CDA: bouw regionaal stimuleren via energiebesparing

Zwolle – Het CDA wil de bouwsector op regionaal niveau via energiebesparing stimuleren. “Het energiezuinig maken van woningen en bedrijfspanden levert banen op voor de bouwsector, is goed voor de portemonnee van de burger en voor het milieu”, stelt CDA-Kamerlid Eddy van Hijum. Maandagmiddag ontmoette oud- raadslid van Zwolle Van Hijum samen met CDA-gedeputeerde Theo Rietkerk (Energie) bij het bouwterrein Van der Valk aan de Nieuwleusenerdijk een delegatie van de Aannemersfederatie Nederland (AFNL), die met een aantal busjes een bouwverkiezingstour maakt door Nederland langs Kamerleden van verschillende partijen.

03-09-2012_sp_eddy_van_hijum_en_theo_rietkerk_bij_nieuwbouw_van_der_valk_hotel_05.jpg
Volgens Van Hijum en Rietkerk kan de Overijsselse benadering model staan voor een landelijke aanpak. De provincie Overijssel heeft 200 mln beschikbaar gesteld voor leningen aan particulieren en woningcorporaties ten behoeve van energiebesparende maatregelen (zoals isolatie) of duurzame energieopwekking. Dit levert naar verwachting 2000 arbeidsplaatsen op in de bouw. Volgens Van Hijum en Rietkerk kan het rijk deze aanpak ook in andere regio’s stimuleren. De financiële middelen die in het Lenteakkoord zijn gereserveerd (70 mln vanaf 2013) kunnen hiervoor ter stimulering worden ingezet.

03-09-2012_sp_eddy_van_hijum_en_theo_rietkerk_bij_nieuwbouw_van_der_valk_hotel_04.jpg 

03-09-2012_sp_eddy_van_hijum_en_theo_rietkerk_bij_nieuwbouw_van_der_valk_hotel_03.jpg

03-09-2012_sp_eddy_van_hijum_en_theo_rietkerk_bij_nieuwbouw_van_der_valk_hotel_02.jpg
 Via Lees verder meer nieuws en foto's…

03-09-2012_sp_eddy_van_hijum_en_theo_rietkerk_bij_nieuwbouw_van_der_valk_hotel_01.jpg
Kritiek op Kamp
Naast het stimuleren van de bouw vindt Van Hijum ook dat oneerlijke concurrentie in de bouw door schijnzelfstandigen en gedetacheerden uit Midden- en Oost-Europa harder moet worden aangepakt. Eerder pleitte hij daarom bij motie voor een meldplicht voor buitenlandse zzp’ers, naar analogie van het Belgische Limosa. In antwoorden op recente vragen van het CDA heeft minister Kamp echter laten weten dat hij afwacht of dit Belgische systeem in Europa stand houdt. Van Hijum vindt dat minister Kamp veel te afwachtend is en dat hij zich in Europa sterk moet maken om controle op schijnzelfstandigheid te verbeteren. “Juist in deze tijd van crisis en enorme prijsdruk is het van groot belang om oneerlijke concurrentie tegen te gaan”.
Artikel delen:
Reacties 2
  1. Van Hijum kan lekker lullen maar wat kosten al deze figuren die hier bij hem op de foto staan dagelijks niet voor hetgeen ze uitvoeren.Als deze heren eens wat inleveren van hun riante salarissen kun je weer wat vakmensen in de bouw aan het werk zetten.En niet met deze gasten erop uit trekken en van natjes en droogjes voorzien terwijl ze er met de armen over elkaar staan toe te kijken.Laat deze heren de armen maar uit de mouwen steken met een broodtrommeltje en een thermosfles erop uit om te werken.

Reageer