Zomerkamperen jaarlijkse traditie voor Zwolse bso’s

Zwolle – De kinderen van de Zwolse bso’s van Landstede Kinderopvang hoefden zich deze zomervakantie niet te vervelen. Zo werd er de afgelopen weken (van 23 juli t/m 31 augustus) dagelijks gekampeerd op Camping  de Agnietenberg en in Doepark Nooterhof. Rond de thema’s ‘Sprookjes uit alle landen’ en ‘Reis door de tijd’ werden allerlei activiteiten georganiseerd. “De kinderen hebben zich tot nu toe volop vermaakt”, aldus assistent-leidinggevende Loes ter Haar.

nooterhof_dsc_0832bk2.jpg
Eigen foto

Het zomerkamperen is een jaarlijkse traditie. De kinderen van BSO De Vlieger (locaties Buckhorstlaan en Ingelandhof), BSO De Kopakker en BSO Geert Groteschool – elke dag ongeveer 50 tot 60 – waren twee weken lang te vinden op Camping de Agnietenberg. Rond het thema ‘Sprookjes uit alle landen’ konden ze meedoen aan knutsel-, sport en spel- en natuuractiviteiten. Assistent-leidinggevende Ellen Berndt: “We beginnen de dag met knutselen. Zo maken we maken een Perzisch tapijt bij het verhaal van Ali Baba en de veertig rovers en een eetbaar huisje bij Hans en Grietje. ‘s Middags kiezen we voor een spel zoals een geluidenspel of een vossenjacht. Aan het eind van de middag staat er een sportactiviteit op het programma.”

Holbewoners en wensboomDe kinderen van BSO De Phoenix, BSO De Klokbeker, BSO Het Atelier en BSO Het Mozaïek konden in Doepark Nooterhof, in bezoekerscentrum de Kruidwisch, maar liefst drie weken lang genieten van het park en de diverse activiteiten en uitstapjes. Het thema was ‘Reis door de tijd’. Elke week stond een stap in de geschiedenis centraal: van de holbewoners maakten de kinderen via de Middeleeuwen, Uitvindingen, Flower Power en 2012 een sprong naar de toekomst. Er werd getekend met houtskool en modder, er werden hutten en grotten gebouwd, oudhollandse spelletjes gedaan en een zomersalade en een wensboom gemaakt. Uitstapjes waren er o.a. naar het Bakkerijmuseum in Hattem en Natuurboerderij Lindehoeve in Dalfsen.Vakantiegevoel geven“We bieden het zomerkamperen aan om de kinderen een echt vakantiegevoel te geven. We zijn immers voornamelijk buiten: we kunnen naar het bos en – bij De Agnietenberg – het strand en hebben veel ruimte om activiteiten te doen en te spelen”, aldus Berndt. Ze vervolgt: “Maar niet alleen voor de kinderen, ook voor onze medewerkers is het erg leuk. Het begeleiden van kinderen op een camping geeft hen ook een gevoel van vakantie. Je bent lekker buiten en kunt andere activiteiten aanbieden. En doordat je met collega’s van andere locaties samenwerkt, is het een goed moment om ervaringen uit te wisselen.”Alle ruimte om te groeien

Het draaiboek met alle activiteiten is opgesteld door de Atelierista (kunstenares) en de sport-pedagogisch medewerker van Landstede Kinderopvang. Natuurbeleving en bewegen stonden daarbij centraal, net als het ontdekken van de eigen talenten. Dat laatste sluit aan bij Reggio Emilia, de pedagogische visie van waaruit alle bso’s van Landstede Kinderopvang werken. Ter Haar licht toe: “In de praktijk betekent dit dat we veel aandacht besteden aan de individuele ontplooiing van de kinderen. Zo wordt uitgegaan van wie ze zijn en wat ze kunnen. Op die manier krijgen kinderen bij Landstede Kinderopvang alle ruimte om te groeien.”

Artikel delen:

Reageer