Geen duidelijkheid voor asielzoekers bij IND in Zwolle

Zwolle – Na het starten van een kamp bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) van een groep uitgeprocedeerde asielzoekers uit Irak aan de Zuiderzeelaan in Zwolle is er dinsdag nog weinig duidelijk over het vervolg van deze actie. De adjunct-directeur van de IND, de heer Van Driessen wenste geen verklaring voor de pers af te leggen, maar wilde wel met de Irakezen in gesprek achter gesloten deuren.

21-08-2012_asielzoekers_in_gesprek_met_dhr_driesen_ind_01.jpg

In de nacht van maandag op dinsdag verbleven de actievoerders op de stoep van het IND-gebouw in Zwolle. De groep Irakese asielzoekers is dinsdag aangezweld van 35 tot ongeveer 70 personen. Zij mochten in het gebouw niet gebruik maken van de toiletten. Daarop riep de fractievoorzitter van GroenlLinks in Zwolle, Rana Berends, via Twitter haar volgers op om een zogenaamde Dixi te regelen voor de aanwezige mensen. Het aantal journalisten bij het IND-gebouw nam dinsdag zichtbaar toe. Diverse reporters en camerateams proberen informatie vergaren rond de situatie van de asielzoekers in Zwolle. Dit verloopt moeizaam.

21-08-2012_asielzoekers_in_gesprek_met_dhr_driesen_ind_02.jpg

21-08-2012_asielzoekers_in_gesprek_met_dhr_driesen_ind_05.jpg

21-08-2012_asielzoekers_in_gesprek_met_dhr_driesen_ind_06.jpg

Meer foto’s via Lees Verder…

21-08-2012_asielzoekers_in_gesprek_met_dhr_driesen_ind_04.jpg

21-08-2012_asielzoekers_in_gesprek_met_dhr_driesen_ind_03.jpg

Artikel delen:
Reacties 66
 1. “Nederland biedt Irak 5,5 miljoen euro als het land bereid is om uitgeprocedeerde Irakezen die in Nederland verblijven, op te nemen. Bovendien wil het kabinet vijftig studieplaatsen reserveren op universiteiten en hogescholen voor Iraakse asielzoekers.

  Je zou verwachten dat de Iraakse minister Shafiq Duski, die deze week zijn Nederlandse ambtgenoot Gerd Leers (CDA, Immigratie) bezocht, dit genereuze aanbod – dat riekt naar omkoping – van harte accepteert.

  Niet alleen hebben zijn gevluchte landgenoten in Nederland onderdak gekregen toen de situatie in Irak hen te heet onder de voeten werd.

  Ze krijgen nu – naast de begeleiding en het geld dat terugkerende vluchtelingen sowieso meekrijgen – op kosten van de Nederlandse belastingbetaler ook nog het vooruitzicht op fatsoenlijke huisvesting, scholing en zorg in hun land van herkomst. Daar kan wel een bedankje af.

  Maar nee. Minister Duski heeft helemaal geen zin in terugkerende Irakezen die Nederland worden uitgezet. Irak kan de grote aantallen repatrianten niet aan, is het standpunt van Bagdad. Duski gaat eerst overleggen met het Irakese parlement over het wel of niet accepteren van het Nederlandse aanbod.

  Die weigerachtige Iraakse houding is onacceptabel. De Iraakse overheid verdient alleen al aan de handel in olie zo’n 1,3 miljard euro per week. Veel van dit geld verdwijnt in de zakken van corrupte ambtenaren en politici. Maar er zouden niet voldoende middelen zijn om gevluchte Irakese landgenoten te herhuisvesten?

  In september gaat minister Leers naar Bagdad om verder te onderhandelen. Het is te hopen dat hij dan met meer overtuigingskracht het Nederlandse standpunt over het voetlicht zal brengen. Irak heeft de verantwoordelijkheid te dragen voor de eigen burgers. Daar behoort geen omkoping aan te pas te hoeven komen.”

