Windesheim studenten terug uit Ethiopië

Met sport en bewegen hebben 28 studenten van de School of Human Movement & Sports de afgelopen twee jaar in Ethiopië het welzijn, de gezondheid en de ontwikkeling van mensen met een beperking proberen te verbeteren. De studenten hebben in verschillende groepjes een half jaar stage gelopen in het project ‘Moving Towards The Millennium’. Afgelopen week kwamen de laatste zeven deelnemers terug uit de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

In Ethiopië verkeert een groot aantal gehandicapten in een sociaal isolement. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door onbegrip en adequate hulpverlening. Studenten van Windesheim zetten zich in om de gehandicapten uit hun isolement te halen, door met ze te bewegen en te sporten. Om de lokale begeleiders te ondersteunen en te trainen hebben de studenten samen met docenten sport- en bewegingsprogramma’s ontwikkeld en een train-de-trainer- programma opgezet. Om de duurzaamheid van het project te verankeren krijgt het project een vervolg. In samenwerking met de lokale universiteit biedt Windesheim – vanaf september – de activiteiten aan meer instellingen in Ethiopië aan.

Circus

Traditiegetrouw sloten alle groepen studenten hun stageperiode in de Ethiopische hoofdstad af in het nationale stadion, met een ‘Sportsday for all’. Op zo’n sportdag beleefden blinde, dove, verstandelijk en lichamelijke gehandicapte kinderen en volwassenen samen plezier aan sporten. Op het programma van de laatste sportdag – afgelopen april – stond een spetterende circusvoorstelling. Deze werd verzorgd door gehandicapten aan de hand van ‘circusboxen’ met daarin circusmaterialen en leskaarten. De voorstelling was voorbereid door Windesheimstudenten en Circus Ethiopia.

Sponsorbijdragen

Het circusproject werd gesponsord door het Manouke Fonds met een bedrag van € 8.000,-. Dit fonds is opgericht ter nagedachtenis aan Manouke Elbertsen, oud-studente aan de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding van Windesheim. Manouke overleed vorig jaar tijdens een tragisch ongeval. Het eerste jaarlijkse sponsorproject dat het Manouke Fonds heeft gekozen, is het Ethiopië-project van Respo International. Naast het Manouke Fonds hebben ook NCDO, Xplore en Effatha de activiteiten gesponsord.

Respo International

Het project ‘Moving Towards The Millennium’is een initiatief van Respo International. Respo International neemt projectinitiatieven op het gebied van sport en bewegen voor mensen met een beperking in minder ontwikkelde landen. Windesheim is een van de initiatiefnemers van Respo International.

Lustrum

Windesheim bestaat 20 jaar en viert in collegejaar 2006-2007 het vierde lustrum. De hogeschool organiseert activiteiten met het motto ‘Voor en door regio Zwolle’. Hiermee accentueert Windesheim zijn maatschappelijke rol en verbondenheid met de omgeving

Artikel delen:

Reageer