Betoging asielzoekers in Zwolle was niet aangemeld

Zwolle – De groep asielzoekers die sinds maandagavond in Zwolle betoogt, is verwijderd van het terrein van de Immigratie-en Naturalisatiedienst (IND). De groep, naar eigen zeggen uitgeprocedeerd, heeft zich inmiddels gevestigd op de stoep voor het kantoor van de IND, openbare ruimte. De gemeente Zwolle wijst de asielzoekers erop dat betogen alleen is toegestaan wanneer zo’n openbare manifestatie tijdig is aangemeld. Dat is in dit geval niet gebeurd.

Op basis van artikel 7 van de Wet openbare manifestaties heeft de burgemeester van Zwolle de asielzoekers opdracht gegeven uiteen te gaan, omdat vooraf niet tijdig kennisgeving is gedaan van deze betoging. Maandag meldde zich een groep asielzoekers, tientallen mensen groot, bij het IND-kantoor in Zwolle. Op het verzoek van de asielzoekers is er dinsdagochtend een gesprek geweest met de IND. Dinsdagmiddag heeft de IND namens de minister voor Integratie, Immigratie en Asiel aangegeven dat er geen reden is hun opvangstatus te wijzigingen. Donderdagochtend heeft de IND de betogers verzocht het terrein te verlaten. Het grootste deel van de groep heeft daar uiteindelijk gehoor aan gegeven, en bevindt zich sinds dat moment in de openbare ruimte. De gemeente heeft nu vastgesteld dat de betoging door deze groep vooraf niet tijdig is aangemeld en daarmee niet is toegestaan. Dat is de groep meegedeeld. De burgemeester verzoekt de aanwezigen de betoging te beeïndigen.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Wat een zielige reactie van de gemeente zeg! Onder het mom van 'demonstratie niet aangemeld' iedereen oppakken. Erg goedkope truc. Lekker makkelijk op zo'n repressieve manier problemen 'oplossen'.

  2. De loco heeft gewoon even een wettelijk geldende regel opgezocht om van die gasten af te kunnen komen.
    Prima idee (ons geld is meer dan op)!

Reageer