Promotiebus tegen invoering wietpas doet Zwolle aan

Zwolle – De Haarlemse coffeeshophouder Nol van Schaik was dinsdagmiddag met zijn cannabisverkiezingsbus in Zwolle. Aan de Friese Wal ontving de bus politici, een afvaardiging van de politie en lokale gebruikers van wiet. In coffeeshop The New Balance vond een bijeenkomst plaats.

21-08-2012_aktie_tegen_de_wietpas-frieschewal_04.jpg

De ‘Vliegende Hollander’ roept mensen op bij de komende verkiezingen voor de Tweede Kamer op de SP te stemmen. Die partij is uitgesproken tegen de invoering van de wietpas. In zijn eigen woonplaats Haarlem heeft Van Schaik met alle andere coffeeshophouders stelling genomen tegen de invoering van de wietpas. Deze zou buitenlandse bezoekers discrimineren. De ondernemer staat niet alleen in zijn verzet tegen de pas. Zwolle houdt de komende periode het lokale coffeeshopbeleid tegen het licht. Landelijke ontwikkelingen, zoals de invoering van de wietpas, maken aanpassing van de bestaande regels noodzakelijk. Bovendien wil de gemeente betere mogelijkheden om op te treden tegen coffeeshop(exploitanten) wanneer dat nodig is.

21-08-2012_aktie_tegen_de_wietpas-frieschewal_05.jpg

21-08-2012_aktie_tegen_de_wietpas-frieschewal_02.jpg

21-08-2012_aktie_tegen_de_wietpas-frieschewal_03.jpg

Naar verwachting komend najaar legt Zwolle het nieuwe beleid voor aan de gemeenteraad. De komende periode wordt gebruikt om een aantal ontwikkelingen onder te brengen in passend Zwolse coffeeshopbeleid. Naar verwachting worden zowel de gedoogcriteria als het sanctiebeleid aangescherpt. Aanscherping van het gedoogbeleid komt voort uit landelijke ontwikkelingen. Vanaf 1 januari 2013 worden ook in Zwolle coffeshops besloten clubs die alleen voor leden toegankelijk zijn met een ‘wietpas’.

Een coffeeshop mag dan niet meer dan 2000 leden hebben, die bovendien Nederlander moeten zijn en ouder dan 17 jaar. Bovendien moet vanaf 1 januari 2014 de afstand tussen een coffeeshop en een school minimaal 350 meter zijn.

Zwolle volgt nauwlettend de ervaringen met de ‘wietpas’ in Zuid-Nederland – waar de nieuwe werkwijze al beproefd wordt – om tot passend lokaal beleid te komen.

Te beperkt

Aanscherping van het sanctiebeleid is volgens de gemeente nodig omdat soms blijkt dat de bestaande mogelijkheden om te handhaven toch te beperkt zijn.

Om te komen tot een samenhangend beleid dat toegerust is op de bestaande situatie en de wetgeving vanaf 1 januari 2013 kiest Zwolle ervoor om dit najaar met integraal, nieuw coffeeshopbeleid te komen.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. ik vind alle mensen hebben een keuze waar ze voor kunnen gaan.
  als het niet uit loopt tot slaan.
  ander mensen gewoon met rust hun iegen weg laten gaan.
  waarom komt die wietpas er dan aan….
  laat die mensen tocht gewoon hum iegen weg gaan.
  kijk eens hoe dit komt, kunnen ze wel de werk druk van deze tijd wel aan. of ben ik nu de verkerde weg aan het in slaan…
  met deze woderen en gedachten laat ik dit hier achter staan…..

  met veel groeten tys damhuis

 2. en dan is die pas straks ingevoerd, is men verbaasd dat de illigaliteit en overlast toneemt, moet daar weer geld naar toe, kijk maar naar wat e in maastricht is gebeurd

Reageer