Een ‘echte’ homo in de klas

Zwolle – Uiterlijk per 1 januari wordt seksuele diversiteit opgenomen in de kerndoelen van het primair en voortgezet onderwijs. Daarmee wordt voorlichting over seksuele diversiteit eindelijk verplicht en gaat een langgekoesterde wens van het COC in vervulling. COC Zwolle biedt deze maand alle scholen in de regio voorlichtingslessen aan voor het komend schooljaar.

Want hoewel een school heel veel onderwerpen rondom seksuele diversiteit prima zelf kan behandelen, heeft het meerwaarde om een ‘echte’ homo of lesbo in de klas te hebben. Voor sommige leerlingen is het de eerste keer dat ze er een ontmoeten. Alle scholen voor voortgezet onderwijs in het werkgebied ontvangen een brief met het voorlichtingsaanbod. Maar ook andere organisaties kunnen voorlichtingslessen aanvragen via www.coczwolle.nl/voorlichting Wil je het voorlichtingsteam van de COC komen versterken? Graag! COC Zwolle zoekt vooral jonge mensen die regelmatig een dag(deel) kunnen vrijmaken. Mail naar voorlichtingsgroep@coczwolle.nl voor meer info.

Artikel delen:
Reacties 81
 1. Homosexuelen zoals bij de coc moeten niet overdrijven.Ze hebben veel bereikt de laatste jaren.Ga niet te ver.Homo zijn is OK.Maar hetero?s lopen toch ook niet te koop met hun gedrag.

 2. Ik heb altijd het gevoel alsof het coc probeert iedereen te DWINGEN om homoseksualiteit ‘normaal’ te moeten vinden. Mag je daar geen andere mening over hebben?
  Het is een afwijking van het natuurlijke, dat mag helemaal niet meer gedacht worden lijkt het wel. Daarmee geef ik geen waardeoordeel over de persoon zelf.

 3. @gediscrimineerde:
  wat versta jij onder ‘natuurlijk’? Wanneer wijkt iets af van het natuurlijke?
  Een bever die een dam bouwt, een vogel die een nestje maakt, een mens die een huis bouwt? een aap die een stokje gebruikt om mieren uit een hol te krijgen, een otter die een steen gebruikt om een schelp open te rammen, een mens die een blikopener gebruikt?
  Homosexualiteit komt ook bij de dieren voor. Sterker nog: zelfs transsexualiteit komt voor bij dieren op een manier waar mensen een puntje aan kunnen zuigen.

  Maar ik ben het wel met je eens dat homosexualiteit afwijkt van wat ruimschoots het meeste aan de orde is: heterosexualiteit.

  na·tuur·lijk (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
  1 op de natuur betrekking hebbend
  2 door de natuur gevormd: een natuurlijke grot
  3 naar of volgens de natuur: een natuurlijke dood sterven
  4 vanzelfsprekend (spreektaal ook: tuurlijk): natuurlijk ben ik thuis; kom je ook? Natuurlijk! dat spreekt vanzelf
  5 eenvoudig, ongekunsteld
  6 in de uitdrukking: (juridisch) een natuurlijk persoon levend mens (tegenstelling: rechtspersoon)

 4. Ik bedoel met een afwijking van het natuurlijke, dat het niet is zoals bedoeld in de natuur. Een bekend nederlands chirurg (Bob Smalhout) heeft eens gezegd: na jarenlange studie van het menselijk lichaam ben ik ervan overtuigd geraakt dat de endeldarm is om iets uit te laten.
  Daarna kreeg hij het lintje niet meer dat hij zou krijgen.

 5. Door een homo voor de klas te zetten maak je er voor de kinderen een soort van dierentuin bezoekje van denk ik.
  Als onze dochter hetero blijkt te zijn leg ik haar wel uit, dat er ook mensen zijn die anders zijn. Als ze homo blijkt te zijn heeft ze dat waarschijnlijk wel door.

 6. Jammer dat sommige homo’s zich zelf zo bijzonder vinden omdat ze homo zijn. Dat werkt de acceptatie ook tegen naar mijn idee. Prima dat je uit de kast komt, maar daar hoeft de vlag niet voor uit. Heb niks tegen homo’s, maar kan me irriteren aan nichterige gedrag. Ben ik dan gelijk een homofoob?
  Er is genoeg voorlichting over homoseksualiteit beschikbaar, kunnen we daar niet mee uit de voeten?
  Leuk een homo voor de klas, maar krijgen ze dan ook een tegenstander hiervan die aan de kinderen uit gaat leggen waarom homoseksualiteit een zonde is?
  Seksuele diversiteit lijkt me meer de kant op gaan van accepteer de homo, want anders ben je een homohater.

 7. @gediscrimineerde wat heeft de endeldarm er nu in hemelsnaam mee te maken??

  De natuur heeft geen wil, de natuur doet gewoon. En homoseksualiteit hoort daar gewoon bij.

  En kom alsjeblieft niet met het argument dat homo’s zich niet voort kunnen planten, want je wordt dan niet ineens onvruchtbaar. En voor voortplanten heb je geen liefde nodig.

 8. Overigens, ik had 20 jaar geleden al een echte homo voor de klas, en een echte lesbo. Mijn leraar Nederlands en lerares Scheikunde. Op een katholieke school. Op die manier komt het vanzelf goed. Niet met dit aapies kijken.

 9. @Japser:
  Die endeldarm; ik vatte hem ook eerst niet. Het duurde wel even voordat het kwartje viel. Het gaat niet zozeer om de endeldarm maar om de combinatie ‘endeldarm’ en ‘is er om iets uit te laten’. In nette woorden: die meneer die wordt aangehaald heeft het niet op sex tussen homosexuele mannen.

  Verder vraag ik me af of een ‘homo in de klas’ wel zo noodzakelijk is. In heel veel klassen zit al een homosexuele puber. Vaak weten ze het nog niet van zichzelf (jongetjes die vriendinnetjes bij de vleet hebben) maar ligt het er wel zo dik bovenop dat de klas het vaak al wel ziet.

  Aan de ene kant kan het gesprek in de klas met een ‘out of the closet’ homo zo’n homosexuele puber misschien wel helpen maar dan alleen als hij/zij het van zichzelf weet en er dus ook aan toe is om het onder ogen te zien.

  Persoonlijk laat ik die kinderen liever zichzelf ontwikkelen en het zelf ontdekken (als ik denk dat hij/zij homosexueel is) in plaats van dat ik het ze aan het verstand ga peuteren dat ik denk dat ze op iemand van hetzelfde geslacht vallen.
  Als zo’n puber op een gegeven moment wel uit de kast komt, dan kan altijd het gesprek gestart (al dan niet met een ‘echte homo’) worden mocht het klimaat op school geen ruimte bieden aan de sexuele geaardheid van dat kind.

 10. @WFvN die snapte ik wel, maar niet elke homoseksueel heeft anale seks. Overigens, ook genoeg hetero’s die het wel doen. In principe heeft de vorm van seks niks te maken met de geaardheid. Alleen met wie je het doet.

 11. Als je dit soort acties doet en steeds benadrukt dat je jezelf moet onderzoeken bij pubers die nog in ontwikkeling zijn, vergroot je verwarring. In tegenstelling tot het idee dat alles ‘aangeboren’ is, denk ik dat je een smaak voor iets ontwikkelt. Wil je dat voor je kinderen?

 12. Er zullen evenveel sites zijn die het tegendeel beweren Japser. Vooral uit christelijke hoek. Ben het er zeker niet mee eens (die christelijke dan h?).

 13. De wetenschap is daarbij zeker niet alwetend of almachtig. Hoe kan je nu aantonen of zoiets is aangeboren! Je kunt wel aantonen dat pubers in ontwikkeling zeer beinvloedbaar zijn, en mensen een smaak voor iets kunnen ontwikkelen waar ze nieuwsgierig voor worden gemaakt. Ook heb ik eens gehoord dat niemand 100% het één of het ander is.
  @Tsja: denk jij dat alles wat over dit onderwerp uit christelijke hoek komt per definitie niet waar is dan? Ben je bang om niet politiek correct te zijn als je hun argumenten serieus gaat nemen?
  Ik denk dat je wel een ‘open mind’ moet houden om te kunnen beoordelen of iets waardevol is.

 14. @hajo juist aangeboren kun je goed aantonen dmv genenonderzoek. Heel wat wetenschappelijker dan sociologische onderzoeken. Juist die genen kun je aantonen. Dat pubers beinvloedbaar is praktisch gebleken uit verschillende sociale onderzoeken. Waardoor het alleen maar geldt voor die generatie(‘s) in die regio’s. Dat zou overigens ook betekenen dat er in landen als Iran of Noord-Korea geen of nauwelijks homo’s zouden voorkomen en in Nederland of België significant meer. Iets wat niet zo is, in alle landen komen ongeveer evenveel homo’s voor.

