Actie SP: stop het liggeld in het ziekenhuis

Zwolle – De SP in Zwolle heeft maandagmiddag actie gevoerd tegen het liggeld in het ziekenhuis. De zogenaamde Kunduz-partijen (VVD, CDA, D66, CU en GL) willen een boete van € 7,50 invoeren voor elke dag dat iemand in het ziekenhuis ligt. Hiermee kunnen de kosten voor zieken enorm oplopen. De plaatselijke SP heeft daarom een groot bord bij het Weezenlanden ziekenhuis neergezet waaruit de gevolgen van het liggeld duidelijk worden.

actie_sp.jpg

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Het liggeld in het ziekenhuis is een boete op ziek zijn. Mensen kiezen er niet voor om gebruik te maken van het ziekenhuis. Het is bittere noodzaak. Het is daarom niet solidair om mensen die ziek zijn voor elke opname dag € 7,50 te laten betalen. De kosten kunnen hiermee enorm oplopen. Als iemand 90 dagen moet worden opgenomen op de psychiatrische afdeling is diegene bijna € 700,- kwijt. Dit beleid moet gestopt worden.’ Voor de SP staat solidariteit voorop tussen zieken en chronische zieken. De partij vind dat we gezamenlijk de zorgkosten moeten dragen. Iedereen kan ziek worden en bovendien blijkt uit onderzoek dat de mensen met de laagste inkomens vaker gebruik moeten maken van de zorg. Siderius: ‘Zo worden mensen die ziek zijn, ook nog eens in de financiele problemen geholpen met dank aan deze vijf partijen. Op 12 september kunnen mensen kiezen voor een eerlijke zorg.’

03-09-2012_sp_plaatst_bord_bij_ziekenhuis_wezenlanden_01.jpg

Artikel delen:
Reacties 19
 1. lijkt mij prima dat wanneer je ook daadwerkelijk gebruik maakt van het ziekenhuis je daar ook iets voor betaald. Volgens mij vergeten ze erbij te vermelden dat dit bij een aantal door hen genoemde partijen ook inkomensafhankelijk is.

 2. D'66, de VVD, de PvdA en het CDA zijn hier de afgelopen 2 weken ook al langs geweest! Wel opletten dus. Dus lijkt iedereen aan bod te komen. WLZ leent zich denk ik ook niet voor partijdigheid voor zover ik dat weet.

 3. haha tja Eric en ook nog wel via andere wegen.

  Lijkt mij prima wanneer ik in het ziekenhuis kom te liggen, mij dat ook wat meer kost dan iemand die bijvoorbeeld nog nooit in een ziekenhuis gelegen heeft.

 4. Er wordt wel erg op het gevoel gespeeld. Het eerste gevoel is dan ook dat het onredelijk klinkt om patiƫnten wat te laten betalen. Aan de andere kant wordt het eten, het beddegoed e.d. wel verzorgd. Iets waar je thuis ook kosten voor maakt. Natuurlijk heeft iedereen een zorgverzekering, maar ik ga er gemakshalve dan maar even van uit dat die bedoeld is voor de medische zorg.

  Lastige kwestie, maar toch wordt het hierdoor geen SP voor mij.

 5. er is nog nooit betaald door de patient.moet dit de nieuwe melkkoe gaan worden?weer een stukje voorrecht terziele. als dit erdoorkomt begint het met 7,50 per dag, wat over een paar jaar? maar ja had ik maar in een goed jaar moeten geboren worden om wel van alle voordelen zoals een goed pensioen een goedkoop huis een goede vervroegde uittreed regeling enz enz. nederland (denhaag) word wakker. of blijven we een meelzak, die kun je slaan meer gaat toch nooit staan (armand ,de nederlander is een meelzak.) deze reactie komt van iemand die zich niet bezighoud met politiek met zijn ergenissen.>:(>:(>:(

 6. Er zijn mensen die van 7,5 euro per dag niets merken. ook zijn er mensen die dat niet kunnen betalen.
  Ik vraag mij af waarom hier niet wordt gekeken naar het inkomen (als men van plan is om iets dergelijks in te voeren?

  Nog zoiets,
  Onlangs kreeg een kennisje (gehandicapt en behorende tot de minima) een parkeerbon van 50 euro (met de gehandicapten parkeerkaart voor het raam).
  Ze stond buiten de Thorbeckegracht omdat je in Zwolle -buiten de grachten- met een IPK gratis mag parkeren.
  Helaas was het niet deze gracht maar een Singel verder…

  Voor haar is die 50 euro 2 weken eten, voor iemand met een fors inkomen is het niks..
  Zij wordt in absolute zin dus veel zwaarder gestraft voor eenzelfde -overtreding-.

  Eens of oneens?

 7. Wilders als je noodgedwongen langdurig in het ziekenhuis terecht komt dan gaan je kosten thuis gewoon door .Je eigen kleren ondergoed en nachtkleding die je in het ziekenhuis draagt worden thuis gewassen door je partner of dergelijke persoon.Verder kiest niemendal er eigenlijk voor om naar het ziekenhuis te moeten .Meestal heb je dan iets waarvoor het noodzakelijk is .Laat ze eerst eens binnen het ziekenhuis het management doorlichten want daar gaat heel veel geld in om.Het stikt er van de manager en ze werken allemaal langs elkaar heen terwijl er het noodzakelijke personeel wat echt nodig is voor de patiƫnt eruit gaat.Heb jarenlang in het onderhoud gezeten in het ziekenhuis en moet zeggen dat er in de koffiekamers meer personeel zit dan op de werkplek

 8. Volgens mij betaal je elke maand al voor het geval je in het ziekenhuis zou kunnen belanden. Wij noemen dat ook wel de premie van je ziektekostenverzekering!! En die is tegenwoordig ook al niet misselijk..

 9. Maar die 7,50 liggeld is gewoon bedoeld om deels uit de financiƫle miljardensores te komen die crisis heet. Gewoon accijns op ziek zijn en in het ziekenhuis liggen dus. Misselijkmakend.

Reageer