 2. Zolang die mensen nog niet door Irak geaccepteerd worden zijn ze in principe statenloos. Dat is iets wat niet mag volgens de rechten van de mens, die nederland ook heeft ondertekend. Dus Nederland zou zich gewoon aan het internationale verdrag moeten houden, en niet kinderachtig zijn en de kleine groep mensen een verblijfsvergunning moeten geven. En om te zeggen dat het gelukszoekers zijn, dat absoluut niet. Heb in het verleden aardig wat Irkaze vluchtelingen gekent, en die waren allemaalm hoog opgeleid in Irak, en probeerde daar op een geweldloze manier democratie te bewerkstelligen, maar werden stevig onderdrukt door meneer Houssein.

 3. “Mijn Irakese collega is net weer terug van 3 weken vakantie in Irak met het hele gezin. Dit al weer voor het zoveelste jaar in successie. Ze geeft hoog op van de economische ontwikkeling in dat land. De economie is booming.
  M.a.w. er is geen enkele reden om hier nog langer Irakesen asiel te verlenen. We worden aan alle kanten belazerd en bezwendeld. Dit zal zeker fout aflopen.

  Wacht maar tot de crisis zich verdiept en de echte Nederlanders gaan inzien dat een Euro aan deze gelukzoekers uitgegeven niet aan hen uit gegeven kan worden. Dan staan de linkse partijen weer met ogen als schoteltjes van ongeloof zich de vraag te stellen hoe dit toch mogelijk is. Dan is het te laat.

  Ik heb met verbazing naar de merkkleding, iPhones en iPads zitten kijken die daar gedragen en gebruikt worden. Ondanks hard werken en belasting betalen kunnen wij ons deze producten niet veroorloven. Hoe komt een illegale asielzoeker aan het geld voor zo iets, laat staan de dure abonnementen voor deze internetverbinding?”

 4. “Het bezit van een nationaliteit of staatsburgerschap geeft het onbeperkte recht om in dat land te verblijven, te wonen, te werken, etc.
  Het is een staat verboden om staatsburgers de toegang tot het land te weigeren.
  De in ons land verbijvende Irakezen hebben de Irakese nationaliteit, zijn dus Irakees staatsburger, onderdaan. Irak is derhalve verplicht ze tot het land toe te laten.”

 5. Wat fijn dat je collega zo’n goeie vakantie heeft gehad en zo opschept over zijn land. Waarom woont hij niet daar dan ? Deze mensen zijn Koerden, die al tientallen jaren worden uitgemoord door de Turken en de Irakezen. Google: Koerden. Als zelfs de minister van Irak zegt dat hij geen werk en geen huizen heeft voor alle vluchtelingen die tegelijk terug moeten. Wat wil je dan ? Het gaat om 300 tot 400 Irakezen, waarvan dus een deel Koerden. Wel eens van individuele gevallen gehoord ? En waarom moeten deze mensen illigaal de straat op, jaren lang ? Heb je zelf al eens onder een brug geslapen ? En de kleding komt gewoon van de 1,5 miljoen kilo tweedehands kledingberg die we hebben. Ook jij kan tweedehands prada hebben hoor. Gewoon de vuilniszakken of vuilcontainers in de rijke buurten afsnuffelen.

 6. “Als je vluchteling bent maak je gebruik van de goede wil van anderen en gastvrijheid.
  Voor die tijdelijke opvang mag je best dankbaar zijn.

  Wat nu gebeurt is dat de dames en heren vluchtelingen hun benen onder onze tafels steken, onze koelkasten plunderen en in feite zeggen “het is wel best zo, Ik blijf hier”…
  Ze menen daar recht op te hebben, wat natuurlijk niet zo is.
  Een dankjewel kan er zelfs niet af…

  En dan komt er nog een iraanse minister ons de les lezen wat wij moeten doen ?”

 7. helemaal niks toe te voegen wat marieke zegt helemaal gelijk heeft ze. en de iphones en ipads zijn ook allemaal 2de hands ingeleverd of niet janneke?dus gewoon opzouten met dat volk.>:(

 8. Ik begrijp dat dat precies is wat de bedoeling is. Het slechtste wat je tegenwoordig als vluchteling kan overkomen is in het ongastvrije Nederland terecht komen. Dus wegwezen hier. Maar hoe krijg je dat voor elkaar als alle bureaucratische deuren potdicht zitten.

 9. Marijke, waarom zet je alles tussen ” ” .
  Zo lijkt het net alsof je iemand aan het quoten bent. Zo ja, wie, waarom, bron ?
  Overigens, lekker suggestief dat verhaal over iPads ‘die daar gedragen worden’. Lijkt net alsof je net van een weekendje Bagdag terugkomt, en de hele stad lekker met zijn tablet aan het spelen was.

 10. Kijk eens naar andere europese landen, scandinavie vooral, waar duizenden irakezen zijn teruggekeerd naar Irak; achteraf gaven de irakezen toe dat ze weggingen uit Irak om financiĆ«le redenen. Dat verklaard ook waarom het bijna alleen mannen zijn die hier tercht komen. Irak is bovendien niet onveilig. Onlangs ging een Nederlandse vrouw met een complete SBS cameraploeg achter haar aan naar Irak voor 1 of ander dom liefdesprogramma; haar irakese vriend opzoeken die zogenaamd ook naar Nederland was “gevlucht” omdat het zo onveilig zou zijn…’s-Nachts in Rotterdam is het nog onveiliger dan daar. Maar die logica kan je die geestelijk instabiele nederlandse dames die met zijn allen op die irakese mannen duiken “om te helpen” niet wijsmaken…

 11. oftewel nederland is helemaal klaar met de asielzoekers of meer van dat soort gepeupel alleen zeggen we het niet hardop. maar we lezen het overal. 8)

 12. :owat een zielige mensen,
  geen eten, lompen aan, dat haar vet en lang,
  uitgemagert, ziek,
  nederlanders moeten maar eens gul gaan geven

 13. Een I-pad, grond in Irak, de duurste kleren- allerlei bijkomstigheden die uit de doos worden gehaald en hier niet thuishoren…Want weet je wat deze mensen is hun vrijheid!
  Natuurlijk zitten er sommigen bij die met geld zijn gekomen hier. Kennen jullie de verhalen van opa en oma nog over de tweede wereldoorlog? Had jullie familie geen bezit ineens?
  Herinner jij je nog de lessen op school en hoe je dan verwonderd de boeken las over deze tijd? Dat je dan dacht wat erg?
  Deze verhalen spelen zich nu real-life in Nederland af- Deze mensen lopen gevaar in Irak.
  Deze mensen hebben zo verleden! Waarom gaat een mens zo ver dat ze hier in tentenkampen gaan zitten om door een gros van de bevolking erop aangekeken te worden?
  Wanneer zou jij zelf deze keuze maken?
  Nee- nu niet meteen de discussie aangaan…google ook eens naar de hoeveel doden afgelopen maanden in Irak…
  En als jullie het allemaal doorleefd en gevoeld hebben…Welkom…

  Amanda

 14. Als die mensen gevaar lopen in Irak, waarom zie ik dan bijna uitsluitend mannen? Waarom gaan Irakezen uit andere landen wel massaal terug? Google dat ook maar eens, hoeveel er terug gaan… Alleen in sommige plaatsen in Irak is het onveilig, maar dat is het in Nederland ook. In Noord Irak is het volkomen rustig; ik begreep dat dat ook goed te zien was in dat SBS-programma. Google ook eens hoeveel “asielzoekers” er binnenkomen zonder id-papieren, die massaal in de wc van het vliegtuig verdwijnen. Ik ben ook helemaal voor een snelle duidelijkheid voor die mensen; maar er mag ook wat gezegd dworden van de praktijken van die irakezen; en somaliers die blijkbaar nog te beroerd zijn om dagelijkse een stempeltje te halen in ruil voor eten enz.

 15. En wat die Irakeze collega betreft- ja kan zo zijn…Vraag hem of hij daar ook in het verzet heeft gezeten? …Veel van deze jongens hebben een achtergrondverhaal en net zoals dat bij ons was in de tweede wereldoorlog- liep de ene wel gevaar en de andere niet…Ik heb de angst gezien, ik heb verdriet gevoeld bij sommige van deze mensen …Nee het was geen fake…Als je een man urenlang tegen een tent ziet zitten- totaal apathisch omdat hij bang is dat de politie hem gaat opladen en misschien meteen teruggaat sturen…Ooggetuige van geweest- dat speel je niet…is heel erg- ook erg jammer dat mensen niet willen zien en alles over een kam scheren…

 16. Juist de schrijnende gevallen, gezinnen die daadwerkelijk voor hun leven zijn gevlucht, hebben te lijden onder alle gelukzoekers, voornamelijk mannen uit bv Irak. Al die tijd en personeel die de IND kwijt is daaraan…Dat mag ook wel eens duidelijk worden gemaakt aan die kliek Ter Apel-dames die elkaar lopen gek te maken…

 17. Grappig wist niet dat wij in een groepje zaten- ter-Apel- dames en geloof mij, wij zijn minder naĆÆef dan u denkt…
  Weet je waar ik mijzelf dan persoonlijk op focus?
  Niet op die ene individu…
  Nee mijn geloof en doelstelling dat elk mens vrijheid verdient…En je niemand mag opsluiten binnen grenzen, Azc’s etc…Fijne dag en bedankt Geert…:

 18. Amanda, ik ben noors, woon in Noorwegen:-) Vanuit Noorwegen zijn onlangs 1500 irakezen teruggekeerd, met wat extra geld; toen wilden ze plotseling best terug…Weer bij aankomst in Irak zeiden ze dat ze spijt hadden ooit weg te zijn gegaan en dat het zonde van hun tijd was geweest:-) rara, hoe zit dat dan? Zweden, Denemarken, hetzelfde verhaal…Ik zou sowieso alle irakezen die Nederland binnenkomen vragen of ze de moeite hebben genomen om hun id-papieren mee te nemen; zo niet, helaas. http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/asylsoekere-angrer-paa-at-de-kom-til-norge-3642953.html

 19. Amanda, dus als zeg 2 miljoen syriers, irakezen, koerden, belgen nederland binnen willen, mag dat want “grenzen zijn in weze toch maar flauwekul en we zijn allemaal broeders en lief voor elkaar”? Als je dat wilt, moet je eerst zorgen dat er in nederland, europa, wereldwijd een ander systeem komt waar dat mogelijk is, dunkt me, en waar de meerderheid het mee eens is…Nu is dat niet echt realistisch toch? Als je interesse hebt, heb ik ook wel officiele politiecijfers van hier in Oslo; wie er nou verantwoordelijk is (100%!) van gewelddadige verkrachtingen. Dat zijn geen noren kan ik je vertellen. Maar die daders zal jij waarschijnlijk ook niks kwalijk kunnen nemen…

 20. Geert Laatste opmerking…Ik geloof dat heel veel Nederlanders ook de grens zullen overgaan – doorstroming noemen ze dat- …Kijk naar jou en mij…Jij zit In Noorwegen en ik in Belgie…Fijne avond- Ga verder nu…

 21. amanda je hoeft niet naar zwolle te reizen morgen zitten ze weer een stuk verderop zijn de zelfde gasten uit ter apel dus ze komen vanzelf wel naar je toe.

 22. Dank je Joris šŸ˜‰ En Brullie- de Irakezen komen naar je toe deze zomer?
  Ik mag het hopen met identiteitskaart en al dan- ik zal ze met open armen ontvangen en blij zijn dat het zo afgelopen is met deze strijd…

 23. Was mij ook al opgevallen ja
  maar wat wil je, die weten wel wat ze doen
  Dagenlang in een tentje tussen 400 bronstige mooie kerels
  Die hebben zich daar prima vermaakt

 24. Veel nederlanders emigreren naar Noorwegen ja. Maar die verkrachten niet massaal vrouwen. Dat reisadvies naar Irak inderdaad, die koerdische provincies waar het veilig is, vormen samen een gebied groter dan Nederland…Ik merk ook niks van een negatief reisadvies als ik zie hoeveel vliegtuigen vanuit Scandinavie naar Irak gaan met irakezen die terug willen…Jij ook een fijne avond; ik vind het prima als jullie mensen, kinderen vooral, willen helpen hoor; maar het ligt denk ik genuanceerder dan die Ter Apel kliek doet voorkomen. Hier in Noorwegen presteert 95% van de asielzoekers het om zonder id-papieren hierheen te komen bv. En dan piepen dat het allemaal niet zo snel gaat; ja doei.:-)