  @Tsja dat geldt ook voor die Christelijke sites. “Omdat het in de Bijbel staat” vind ik niet wetenschappelijk onderbouwt 🙂

 15. @hajo:
  Op TV heb ik eens een mooie Nederlandse documentaire gezien over een meisje die in het verkeerde lichaam geboren (jongetje) was. Ze lieten hersenscans zien waarbij er een duidelijk verschil te zien was tussen die van een hetereo man en hetero vrouw. De hersenscan van het ‘jongetje’ zag eruit als dat van een vrouw.

  http://www.nwtonline.nl/nl/nieuws/17220/afwijkende-hersenactiviteit-pedofiel.html
  Hersenactiviteiten van pedofielen; afwijkend van niet-pedofielen.
  Bij homosexuelen en heterosexuelen zal vast ook iets dergelijks aan de orde zijn.

 16. @japser Je kunt niet aantonen dat iemand homo is door zijn genen te onderzoeken.

  @wfvn het is niet zo dat ik denk dat het NOOIT is aangeboren. Ik denk alleen dat het MEESTAL niet zo is.

 17. @Br Dat is nu juist het punt. Zie het artikel waar deze reacties op slaan, wij laten hun in hun waarde en zoeken geen confrontatie. Zij zoeken zelf de confrontatie en vinden dat iedereen homosexualiteit als normaal moet zien. Als je het daar niet mee eens bent, wordt je beschouwd als een homohater.

 18. @hajo
  waar ligt homosexualiteit dan (meestal) wel aan volgens jou? Opvoeding? Vlaag van verstandsverbijstering? Voeding? Ziekte?
  Ben razend benieuwd welke idee jij daar bij hebt.

 19. @hajo vreemd dat de meerderheid van de wetenschappers dat wel beweerd… maar goed, wat weten die er nou van he? Een random persoon, zonder wetenschappelijke achtergrond, op het internet, weet het natuurlijk veel beter.

 20. @Japser Hoe weet jij dat de meerderheid van de wetenschappers dat beweert? Je kunt als random persoon dit ook wel vanuit je onderbuikgevoel roepen.
  Daarbij… als iedereen iets beweert, wil het nog niet zeggen dat het waar is.

 21. @wFvN:
  zie mijn eerdere posts.
  Ik denk dat je een smaak ergens voor kan ontwikkelen. Wat ik ook wel eens gelezen heb (ik weet niet meer waarin, sorry) dat er factoren zijn die je gevoelig maken. Bijvoorbeeld een jongen met een overheersende moeder zal gevoeliger zijn om deze smaak te ontwikkelen.
  Ik heb ook over wetenschappelijk onderzoek gehoord dat uitwijst dat jongens die door mannen misbruikt zijn, later gevoelig zijn om homoseksuele voorkeuren te ontwikkelen.
  Nou, laat iedereen nu maar weer over me heen vallen, ga je gang!

 22. Er zal wel nooit een sluitend antwoord op komen. Voor de rest hebben we nog bi-seksuelen, transseksuelen etc.

  Zou dit kunnen: Geaardheid kan door omgevingsfactoren zo beinvloed kunnen worden dat homo seksuelen in aanleg(dus zonder traumatisch verleden) hun geaardheid leren onderdrukken en bijv. later een “normaal” gezin kunnen hebben en kunnen genieten van het leven?

 23. Ik wil nog wel even inhaken op de transseksuelen die je noemt. Bij mij op het werk hadden ze op een gegeven moment een onderzoek (doen ze ieder jaar en deze vraag was optioneel):
  Ziet u zichzelf als:
  A) Heteroseksueel
  B) Homoseksueel
  C) Biseksueel
  D) Transseksueel

  Sinds wanneer is transseksueel zijn een geaardheid?!? Dat staat daar toch een heel eind los van?

  En wat me ook vaak opvalt is het onderscheid “homo’s” vs “lesbo’s” Het zijn toch allemaal homo’s? Het enige dat verschilt is het geslacht. Maar goed…dat is mierenn*ukerij 🙂

 24. @ Plantje, je hebt gelijk wat betreft homo’s en lesbo’s , ze hebben allebei voorkeur voor het zelfde geslacht.Maar ja, de meeste hetero,s hebben geen moeite met vrouwen die elkaar zoenen of hand in hand lopen.Dat moet je als man is doen in het openbaar, hand in hand lopen. Dit terwijl het in sommige “moslim”landen heel normaal is. Wij zijn in dit landje echt niet zo tolerant als wij ons soms voordoen. Inclusief mij zelf soms.

