Naar buiten op Open Monumentendag

Zwolle – Op Open Monumentendag gaan we doorgaans naar binnen. Maar dit jaar gaan we in Zwolle op zaterdag 8 september 2012 ook naar buiten. Want het thema is Groen van Toen. Daarin staat de relatie tussen het monument en zijn directe omgeving centraal.

Ons gebouwde erfgoed kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is opgetrokken. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde ‘stenen’ omgeving. Met Groen van Toen stelt de Stichting Open Monumentendag die relatie centraal. Aanleiding om dat dit jaar te doen is het feit dat 2012 uitgeroepen is tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Maar de Open Monumentendag beperkt zich niet tot buitenplaatsen en landgoederen. Alle groene monumenten komen de tweede zaterdag van september aan bod: de stadsparken Potgieterssingel, de Suikerberg, het Ter Pelkwijkpark, Park Eekhout en De Weezenlanden, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, en parken rond de landgoederen, landhuizen en buitenplaatsen rondom Zwolle.

Op Open Monumentendag 2012 leren we monumentaal Zwolle nog beter kennen: van binnen en van buiten. Ruim 27 Monumenten in het centrum van Zwolle en 7 monumenten buiten het centrum van Zwolle openen zaterdag 8 september 2012 hun deuren. De Monumenten zijn geopend van 10.00-17.00 uur en zijn herkenbaar aan de Open Monumentenvlag. Ruim 15 koren, aangesloten bij de Zwolse zangraad, verzorgen ruim 24 concerten in 11 monumenten in de stad. Ook een aantal orgels in de kerken zullen worden bespeeld met een afsluitend concert op het Schnitgerorgel in de Grote-of St. Michaelskerk door Toon Hagen.

Het Monumentenmagazine Zwolle voor 2012 besteedt extra aandacht aan het Thema “Groen van Toen” en is op zaterdag 8 september a.s. gratis verkrijgbaar bij de Open Monumentenstand, op de Grote Markt, voor de Hoofdwacht. Hierin is de lijst van geopende Zwolse monumenten opgenomen en een programma van de koor-en orgelconcerten. Ook kunt u het programma bekijken op www. Openmonumentendag.nl.

Artikel delen:

Reageer