 25. En weet je Anton terwijl jij daar een vieze gedachte bij krijgt – gedroegen zij zich menselijk…Als wij ons gingen verfrissen mocht er niemand in de buurt komen. Zulke toespelingen zeggen meer over de mens die ze uitspreekt dan de mannen daar die ons heel netjes hebben behandeld…

 26. Lijkt me sterk dat die occupy ter apel dramaqueens lekkere wijven zijn. Het zijn vooral ruim de 40 gepasseerde met hun hormonen worstelende rastahaarbakfietstypes die in 1981 zijn blijven hangen. En het gek vinden dat er zo weinig mensen het met hun eens zijn.

 27. Toch jammer dat er in 2012 nog steeds mensen zijn die het belangrijker vinden om een mening te hebben dan dat ze eerst es gaan uitzoeken waar het precies om gaat. Zoveel moeite is het niet om eens te gaan praten met de mensen zelf of te lezen over de achtergrond van de problemen, gewoon informatie in te winnen. Wat zal die mevrouw in Noorwegen dankbaar zijn dat zij niet eerst 5 jaar in een opvang moest wonen voor ze de keuze kreeg: de straat of terug naar nederland !! De straat, zonder gezondheidszorg, zonder inkomen. En statistisch gezien hebben wij het laagste aantal vluchtelingen van heel europa. Het is nog nooit zo laag geweest. En er zijn inderdaad nog steeds meer nederlanders die vrolijk in een ander land gaan wonen dan dat er binnen komen. We hebben wel 6% buitenlanders, jonge jonge jonge. Ik denk dat een heel groot van amerika uit gevluchtte nederlanders bestaat die daar naar toe vluchtte tijdens de oorlog. Maar wij wij doen hoeft en ander natuurlijk niet te doen..

 28. ach is het geert zelf ??? echt waar ? wat een eer dat geert zelf reageert ! onze loopjongen met joods geld in zijn zak. ach ja… daar passen irakezen niet bij.

 29. Ja, ik dacht laat ik mee geert noemen šŸ™‚ Kunnen jullie weer aan de loop met uitgespacede zionistische illuminati rothschild conspiratietheorieĆ«n.

 30. nederland heeft het laagst aantal vluchtelingen van europa. nog nooit zo laag geweest. er gaan nog steeds meer nederlanders naar het buitenland dan dat er aan buitenlanders nederland binnen komt. alleen hebben nederlanders de mazzel dat ze beter opgevangen worden en niet eerst 5 jaar in opvang geplaatst worden en daarna de keuze krijgen tussen de straat op, zonder geld of recht op gezondheidszorg of terug naar nederland. Zou toch zielig zijn geweest als je eerst noors had moeten leren in een opvanghuis, 5 tot 10 jaar en daarna terug naar huis gestuurd werd.

 31. Janneke, ik had niet mijn id-papieren door de wc gespoeld op weg naar Nederland. Als man had ik bovendien nooit mijn familie achtergelaten als het echt zo onveilig zou zijn…Hoeveel procent van de asielzoekers in Nederland komt zonder id-papieren aan, is dat bekend? Hier 95%, 96.3 om precies te zijn…Van die 96,3 heeft de meerderheid 1 of ander leugenslulverhaal, blijkt. Vind je het gek dat het 5-10 jaar duurt??

 32. Lekkere wijven?? Dus geen respect voor de asielzoeker meer en ook het respect naar de vrouw mag door de plee!
  Ik weet weer waar ik sta. Bedankt daarvoor!

 33. Daarnaast word er gepraat over dat de jongens alleen komen voor economische redenen, ze ipads hebben, ipods en ik qoute onze Geert even ”Veel nederlanders emigreren naar Noorwegen ja. Maar die verkrachten niet massaal vrouwen”.
  Maar is er nou iemand van jullie naar hun toe gelopen en gevraagd hoe et nou precies zit? Of heb je andere betrouwbare bronnen waarmee je je aantijgingen concreet kan maken?? Vast niet, gewoon bevooroordeelde priet praat.