 25. pfff, dat hand in hand lopen in het buitenland heeft niets met seksualiteit te maken. Vraag hun maar of ze zo lopen omdat ze homoseksueel zijn.

 26. Alle van coc afwijkende meningen worden als homohaat afgedaan lijkt het wel. Of je bent ‘dom’ of bevooroordeeld of christelijk of… vul maar in. Kijk eens in je eigen hoofd hoever je wel niet geconditioneerd bent om ‘gedwongen tolerant’ te zijn.

 27. @1steJohn .. dat is een goeie.. dat kun je beter maar niet doen, anders ga je het verschil ervaren tussen ‘christelijk’ en ‘islamitisch’ gebaseerde cultuur.

 28. @1stejohn nee, dat zullen ze niet zo zeggen nee. Je kunt in sommige Islamitische landen ook prima seks hebben met mannen (als man zijnde), maar dat noem je dan gewoon geen homoseksualiteit, en je houdt het binnensdeurs. Hypocriete bende.

 29. hahaha, zowel christelijk als islamitisch zijn ze niet zo blij met het homo’s dus zoveel verschil zit daar niet tussen.

  Japser, ik vind het hypocriet om gebruiken in een andere cultuur gelijk te associeren met homoseksualiteit.

 30. PFF, 1ste John inderdaad. Heeft daar niets mee te maken. Doe het maar eens met je beste maatje hier voor de uitdaging, hand in hand lopen in de drukste winkelstraat.8). Vooroordelen heeft iedereen schreef ik net. Inclusief mij zelf. De éen wat meer dan de ander. Heeft dan ook niets maar dan ook niets met geloof-stromingen te maken. Zelf heb ik van kleuter-school, tot basis-onderwijs, katholiek, openbaar en christelijk onderwijs gehad. Door ervaring en kennis met elkaar te maken word de tolerantie groter.

 31. Dat je het vreemd vindt als je hand in hand loopt als mannen, heeft niet zozeer met vooroordelen te maken, meer met dat het vreemd IS, afwijkend van de ‘natuurlijke ordening’. Dat is het punt in mijn eerste post, dat het coc iedereen wil dwingen om het normaal te vinden.

  Door ervaring en kennis met elkaar te maken word de tolerantie groter.

  houdt eigenlijk in: je raakt er meer aan gewend omdat je er meer mee geconfronteerd wordt.

 32. Afwijkend van de natuurlijke ordening?? Waarom is dat afwijkend? Leg me dat eens uit, want ik snap het niet. Mede door de grote hoeveelheid homoseksualiteit in de natuur.

 33. Wat denk je van biologie: een man past bij een vrouw. De normale gang van zaken. Lichamelijke kenmerken begrijp je wel?

  de grote hoeveelheid homoseksualiteit in de natuur.

  Overdrijven is een kunst, ook in het wild is dit een uitzondering. Japser, volgens mij kijk je zoveel naar één kant dat je de andere niet kunt begrijpen. Quote van Hajo:

  Japser, je bent zelf de bevooroordeeldste! smilies/shocked.gifsmilies/shocked.gif

 34. Een echte homo voor de klas, hard nodig! Je zult maar homo zijn op school. Dat betekent in de praktijk dat dit in jouw omgeving het meest gebruikte scheldwoord is, dat je alleen staat, dat je dagelijks het beeld van schijnheilig gelukkige modelgezinnen krijgt voorgeschoteld als het enig goede alternatief en als het een beetje tegenzit word je gewoon gepest. Gek h? dat homoseksuele jongeren vijf maal zo vaak zelfmoord plegen. Mogen deze jongeren dan, al is het maar een keer, een ander voorbeeld voor de klas, 1 uurtje? 1 uurtje over diversiteit in seksualiteit die heel gewoon is en zo oud als de mensheid. En o ja: homo’s kunnen als minderheid al dan niet een gelukkig bestaan hebben als ze dat door de meerderheid wordt gegund. Geen gelijke rechten betekende tot 1970 in Nederland: arrestaties, vervolging, opgedrongen castratie en psychische behandeling. In diverse landen anno 2012: de doodstraf. Dus denk maar eens na voor je oordeelt, kijk om je heen en besef dat die ander er gewoon is en mag zijn.

 35. Bwhahaha….. ik moest toch even lachen bij een stukje tekst:

  Dat je het vreemd vindt als je hand in hand loopt als mannen, heeft niet zozeer met vooroordelen te maken, meer met dat het vreemd IS,

  Dat ‘vreemd is’ slaat, zoals ik het lees, dus op het hand-in-hand lopen door mannen.
  In Nederland is het ook vreemd als mannen elkaar zoenen (zoals man/vrouw of vrouw/vrouw dat doet op verjaardagen; ik heb het dus niet over ‘plat op de bek’).

