Ontruiming van asielzoekers bij het IND in Zwolle

Zwolle – Bij het kantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) aan de Zuiderzeelaan in Zwolle vond vanaf donderdagmorgen een ontruiming plaats van de ongeveer 50 aanwezige uitgeprocedeerde Irakese asielzoekers.

23-08-2012_uitzetting_asielzoekers-protest_tegen_minister_leers_05.jpg

De asielzoekers verbleven sinds maandagavond op de stoep van de IND. De dienst gaf aan dat haar klanten last hebben van de groep Irakezen bij het gebouw. De politie sommeerde de groep weg te gaan en terug te keren naar waar ze vandaan zijn gekomen. De directe omgeving van het IND-pand werd met linten afgezet. Vier asielzoekers werden door de politie aangehouden. Ze werden aangehouden, omdat ze zich verzet hebben bij hun verwijdering van het terrein. In het nabijgelegen politiebureau kregen zij een proces-verbaal. De beëindiging van de actie op het terrein van de IND verliep rustig. De andere asielzoekers zaten tijdelijk op een stoep op de openbare weg, en wachtten daar aanvankelijk hun lot af. Rond de klok van 12.30 uur werden de aanwezige betogers verzocht hun spullen bij elkaar te pakken. Met bussen werden de asielzoekers vervolgens naar drie politiebureaus in Gelderland-Noordoost en Twente afgevoerd om daar verhoord te worden. Ze kunnen daar ook op een proces-verbaal rekenen.

23-08-2012_uitzetting_asielzoekers_01.jpg 

23-08-2012_uitzetting_asielzoekers-protest_tegen_minister_leers_04.jpg

23-08-2012_asielzoekersind3.jpg

Meer foto’s via Lees verder…

23-08-2012_uitzetting_asielzoekers_02.jpg

23-08-2012_uitzetting_asielzoekers_03.jpg

23-08-2012_asielzoekersind1.jpg

23-08-2012_asielzoekersind2.jpg  

Artikel delen:
Reacties 23
 1. UPDATE:

  Een grote groep asielzoekers van wel 40 personen is nog altijd aanwezig bij het IND gebouw. De weg is inmiddels open gesteld voor het verkeer. Verder verloop is nu nog niet te duiden.

  Actuele foto’s volgen…

 2. Protesteren tegen het uitgeprocedeerd zijn… ik vind het nog steeds een rare gewaarwording. Als je verblijf je hier zo na aan het hart ligt, dan zorg je toch ervoor dat je kan aantonen dat je in het land van herkomst onmogelijk kan verblijven/terugkeren?

 3. UPDATE:

  In Zwolle is de politie bezig met het aanhouden van tientallen asielzoekers uit Irak die sinds begin deze week protesteren bij een gebouw van de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). De gemeente Zwolle had de asielzoekers laten weten dat ze niet langer actie mochten voeren op de openbare weg voor het IND-gebouw.

  De politie wilde volgens een oogetuige Rana Berends niet aangeven wie de opdracht voor de ontruiming heeft gegeven. Een moeder met twee kinderen werd vlak voor de ontruiming door een sympathisant bij de betoging weggehaald. Daardoor hoefden zij de ontruiming niet mee te maken.

  De politie-actie verloopt vreedzaam. De asielzoekers worden door agenten in stadbussen weggevoerd. Een aantal van hen was eerder vanmorgen al uit zichzelf vertrokken.

 4. Geen plek voor jullie hier in het als maar duurder wordende Nederland.Tijdelijke opvang prima, maar als het in je thuisland weer goed toeven is, retour naar je eigen land.
  Ga terug en bouw zelf je leven in Irak weer op en zorg daar voor verbetering.
  In Nederland kan het niet meer. Einde oefening.

 5. Waarom neem jij er niet een stuk of veertig van die uitgeprocedeerden in huis Bernard .Voor deze gasten is er geen enkel gevaar in hun thuisland als ze zich maar gedragen maar dat kunnen ze hier nog niet.Wij Nederlanders betalen al genoeg voor deze zaken en zelf worden we steeds meer gekort in alles

 6. Als ik ‘s-avonds door Rotterdam of Amsterdam loop, ben ik ook waakzaam, Bernard:-)… Als het zo onveilig is in Irak, waarom gaan er dan duizenden vrijwillig terug? En waarom zijn het allemaal jonge mannen alleen, die massaal toevallig hun id-papieren zijn kwijtgeraakt? Wie zegt dat het niet (oorlogs)criminelen zijn? Ik ben geen keiharde Wilders-aanhanger en vind dat mensen netjes behandeld moeten worden, maar er mogen best vraagtekens bij het grootste deel van de asielzoekers geplaatst worden. Bovendien, al deze (uitgeprocedeerde) jonge mannen verspillen tijd en moeite bij de IND; dat gaat ten koste van families die echt hulp nodig hebben…

 7. Nee, ik ken deze mensen ook niet. En heb ook geen idee hoe ze in Irak kunnen komen. Ik heb begrepen dat dat een probleem is en dat ze met deze demonstratie aandacht vragen voor de bureaucratische tegenwerking die men op dit gebied ondervind.

 8. @geert De procedure bij de IND is heeeeeeeeeel streng. Daar worden echt heel veel vragen gesteld. En oh wee als je ergens een iets ander antwoord geeft.

 9. Ze krijgen hulp en worden voorbereid op gesprekken met de IND door Vluchtelingenwerk. Hier in Noorwegen geven cijfers van de Noorse IND aan dat 96% zonder id-papieren binnenkomt; in Nederland zal dat niet veel anders zijn. Dat moeten mensen ook beseffen; hoe kun je dan in godsnaam mensen snel helpen? Door iedereen toe te laten, iedereen zonder id-papieren te weigeren of een paar duizend man extra personeel aan te stellen? Het is niet zo makkelijk allemaal, maar het lijkt mij dus belangrijk eens ter sprake te brengen dat echte vluchtelingen gedupeerd worden door praktijken van al die jonge mannen!

 10. Wie niet luisteren wilt moet maar voelen. Als de politie verteld dat je weg moet gaan en je luistert niet is gepast geweld toegestaan. Als je dan alsnog tegen gaat stribbelen word het “geweld” daar op aangepast.

  Op de foto zie je duidelijk mensen zich verzetten tegen de politie. De media blaast alles weer op zoals gewoonlijk. Nog even en ze zijn met getrokken pistolen de straat in gegaan…

 11. Bericht door jansen, op 23 augustus 2012 om 16:25

  retourtje irak graag maar niet over de ruggen van de belastingbetaler.

  Volgende keer dan toch eens beter nadenken als je weer eens een oorlog begint. Dat heeft de belastingbetaler pas geld gekost. Daarbij vergeleken is dit een schijntje.

 12. En wat als deze mensen mogen blijven? hebben ze werk? Of krijgt iedereen een uitkering. Dat is de rede dat ze willen blijven. Kadootjes worden in Nederland uitgedeeld.

 13. gewoon op het vliegtuig zetten terug naar hun vaderland, komt vaak voor dat zogenaamde vluchtelingen hier een verblijfs vergunning krijgen en vervolgens met vakantie naar hun land gaan waar ze zogenaamd gevaar lopen, deze mensen willen hier blijven om economische redenen

Reageer