  Wat Marieke al zei: Irak neemt ze niet terug. Dit omdat ze denken de toestroom van de uitgeprocedeerde asielzoekers niet aan te kunnen. Ondanks dat Nederland van alles wil toe zeggen aan de Iraakse regering (Lees: HEEL VEEL geld) geven ze een krimp. Dat maakt deze asielzoekers staatloos. Ze mogen niet meer in NL blijven, maar in Irak zijn ze ook niet welkom en de europese wetgeving is zo, dat wanneer je uitgeprocedeerd ben in 1 land, je het niet nog es in een ander land mag proberen…. Tussen wal en schip zitten ze dus Heeft verder geen reet te maken met de aantijgingen hier boven!

 34. UPDATE:

  Bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle protesteert sinds maandag een groep van enkele tientallen voornamelijk Irakese asielzoekers. Een door hen geƫist gesprek met de IND is dinsdagochtend gevoerd.

  Uitkomst van het gesprek is dat hun situatie niet verandert.

  Zowel de Immigratie- en Naturalisatiedienst als de gemeente heeft de demonstranten geadviseerd te vertrekken naar de plaats waar ze vandaan kwamen.

  Veiligheid
  De gemeente Zwolle ziet erop toe dat de demonstratie binnen de bestaande wet- en regelgeving wordt gevoerd. De gemeente let daarbij bijvoorbeeld op zaken als veiligheid en hygiƫne.

  De asielzoekers bevinden zich op het terrein van de IND.

 35. Chaotik, ze zijn uitgeproduceerd. Er gaan duizenden irakezen terug naar Irak, gek genoeg bijna alleen mannen alleen,als je wat verder kijkt dan je nederlandse neus lang is. Als ze vrijwillig terug gaan is er geen probleem; kunnen ze terug naar hun familie, als ze echte kerels zijn tenminste. En helpen hun land op te bouwen. Als je wat verder kijkt dan je nederlandse neus lang is, kan je ontdekken hoeveel Irak de komende jaren gaat verdienen aan olie. Die Ter Apel kliek mag ook hun oogkleppen een beetje afdoen en met mensen discussieren die er wat anders over denken ipv alleen onder elkaar elkaar gek maken…Als die irakese mannen eens stoppen met dat geouwehoer en een vent zijn en stoppen met dat dramaqueen gedoe, komt er bovendien meer tijd over bij de IND voor echte vluchtelingen, families, kinderen. Ik geloof hun verhalen niet nee; cijfers in andere landen tonen aan dat veruit de meesten de boel belazeren, juist irakezen…Wake up, dames.

 36. “Mijn Irakese collega is net weer terug van 3 weken vakantie in Irak met het hele gezin. Dit al weer voor het zoveelste jaar in successie. Ze geeft hoog op van de economische ontwikkeling in dat land. De economie is booming.

  Waarom blijft deze familie dan niet in dat geweldige land? Misschien omdat het in Nederland toch nog iets beter is? Of omdat je hier niet bang hoeft te zijn dat er ergens een autobom ontploft?

 37. Als man had ik bovendien nooit mijn familie achtergelaten als het echt zo onveilig zou zijn

  Lijkt me lastig om zo snel deze conclusie te trekken als er nooit iemand een machinegeweer op je heeft gericht of als er nog nooit een bom in je straat is ontploft.

 38. Als het echt onveilig in heel Irak zou zijn, Mike70, waarom zijn het dan bijna uitsluitend jonge irakese mannen die je ziet in Europa?? Die aanslagen in Irak vinden alleen plaatselijk in zuid-Irak plaats.

