feest

Zwolle – Een sociaal-culturele vereniging die in twintig jaar tijd is uitgegroeid van kraakpand tot veelzijdig middelpunt van de Zwolse wijk Assendorp. Een feit dat vraagt om een feestje.

eureka_feest.jpg
Het eigenzinnige Eureka, gezeteld aan het Assendorperplein, staat daarom op meer dan gepaste wijze stil bij haar twintigste verjaardag. Zij doet dit op zaterdag 1 september vanaf 16.00 uur middels een grootse barbecue op het Assendorperplein en haar eigen binnenplein, voorzien van akoestische muzikale omlijsting, en ook de vier ateliers die Eureka rijk is zullen geopend zijn voor publiek. Na de barbecue, rond 22.00 uur, verplaatst het feest zich geheel naar binnen en kan er door het volledige drie verdiepingen tellende pand gedanst worden. Beneden, in het sfeervolle eetcafé, zal DJ daDude zijn swingende plaatjes draaien en op de eerste verdieping zullen de huis-DJ’s die Eureka door de jaren heen verzameld heeft (waaronder DJ AbriKoos en vinylDJ Ed) van zich laten horen in verschillende dansbare stijlen. In de grote zolderkamer van Eureka, de bovenzaal en tevens concertruimte, klinkt de psychedelische goatrance van DJ Resi Beatz ‘and friends’.

Het feest duurt tot een uur of 3 ’s nachts. Kosten voor de barbecue bedragen € 10 en dienen bij intekening (wat in de dagen voorafgaand aan het feest kan in Eureka) te worden voldaan. Afgezien daarvan zijn er geen verdere entreekosten, behalve het verplichte lidmaatschap. Daarbij is er de keus tussen een proeflidmaatschap, dat een maand geldig is en €2,50 kost, en een jaarlidmaatschap voor €15. Meer informatie over Eureka en haar jubileumfeest vindt u op www.eureka-zwolle.nl en op www.facebook.com/scveureka.

Officieel bestaat Eureka al wat langer dan twintig jaar, als de volledige kraakperiode meegeteld zou worden, maar in augustus 1992 volgde de legalisatie en behoorde het kraken tot het verleden. De statuten werden ondertekend bij de Kamer van Koophandel en Eureka als sociaal-culturele vereniging was geboren. Sindsdien is er tegelijkertijd veel, maar ook weinig veranderd. Eureka doet het nog steeds zonder subsidies of andere overheidssteun, ze ‘leeft’ van haar zelf vergaarde inkomsten en draait voor de volledige 100% op vrijwilligers. Mensen van toen komen er nog steeds, in het eetcafé kan nog steeds tegen een zeer schappelijke prijs goed gegeten worden en de vereniging heeft het sociale aspect en het DIY-principe nog altijd hoog in het vaandel staan.

De eigenzinnigheid is misschien iets ingedamd maar nooit verdwenen. Wel is het pand grondig opgeknapt, zijn vier van de voormalige woonruimtes op de eerste verdieping omgetoverd tot ateliers (welke allen in gebruik zijn) en is er een oefenruimte waarvan veelvuldig gebruik wordt gemaakt door een aantal bands.

Er worden tal van activiteiten georganiseerd in het pand, waaronder concerten, dansavonden, filmavonden, een maandelijks Open Podium en een maandelijkse jamsessie. Ook zijn er verschillende samenwerkingen aangegaan, waaronder met zaken uit Assendorp zoals wijnhandel Mondovino en platenzaal/recordlabel Minstrel Music. Met laatstgenoemde wordt samengewerkt in de vorm van de veelbezochte en vermaarde Legendary Minstrel Sessions, waarbij geput wordt uit het immense aanbod ‘undergroundartiesten’ uit binnen- en buitenland.

De bezoekers van Eureka zijn zo divers als de samenstelling van de wijk Assendorp, die in de volksmond ‘het Montmartre van Zwolle’ wordt genoemd: openminded, veelzijdig, gevarieerd, alternatief en creatief, open voor alles en iedereen. In Eureka gaat het niet om wat je bent, maar wie je bent. Een sleutelformule die zich decennialang telkens weer bewijst. In het najaar van 2012 zal het twintigjarig bestaan van Eureka zijn vastgelegd in boekvorm, welke te zijner tijd te verkrijgen is via www.eureka-zwolle.nl.

Artikel delen:

Reageer