Afsluiting fietspad Hanzeboog Zwolle-Hattem

Zwolle – Tot en met 7 september is het fietspad over de Hanzeboog afgesloten voor al het verkeer (fietsers en voetgangers). Dit wordt veroorzaakt door werkzaamheden die de gemeente Zwolle in deze periode aan hun zijde van de brug gepland heeft voor de aan te leggen fietssnelweg Zwolle-Hattem en realisering van de zogenaamde Hanze Waarde.

hanze_waarde.jpg

Het betreft werkzaamheden aan de fietspaden die aansluiten op de brug en voor een deel worden uitgevoerd in beton. Hiervoor zal nabij de asfalt opgang van het fietspad, aan de Hattemse zijde, een fysieke afsluiting geplaatst worden. Ook de trapopgang nabij de Geldersedijk zal worden afgesloten. Middels bebording wordt de omleiding aangegeven.

Fietsers tussen Zwolle en Hattem/ Wezep krijgen een fietssnelweg van de ene zijde van de IJssel naar de andere. Deze fietssnelweg wordt geleidelijk aangelegd. De eerste mijlpaal is inmiddels bereikt en bestaat uit het nieuwe fietspad naast de Hanzeboog, de nieuwe spoorbrug over de IJssel.

Het doel van de fietssnelweg is een snelle verbinding van Hattem naar Zwolle en andersom. Maar als het aan de (huidige) gebruikers en de gemeente Zwolle ligt wordt deze fietssnelweg in de toekomst ook veiliger en aantrekkelijker. Zo komt er bijvoorbeeld speciale verlichting langs de route, wordt er een uitkijkpunt over de uiterwaarden gerealiseerd en komt er mogelijk een digitaal informatiebord. Dat zijn de uitkomsten van een interactieve co-creatie die onlangs is gehouden met (potentiële) gebruikers van de nieuwe fietssnelweg. Wilt u meer weten over de uitkomsten van de co-creatie? Klik hier om foto's, tekeningen van de ideeën en een videoverslag te bekijken. 

De fietssnelweg is een betrekkelijk nieuw fenomeen. Het zijn regionale fietsverbindingen, waar je als fietser snel lange afstanden kunt afleggen. Een fietssnelweg is toegankelijk voor fietsen en bromfietsen.

Onderweg kom je nauwelijks kruisingen of stoplichten tegen. Je hebt dus altijd voorrang, het is veilig en het levert ook nog eens een tijdwinst op. De fietssnelweg is daardoor een comfortabel alternatief voor de auto.

De non-stop fietsverbinding tussen Zwolle en Hattem/ Wezep zorgt ervoor dat je snel vanuit Hattem op het station en in de binnenstad van Zwolle bent of in Hanzeland (waar bedrijven, Hogeschool Windesheim en Middelbare school Greijdanus zijn gevestigd).

De gemeente Zwolle zet de komende jaren in op duurzame investeringen voor betere verkeersdoorstroming, waaronder fietsvoorzieningen. Zwolle is een echte fietsstad. In onze stad is een fietser vaak sneller van A naar B dan een automobilist.

Zwolle blijft inzetten op goede hoofdfietsroutes, fietsstraten en voldoende fietsparkeervoorzieningen in de binnenstad. Daarnaast is fietsen leuk, veilig, gezond, milieuvriendelijk en je kunt ondertussen genieten van de frisse lucht en natuur om je heen.

De verwachting is dat de aanleg van de fietssnelweg in het najaar van 2012 gereed is. Fietsers kunnen nu al gebruikmaken van de route over de nieuwe fietsbrug. Aan beide zijden van de brug wordt nog gewerkt aan uitbreiding en verbetering van de fietsvoorzieningen.

Bij de aanleg wordt de reeds bestaande bouwweg voor de Hanzelijn hergebruikt vanuit het oogpunt van duurzaamheid. Een ander bijzonder aspect van de aanleg van de fietssnelweg is de samenwerking met aannemer Dura Vermeer. Deze is vanaf het begin bij de planvorming betrokken. Dit betekent dat de aannemer ook meedenkt over het ontwerp van de fietssnelweg, in plaats van dat deze alleen de fysieke aanleg voor haar rekening neemt. Hierdoor wordt gebruik gemaakt van de ontwerpkwaliteiten van de aannemer wat leidt tot een beter eindresultaat.

De fietsbrug is mogelijk gemaakt door de gemeenten Zwolle en Hattem, ProRail en de provincies Overijssel en Gelderland.

Artikel delen:
Reacties 10
  1. @Ja, tuurlijk moet je al die automobilisten eens horen mopperen, wanneer er een deel van de snelweg is afgesloten (om welke reden dan ook) en ze moeten verder over een alternatieve route, waardoor ze langer onderweg zijn. Moesten ze immers ook toen er nog geen snelweg lag………..

  2. "Een fietssnelweg is toegankelijk voor fietsers en bromfietsen"? Ik meende dat bromfietsen verboden waren op de brug en in het weekend stikt het er van de voetgangers…

  3. Had de gemeente het niet gelijktijdig kunnen plannen tijdens de bouw van deze brug ze wisten dat er een fietspad bij kwam.De ambtenaren worden bij de gemeente altijd te laat wakker enkstraat de burger handen vol geld .

  4. 7 september is dus niet gehaald want mijn dochter moest vanmorgen nog weer omfietsen. Wanneer is nu de planning dat ze er wel overheen kunnen????

Reageer