Excelsior Westenholte start project Kids and Music

Zwolle – Muziekvereniging “Excelsior” Westenholte is een vereniging die gevormd wordt door het A-orkest (fanfare), de opleidingsorkesten (B- en C-orkest) en de slagwerkgroep met daaraan voorafgaand de slagwerkkids. Door wekelijkse studie wordt de naam "Excelsior" (= steeds hoger) eer aan gedaan.

In een fanfareorkest zijn de bugels de belangrijkste melodie instrumenten. Daarom zijn er, in verhouding met de andere muziekinstrumenten, een heleboel van nodig. Natuurlijk bestaat het fanfareorkest niet alleen uit bugels, maar doen er ook andere koperen blaasinstrumenten mee, namelijk trompetten, hoorns, baritons/euphoniums, trombones en bassen. Naast koperen spelen er ook houten blaasinstrumenten mee. Dit zijn de saxofoons (sopraan-, alt-, tenor- en bariton-sax). En natuurlijk doet ook het slagwerk mee. Maar zo’n fanfare, dat is toch alleen maar van die hoempapa-muziek? Ja, als je ze op straat tegenkomt misschien…, maar ga eens naar een concert van een fanfare, dan merk je dat er veel meer soorten muziek worden gespeeld. Van klassiek tot pop ! Bij “Excelsior” wordt een groot deel van de vereniging gevormd door de jeugd. “Excelsior” heeft een eigen opleidingsprogramma, waarbinnen veelal jongeren een blaasinstrument leren bespelen of een opleiding tot slagwerker krijgen. De leerlingen worden door ervaren docenten en instructeurs via de vereniging opgeleid tot volwaardige amateur-musici.

Het opleidingsprogramma bij “Excelsior” begint bij de Algemene Muzikale Vorming. De AMV-E opleiding is bedoeld voor kinderen uit de groepen 4 en 5 van de basisschool en duurt 1 jaar (40 lessen van een uur). Tijdens de groepsgewijze opleiding, verzorgd door een gespecialiseerde docent op dit gebied, worden de algemene beginselen van muziek maken bijgebracht waarbij nog geen keuze gemaakt hoeft te worden voor een specifiek instrument. Bij algemene beginselen kan gedacht worden aan: noten lezen, liedjes zingen, ritmes lezen, herkennen en benoemen van muziek-instrumenten, samenspel ontwikkelen. Dit alles in combinatie met het leren spelen op een blokfluit.

Het project “K & M – Kids and Music” is het vervolg van de kennismaking. Dit project bestaat uit een zestal bugellessen van 1 uur in groepen van maximaal 10 leerlingen, waarbij de bugel gedurende de lesweken in bruikleen wordt gegeven door “Excelsior”.

Tijdens deze lessen wordt groepsgewijs kennis gemaakt met het blaasinstrument. Het project is bedoeld voor leerlingen uit de basisschoolgroepen 6, 7 en 8. Na afronding van zowel de AMV-E opleiding als het “K & M – Kids and Music” programma krijgen de deelnemers de mogelijkheid een kijkje achter de schermen te nemen bij het A-orkest van “Excelsior” om kennis te maken met alle muziekinstrumenten die worden bespeeld binnen een fanfare én de keuze te maken om wel of niet met muzieklessen door te gaan. Wordt er gekozen voor een instrument passend binnen de fanfare kan de muziekopleiding bij “Excelsior” vervolgd worden. Ook hierbij ontvangt de leerling een instrument van de vereniging in bruikleen.

Wilt u gebruik maken van de opleidingsmogelijkheid die “Excelsior” u biedt, of wilt u algemene informatie over de vereniging, kunt u zowel telefonisch als per mail contact opnemen met de onderstaande contactpersoon.

Voor nadere informatie over de AMV-E opleiding kunt u contact opnemen met Geertje Wijbenga; tel.: 038-4234644 of geertje.wijbenga@hetnet.nlContactpersoon voor opleidingen in het algemeen, waaronder het project “K & M – Kids and Music”, is leerlingencoördinator Marianne Hessels; tel.: 06 54 30 76 33 of mariannehessels@gmail.com.
Algemene informatie kunt u opvragen via info@excelsior-westenholte.nl

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Nou nou Als een fennfare op straat speelt is het dan alleen maar hoempa hoempa?
    Kom dan eens luisteren als Voorwaarts op straat loopt!!
    Dances with wolves,i will follow him ,love is in the air,sweet caroline–en zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Dit zijn stukken die wij op straat spelen ,en dat is toch geen hoempa hoempa ,sorry hoor

Reageer