 39. Ik begrijp echt iets niet
  Hoe kunnnen ze die terug sturen naar een land waar elke dag bomaanslagen plaatsvinden, waar mensen om hun religie of afkosmt vermoord worden en vervolgd, waarover in elke EU land wordt verteld in de nationale tv zenders hoe erg het daar is en waar in veel eu landen en zelfs inAustralie irakezen mogen verblijven omdat het daar niet meer veilig is dus daarom vraag ik mij af hoe en wat gaat er verder met die mensen gebeuren
  Ze hebben al de aandacht van de nationale media’s en dan binnenkrot als het zo door gaat de medias uit Belgie en Duitsland want dan heb je weer discussie op een internationale niveau dus ik ben benieuwd
  Ik hoop dat er een oplossing komt voor die mensen

 40. Het ministerie van buitenlandse zaken geeft het volgende reisadvies:

  Reisadvies IrakRSS
  Niet-essentiƫle reizen worden ontraden.

  Toelichting op de classificaties

  In dit reisadvies zijn de rubrieken ‘Actualiteiten’ en ‘Onveilige gebieden’ gewijzigd.

  Laatst gewijzigd op 12 maart 2012

  Nog steeds geldig op 21 augustus 2012

  Actualiteiten
  Van 27 t/m 29 maart 2012 wordt in Bagdad de Arabische Top gehouden. Het is verwachtbaar dat de Iraakse autoriteiten zware veiligheidsmaatregelen in en rond Bagdad zullen nemen. U wordt geadviseerd in uw eventuele reisplannen naar Bagdad rekening te houden met de top en extra waakzaamheid te betrachten. Mogelijk dat het vliegverkeer van en naar Bagdad in deze periode beperkt zal zijn.

  Alle niet-essentiƫle reizen naar of in Irak worden ontraden muv de Koerdische provincies waar waakzaamheid betracht dient te worden. (zie ook de rubriek ??Onveilige gebieden??)

  Sinds de nieuwe regering is aangetreden eind december 2010, is de veiligheidssituatie licht verbeterd.

  U wordt aangeraden zich goed op de hoogte te stellen van de actuele situatie en politieke en/of religieuze demonstraties, samenscholingen en openbare bijeenkomsten te vermijden. Waakzaamheid moet worden betracht bij bezoeken aan regerings- en overheidsinstanties.

 41. Ja Janneke. Op jullie facebook damesclubje Ter Apel kan je zelf zien hoe “onveilig” het is in irak dankzij onze SBS-blondine. Lekker slim!

 42. De discussie over deze mensen moet hier helemaal niet gevoerd worden maar hun probleem moeten ze oplossen in het land van herkomst .En dat met steun van de internationale organisatie van de vluchtelingen.Wij moeten al miljarden voor de olie uit Irak betalen dus daar kunnen ze wel voor hun eigen volk zorgen

 43. @Pieters die miljarden gaan voor een heel groot gedeelte naar de (Amerikaanse) bedrijven. Zeker niet naar het volk. Come on, die oorlogen daar moeten toch ergens van betaald worden. Niet in de laatste plaats omdat ze juist gevoerd werden om die olie te verkrijgen. En het volk mag lijden.

 44. Beste,

  Dat je ons advies negeert, goed…Reisadvies is landelijk en niet door ons opgesteld. Discussie dus verder zinloos, aangezien er niets verder bewezen hoeft te worden. Ik wens u een prettige voortzetting van uw leven. Amanda

 45. De oliecontracten voor de grootste olievelden in Irak zijn zeg maar via een veiling door de iraakse regering bij het russische Lukoil en het noorse statoil (en via statoil weer doorverkocht aan rusland) belandt, Jasper. China doet ook mee geloof ik. Amerikaanse bedrijven zullen best subcontracten hebben maar zo werkt het bij ieder olieveld waar ook ter wereld. Irak zelf verdient het meeste, vele miljarden per jaar.

 46. @geert jij geloofd echt dat Amerika uit de goedheid van haar hart, denkend aan de inwoners van Irak, daar de boel is binnen gevallen. En dat ze er nu niet aan verdienen? Wat heerlijk naĆÆef