  En nou komtie…. ik ga je woorden in de mond leggen.

  Jij zegt dat het niet natuurlijk is. Toch gebeurt het dus wel (zoenen weet ik, hand in hand lopen weet ik niet maar staat hierboven beschreven). Jij (persoon met nickname ‘gediscrimineerde’) zegt dat het afwijkend is van de ‘natuurlijke ordening’ in een post.

  Jij vindt dus zo’n beetje alle moslimmannen dus tegen de natuurlijke ordening ingaan? :D:D:D;D;D;D Wilder-aanhanger?

  Zou het misschien ook kunnen dat het gewoon te maken heeft met _gebruiken_/_gewoontes_? Die zoenen bij moslimmannen (en zelfs bij enkele Nederlandse mannen….. heel weinig; ik ken er een paar; gewoon een stuk of 5 broers met allemaal kinderen; géén homomannen) hebben volgens mij niets te maken met homo/hetero of denk je dat alle moslimmannen homo’s zijn?

 36. [url-http://nieuws-uitgelicht.infonu.nl/dier-en-natuur/13451-homoseksualiteit-bij-dieren.html]Over homosexualiteit in de dierenwereld wat maar weinig voorkomt…….[/url]

  Homoseksualiteit bij dieren
  Homoseksualiteit blijkt doodnormaal in de dierenwereld, seksuele selectie of niet. ‘We kennen al meer dan 1.500 soorten met ‘roze’ dieren’, zegt Petter Boeckman. ‘Wist u dat orang-oetans houten dildo’s maken? ‘Mannelijke dikhoornschapen leven in homoseksuele groepen, likken elkaars genitaliën en lusten wel een portie anale seks. Homoleeuwen en lesbische bonobo’s zijn geen witte raven. Mannelijke giraffen houden orgieën onder elkaar, net als tuimelaars, orka’s en Caraïbische lamantijnen.

  De rest is ook de moeite van het lezen waard

 37. Zijn zaken die minder voorkomen “niet normaal”? Het klopt dat de meerderheid heteroseksuele gevoelens heeft, maar de meerderheid heeft ook 2 benen. Maakt dat iemand met 1 been ” niet normaal”? Nogal normatief.
  Zijn mannen die voor hun kinderen zorgen en vrouwen met een betaalde baan ook “niet normaal”. Uiteindelijk leefden de jagers-verzamelaars ook niet zo.
  Volgens mij zijn er jaren van beschaving aan sommigen voorbij gegaan. Ik vind bepaalde uitspraken kwetsend voor homoseksuelen, mensen die ook gewoon een gelukkig leven willen leiden. Leef je eigen leven en oordeel niet over de keuzes van anderen waar ze niemand kwaad mee doen.

 38. @Dame:
  De definitie van ‘normaal’ is gewoon zoiets als ‘iets wat het meest voor komt’. Mensen met één been is dan dus niet normaal.
  Homosexualiteit is volgens die definitie dan ook ‘niet normaal’ en inderdaad, je term ‘normatief’ (wist van het bestaan niet af maar kan me er heel wat bij voorstellen) snap ik dan ook volledig.

  Maar normaal of niet, het gaat om acceptatie. Ik sluit me aan bij je laatste zin.

 39. Ik denk dat het heel moeilijk is om hier eensgezindheid over te krijgen…

  Wanneer ik kijk naar de beren op de weg, dan zie ik er hier een heleboel:

  1) Een docent met een gastdocent die ‘een echte homo is’ en achter het verhaal staat dat deze gastdocent verkondigt: geen probleem mee en er zullen denk ik ook weinig problemen komen in de vervolglessen.

  2) Een andersdenkende docent met dezelfde gastdocent kan wel problemen gaan geven: “nou jongens dat was een mooi verhaaltje, nu gaan we over op de werkelijke waarheid” en BAM weg is de toegevoegde waarde van de (homo) gastdocent…

  Ik denk dat je dit niet gedwongen kan doen in een schoolsetting! Zijn we nou werkelijk in de veronderstelling dat docenten (wij zijn ook mensen hoor!) onbevooroordeeld met een gastdocent om kunnen gaan? Ik denk nog steeds (heb het toen het eerder hier op weblog Zwolle voorbij kwam ook al gezegd) dat je hier als COC beter niet aan kan beginnen op deze manier!
  Het is al lastig genoeg voor een docent die hier open in is om het aan te kaarten in een klas, waar soms de homohaat groot is! Laat staan dat we dit nu gedwongen moeten gaan doen met z’n allen!

  Dit gezegd hebbende: ik ben een homo-sympatisant en zwengel nog wel eens de discussie in de klas aan hierover, maar alleen als dat door leerlingen aangekaart wordt of als het op wat voor manier dan ook ter sprake komt! Ik ga niet pubers, die op deze leeftijd ontzettend beïnvloedbaar zijn, mijn mening opdringen! Ik vind namelijk dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten! En vind ook dat kinderen zichzelf moeten kunnen ontwikkelen qua geaardheid, maar ook met andere interesses (bv. beroep, voorkeur voor politiek, ….).

 40. @marrianne Kijk maar uit met jouw uitspraak

  Ik ga niet pubers, die op deze leeftijd ontzettend beïnvloedbaar zijn, mijn mening opdringen! Ik vind namelijk dat je iedereen in zijn of haar waarde moet laten! En vind ook dat kinderen zichzelf moeten kunnen ontwikkelen qua geaardheid

  De ‘homohaterfoben’ onder ons zouden dit kunnen uitleggen dat je net als mij denkt dat je homo kan worden door omgevingsfactoren en opvoeding.
  Er is namelijk nogal een gevoeligheid voor mensen met een andere mening dan die van het coc.

 41. @hajo ze heeft het over een mening opdringen, niet dat je door een gesprek met een homo zelf homo kan worden als puber zijnde. Het lijkt mij heeeeeeel verstandig om zelf eens een keer met wat homo’s te praten, hoe zij tot de ontdekking zijn gekomen dat ze homo zijn. Een betere ervaringsdeskundige lijkt me niet bestaan.

  @gediscrimineerde voortplanting voor alles dus? Bedoel je dat te zeggen? Hetero is normaal, want die kunnen voortplanten? De natuur heeft geen eigen wil, de natuur is. Voortplanting is niet een doel. Ongecontroleerd voortplanten al helemaal niet.

 42. Japser denk jij dat een homo zelf besef heeft dat hij zo is geworden door beinvloeding, als hij door beinvloeding zo is geworden? Meestal niet denk ik, en vooral niet als het coc deze gedachtengang als ketterij bestempelt.

  Je moet maar eens nadenken over een kikker in een pan koud water. Als je die op een vuurtje zet die kun je die laten koken zonder dat hij het zelf in de gaten heeft.

 43. @Japser ..nee je begrijpt niet wat ik bedoel. Dat coc probeert iedereen te DWINGEN om homoseksualiteit ‘normaal’ te moeten vinden terwijl je daar dan geen andere mening over mag hebben benauwt mij.
  Een afwijking van wat normaal gesproken bij de menselijke biologie en gewoonten past. Dat lijkt me niet zo moeilijk te begrijpen.

 44. Jongens, jullie doen net alsof het COC voor elke homo bepaalt. Dat ook elke homo lid is van het COC. Dat is helemaal niet zo. Laat dat om te beginnen eerst maar eens los.

  Jij noemt het een afwijking, ik geef aan (ondersteund door onderzoeken) dat het natuurlijk gezien helemaal niet zo’n afwijking is. Niet meer dan bijvoorbeeld rode haren. Zijn mensen met rode haren ook niet normaal? Ik ga niet eens beginnen over gewoonten, dat je die erbij haalt is op zijn zachts gezegd grinnikwaardig.

 45. Zolang er niet en masse wordt gescholden met nudist, en die lui niet te pas en te onpas worden gediscrimineerd, lijkt me dat ook niet echt nodig.

 46. Ik denk dat weinig homo’s de lust voelen uit de kast te komen, wanneer ze bovenstaande discussie lezen. En waar leidt dat toe? Hoeveel gereformeerde homo’s zijn er niet die onder druk van het geloof en de omgeving trouwen en zich zo ongelukkig voelen dat ze regelmatig homo-ontmoetingsplekken bezoeken en uiteindelijk scheiden? Het resultaat van het niet-accepteren door de eigen gemeenschap is een ongelukkig gezin en veel eenzaamheid. Er is dan veel moed nodig om te kiezen voor jezelf. Dat doen mensen niet omdat het COC dat zegt, maar omdat ze niet anders kunnen. De weinig christelijke houding tov homoseksualiteit maakt in die zin slachtoffers.
  Marianne’s argumenten begrijp ik. Die zijn pragmatisch: heeft het effect om pubers te onderwijzen in tolerantie. Ik weet het niet. Wel dat ik het van belang vind om pubers en anderen aan te spreken op discriminerend gedrag.

