Vogelkijkdag in de Vreugderijkerwaard

Zwolle – Natuur en Milieu Overijssel organiseert op zaterdag 15 september van 12.00 tot 16.00 uur een leuke vogelkijkdag voor iedereen op de dijk bij de Vreugderijkerwaard. In dit gebied komen bijzondere en bedreigde vogelsoorten voor. Het trekseizoen van de vogels begint half september. U komt tijdens onze vogelkijkdag dus ogen en oren te kort. De vogelkijkdag organiseren wij samen met een groot aantal partners (zie hieronder).

Het maakt niet uit of u veel of weinig ervaring hebt. Jong of oud bent. Deze vogelkijkdag is zeker ook voor minder ervaren vogelkenners een uitgelezen kans om samen met vogeldeskundigen die in het gebied aanwezig zijn kennis te maken met en te genieten van vogels! Op verschillende plekken staan ervaren en enthousiaste vogelaars met kijkers en telescopen. Zij leggen graag uit welke vogels er te zien en te horen zijn, vertellen verbazingwekkende verhalen over vogeltrek en vogelgedrag. Heeft u zelf geen kijker, dan kunt u gebruik maken van de aanwezige verrekijkers en telescopen. Op de dijk staat ook een tent waar u eventueel kunt schuilen bij een regenbui.


Welke vogels scoort u?
Op de dijk staat een informatiestand van Natuur en Milieu Overijssel en ”Kijk Uit Verrekijkers”. Hier kunt u onder andere een streeplijst meenemen, om alle vogels die u heeft gezien te noteren. Ook kunt u gratis vogel apps voor uw smartphone downloaden zoals Tjilp en Webobs (er is een wifi-punt aanwezig). Wij leggen u eventueel uit hoe u deze handige apps kunt downloaden, installeren en gebruiken. Uw waarnemingen kunt u direct doorsturen naar een landelijke database met vogelwaarnemingen. Tot slot kunt u getuige zijn van het vrij laten van verschillende gerevalideerde roofvogels van vogelopvangcentrum ’De Fûgelhelling’ in Friesland.

Win een bushnell verrekijker
Onder de deelnemers die de Notendop ontvangen of lid zijn van de Groene Peiler verloten wij een prachtige verrekijker die is aangeboden door “Kijk Uit Verrekijkers” in Zwolle. Daarnaast worden een aantal prachtige vogelboeken verloot, die door de KNNV uitgeverij zijn geschonken.

Partners

De vogelkijkdag is mede mogelijk gemaakt door KNNV Uitgeverij, Vogelopvangcentrum de Fugelheling, Natuurmonumenten, Kijk uit verrekijkers, Nationale Postcode Loterij, Provincie Overijssel, gemeente Zwolle en foto Baayens.

Overige informatie
De Vreugderijkerwaard ligt vlak buiten Zwolle en is gemakkelijk per fiets te bereiken. Er is ook een parkeerplaats voor auto’s. De start is op de Vreugderijkerweg. Tijd: zaterdag 15 september van 12.00 tot 16.00 uur. Meer weten bel of mail Peter Adema: 06 30 50 93 20 of adema@natuurenmilieuoverijssel.nl.

Artikel delen:

Reageer