 47. Nee, dat geloof ik helemaal niet en dat zeg ik ook niet. Het ligt alleen genuanceerder dan jouw 2002-riedeltje “het ging alleen om de olie voor de VS”. Hoe verklaar je dan dat het Rusland en China vette iraakse contracten opleverde? Het geld dat Irak nu verdient de komende jaren gaat in ieder geval niet op aan paleizen of de familie van Saddam Hoessein:-) Dier iraakse asielzoekers trouwens…Het zijn voornamelijk mannen alleen; wie zegt dat het niet het halve leger van saddam Hoessein is dat hier naar toe komt omdat ze in Irak niet zo populair meer zijn vanwege hun oorlogshandelingen? En Amanda…Een lid van jullie hysterische Ter Apelclubje plaatst gewoon doodleuk foto’s van haar SBS-liefdesprogrammareisje naar Erbil; en dan volhouden dat Leers ongelijk heeft dat het veilig is in noord-Irak… Begrijpen jullie nou echt niet dat het gewoon lachwekkend is? Foto’s maar weer snel weghalen en guitige knipoogsmilies plaatsen… Nogmaals, ik vind het hartstikke goed dat jullie families willen helpen en dat ze snel duidelijkheid moeten krijgen, zelfs als ze hun id-papieren door de wc spoelen. Maar door die foto’s neigt jullie protest tegen Leers naar oplichterij.

 48. Als je het goed gevolgd had, blijkbaar niet- dan had je kunnen lezen dat ze helemaal niet veilig waren en er bewaking was…Toch is zij gegaan inderdaad omdat ze hem zo snel mogelijk terug wilt halen naar Nederland- over liefde gesproken šŸ™‚ Dag Geert…

 49. Ja, het was werkelijk schokkend Amanda. Foto’s van platgebombardeerde ijsbanen, moskeeĆ«n en amerikaanse malls en hamburgerrestaurants. Schei toch uit zeg…Die foto’s kunnen regelrecht in Leers’ informatieboekje om aan te tonen dat het veilig is in noord koerdisch Irak; iets wat je ten tijde van Saddam Hoessein bepaald niet kon zeggen…Waarom die foto’s dan weer snel weghalen en zeggen dat het misschien niet zo slim is om ze te plaatsen?

 50. Dat is ook duidelijk gemaakt omdat het ging over de Irakezen in Nederland. En het geplaatst werd onder een oproep voor de mensen in Zwolle. Ik ga deze discussie verder verlaten- reisadvies lijkt mij verder duidelijk- onveilig voor ons om er heen te gaan- ook als je gaat googlen naar hoeveel doden er afgelopen maanden zijn gevallen in Irak…Ik richt mijn aandacht liever op de mensen die het echt nodig hebben. Fijne dag Geert…Amanda

 51. Het zou inderdaad mooi zijn als de IND en iedereen zijn tijd kon besteden aan vluchtelingen, families, die het echt nodig hebben ipv jonge mannelijke gelukszoekers, (oorlogscriminelen?) die massaal, heeel vreemd, geen id-papieren mee konden nemen en feitelijk uitgeprocudeerd zijn…Respect voor je goedheid Amanda, maar ik wens je ook wat meer realiteitszin toe. Denk ook aan de officiĆ«le verkrachtingscijfers hier bv. Wens jou en iedereen in Nederland het beste!:-)

 52. Op het terrein van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in Zwolle protesteert nog steeds een groep uitgeprocedeerde asielzoekers. Volgens de gemeente hebben zo’n dertig Irakezen de nacht bij het kantoor doorgebracht.

  De gemeente Zwolle is niet van plan om in te grijpen, omdat de groep op het terrein van de IND staat. Wel heeft de gemeente twee mobiele toiletten op het terrein geplaatst voor de hygiene.

  Maandag sloegen de Irakezen hun kamp op bij het IND-kantoor. Ze zeggen dat Irak niet veilig is om naar terug te keren. Na een gesprek met de IND gingen de meeste demonstranten gisteren weg.

 53. Dat heel Irak onveilig is, is dus niet waar, blijkt uit het reisadvies van Amanda waarin staat dat noordelijk koerdisch irak veilig is en wat bevestigt wordt door vakantiekiekjes van de Ter Apel-dames uit datzelfde noordelijk Irak…Een negatief reisadvies vanwege onveiligheid geldt nog eerder voor Nederland als men besluit om duizenden irakese mannen met onbekende wellicht dubieuze achtergronden goedfelovig binnen te laten.

Reageer