 47. Alles heeft 2 kanten. Als jongeren door beinvloeding en ontwikkelen van een smaak homo worden, kan de homo die op school les wil geven beter IN de kast blijven. Of op zijn minst terughoudend zijn en eerlijk over het ongelukkige leven wat je tegemoet gaat (zie post Hans038).

 48. @hajo je blijft er maar op hameren dat je homo kunt worden door beïnvloeding. Heb je ook bronnen om dit te staven? Een peer-reviewed document waarin staat dat homoseksualiteit besmettelijk is?

 49. Japser, je moet de zaken niet omdraaien. Als het coc erop blijft hameren dat het goed is dat er een echte homo voor de klas komt, laat ze dan eerst komen met wetenschappelijk bewijs dat jongeren niet beinvloed kunnen worden en hun seksuele smaak er niet door kan veranderen.
  Als jij spreekt over “besmettelijk” stigmatiseer je alle gedachtengangen in die richting als “homofoob”.

 50. @Hajo, weet niet of jij hetero of homo bent. Maar ben heel benieuwd wie het lukt om jou uit de kast te praten. Of wanneer je al uit de kast bent, je zo te beïnvloeden dat je toch weer van vrouwen gaat houden.
  Er van uit gaande dat je een man bent.

  Geloof best dat opvoeding invloed heeft op ontwikkeling van een “zachtte” en meer macho kant van een persoon.
  Maar de aard van het beestje komt van zelf boven drijven, daar heeft opvoeding niets mee van doen.

 51. @hajo Nou wordt hij helemaal mooi. Ik moet met bewijzen komen dat iets NIET gebeurt. Ik weet niet of je ooit iets met exacte wetenschap hebt gedaan, maar dat is dus sowieso onmogelijk. Diegene die zegt dat iets wel zo is, dient met het bewijs te komen. Jij kan ook niet bewijzen dat kabouters niet bestaan.

 52. Diegene die zegt dat iets wel zo is, dient met het bewijs te komen.

  Daar begon de discussie mee, het COC dringt ons hun mening op met een homo voor de klas. Zijn beweren dat je vanaf geboorte zo bent. Dat kun je dus niet bewijzen. Wel dat jongeren beinvloedbaar zijn.
  Het is nu dus zover gekomen dat Japser dat niet meer kan begrijpen.
  Er zijn mensen zoals ik, die de persoon niet afwijzen, maar van de daden een afkeer hebben. Ben ik dan homohater? Nee. Wil ik mijn beinvloedbare kinderen in een homoworkshop op school hebben? Nee. Ben ik dan intolerant? Ja. Maar homo’s willen niet ‘getolereerd’ worden. Dan discrimineer je ook namelijk. Je zal ze als ‘normaal’ moeten accepteren. Dat doe ik dus wel met de persoon, niet met de levensstijl. Zoals je vanuit je geweten bepaalde dingen niet accepteert.

 53. @gedisrimineerde:
  Op sexueel gebied zijn heel wat dingen ‘bewezen’ door de wetenschap. Hersenscans kunnen heel veel uitwijzen.

  Jongeren zijn inderdaad beïnvloedbaar. Je kan gemakkelijk een homofoob van ze maken maar een homosexueel van ze maken? dat geloof ik niet.
  Sterker nog: ik zie vaak dat pubers die ik zou bestempelen als potentiële homobiel, dat die ijverig verkering krijgen met diverse meisje om later toch tot de ontdekking te komen dat dat voor hun niet werkt.
  Dat zijn dus puberjongens die NIET homosexueel willen zijn maar het achteraf toch blijken te zijn.

  Homosexualiteit aanpraten? Geloof ik niet in. Tja, heterosexualiteit wordt óók aangepraat dus in zekere zin geloof ik er toch wel in maar dan wel met de wetenschap dat het de geaardheid van de persoon niet verandert en zoals al genoemd is: eerder ongelukkige mensen produceert.

  Ik heb het in een eerder bericht genoemd: een programma/documentaire waarin een jong ‘jongetje’ in het licht staat, die blijkbaar een meisje is:
  Lucas wordt Luus (deel 1)
  Mocht je geïnteresseerd zijn in het 2e deel, dan mag je dat zelf opzoeken maar mij gaat het om deel 1 en dan het stuk vlak na 1:12

  Maar lees dan ook even dit

  Verder willen homosexuelen volgens mij niet getolereerd maar geaccepteerd worden. Groot verschil!

 54. Ben blij dat Hajo niet meer reageert, zodat ik iig het laatste woord heb. 😉 Ik vraag me af of hij de bijdrage van Hans038 wel heeft gelezen. Het is voor een grote meerderheid van de homoseksuelen niet gemakkelijk om ervoor uit te komen. Oorzaak is gebrek aan maatschappelijke acceptatie. Het woord ‘homo’ wordt nog al te vaak als scheldwoord gebruikt. Zeker op middelbare scholen. Jonge homo’s lopen met een “geheim” rond. Nog meer dan bij andere pubers worstelen zij met eenzaamheid. Zoals Hans aangaf komt zelfmoord relatief vaker voor. Hajo draait het om wanneer hij stelt dat je mensen niet moet beïnvloeden om een homoseksuele relatie aan te gaan, vanwege het feit dat ze dan heel wat moeten doorstaan. Dat laatst moet je aanpakken. Homoseksualiteit is slechts zeer zelden een keuze. Het overkomt mensen. Wee wanneer je dan onbarmhartige figuren treft als Hajo en gediscrimineerde.

 55. @wfvn Er is de laatste jaren juist uit hersenonderzoek gebleken dat onze hersens veranderbaar zijn.

  @dame onbarmhartig?
  zucht, laat maar…

 56. Ik heb nog een interessant stuk gevonden.

  Hierin worden verschillende theorieën en onderzoeken genoemd:

  – Testosterongehalte van de moeder tijdens zwangerschap
  – Genen in combinatie met toch factoren ná de geboorte

  Zeker dat laatste gaat in ieder geval tegen mijn gevoel in maar is toch wel interessant:

  En uit hetzelfde onderzoek van Bailey blijkt nog iets interessants. Broers die geen genen delen, omdat ze allebei geadopteerd zijn, zijn in meer dan tien procent van de gevallen allebei homo. Dat is vaker dan je zou verwachten, aangezien in de complete samenleving drie tot vijf procent van de mannen homoseksueel is. Zo??n overeenkomst tussen geadopteerde kinderen is daarom aanwijzing dat -naast de rol van de genen- ook opvoeding en levenservaring een duidelijke rol spelen in het ontstaan van seksuele voorkeur. Om Swaabs woorden te gebruiken: de ⤽ontwikkeling na de geboorte⤝ waar hij geen enkel bewijs voor zag, is toch belangrijk.

 57. @wfvn Inderdaad interessant:

  wetenschappers -waaronder Swaab- leken volgens haar wel aan tunnelvisie te lijden: voor alternatieve verklaringen bleek geen ruimte. ⤽Geen van hen heeft ooit de mogelijkheid overwogen dat het structurele verschil [tussen homo- en heterohersenen] zou kunnen komen door verschillend gedrag en ervaring, in plaats van andersom.

 58. Net als de wetenschappers lijden hier ook veel mensen aan een tunnelvisie. Het is wel duidelijk dat degene die hier wat anders vinden dan de algemeen aanvaarde en door het COC verkondigde mening, flink worden gestigmatiseerd, ik herhaal dit nog eens:
  dom, onbarmhartig, lekker makkelijk, Een random persoon die het natuurlijk veel beter weet, de wijsheid in pacht hebben, bevooroordeeld, oordelend, Wilders-aanhanger, grinnikwaardig…
  Als je het er niet mee eens bent dat je kinderen les krijgen van het COC, maak je borst maar nat!

 59. @gediscrimineerde,

  Net als de wetenschappers lijden hier ook veel mensen aan een tunnelvisie.

  En jij valt ook onder de categorie mensen met een tunnelvisie?
  Of alleen de groep mensen die anders dan jij denken?

 60. Verder is het ook nog eens dat IK notabene met linkjes/bronnen aan kom zetten die ondersteunen wat ik denk maar óók datgene wat juist personen als jij (gediscriminieerde, hajo, etc.) denken. Zelf kan je daar niet eens mee aan komen maar wel triomfantelijk teksten aanhalen uit mijn link. Hoezo tunnelvisie? Ik ben bereid om in ieder geval verder te kijken dan alleen datgene waar ik achter sta. Jij? Van jou heb ik weinig gezien. Hajo? Die maakt zich er gemakkelijk vanaf door gewoon een dooddoener er tegenaan te gooien (3x).

  Tunnelvisie? Grapjas!

Reageer