Racen en leren tot de vonken er vanaf vliegen

Motorcoureur Danny de Boer combineert topsport met opleiding Internationale Handel.   Van arrogantie kun je hem niet beschuldigen, integendeel. Motorcoureur Danny de Boer uit Kampen is de bescheidenheid zelve. ‘Mijn succes is mede aan m’n manager en m’n sponsors te danken. En natuurlijk aan m’n opleiding bij Landstede, waar ik alle ruimte krijg om de motorsport op topniveau te beoefenen.’

In 2005 werd hij als jongste deelnemer op 15-jarige leeftijd 14e op het EK Superstock 600cc, in 2006 won hij de Supercup 1000cc, ook als jongste deelnemer. Als klein jochie al was Danny geïnteresseerd in motoren. Hij reed als het ware al motor voordat hij kon lopen. Tot z’n elfde hield hij zich bezig met motocross, daarna legde hij zich toe op het motorracen. Daarbij gaat het hem niet alleen om de snelheid. ‘Het is ook het wereldje dat me aantrekt. De sfeer, de onderlinge vriendschappelijkheid en je kent iedereen.’ Dat topsport en onderwijs in het reguliere onderwijs moeilijk te combineren zijn, ontdekte Danny op de havo.

‘Op een gegeven moment moest ik kiezen: of verder met havo en de motorsport laten vallen, of vmbo en doorgaan met m’n sportcarrière.’ Danny ging voor de laatste optie. Hij haalde zijn vmbo-diploma en koos op advies van NOC*NSF voor de opleiding Internationale Handel en Groothandel bij Landstede. ‘Hier kan ik het Topsporttraject volgen. Dat betekent dat ik in overleg met m’n mentor vrijstelling kan krijgen voor trainingen en wedstrijden.’ En dat heeft Danny nodig. Hij rijdt tussen begin april en eind oktober ongeveer dertien wedstrijden per jaar. In januari of februari wordt er drie weken getraind in Spanje.

Het bedrijven van topsport gaat niet ten koste van de opleiding. Integendeel. ‘Ik kan het ten opzichte van m’n manager en de sponsors niet maken om slecht te presteren.’ Wekelijks doet Danny aan fitness en kickboxen. ‘Motorrijden is echt een topsport, waar je een goede conditie, doorzettingsvermogen en concentratie voor nodig hebt. Je kunt tijdens een wedstrijd niet na de tiende ronde verslappen, je moet je blijven concentreren tot de finish.’ Dat Danny een mbo-opleiding ging volgen was voor hem een logische zaak. ‘Ik kan morgen wel een ongeluk krijgen en nooit meer kunnen rijden. Dan moet je toch ook wat anders kunnen. Een topsportcarrière is sowieso wel rond je 35ste afgelopen.’ De keuze voor de opleiding Internationale Handel en Groothandel weet hij ook goed te verklaren. ‘Ik heb veel te maken met sponsors, waar het ook gaat om business to business. Ik ben als het ware met de handel groot geworden.’ 

Danny rondt momenteel z’n eerste stage af. Na de zomervakantie volgt hij het tweede jaar van de opleiding. Maar ondertussen zit hij niet stil. ‘Ik ga doe morgen mee aan het ONK op het circuit in Assen. En volgende week is er een wedstrijd in Duitsland. En zo loopt dat de hele zomer door.’ De agenda en meer informatie is te vinden op www.dannydeboer.com.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer