Ex-gedetineerden vinden woning aan Muijdermanstraat

Zwolle – Het pand aan de Muijdermanstraat 2 te Zwolle, dat tot voor kort eigendom was van het RIBW IJssel-Vecht, krijgt nieuwe bewoners. Het pand zal vanaf november 2012 huisvesting bieden aan Stichting Exodus Zwolle. Exodus is een stichting die ondersteuning biedt aan (ex)-gedetineerden die in de laatste fase van hun detentie zitten en gemotiveerd zijn om uit de criminaliteit te stappen om een nieuw leven op te bouwen. Dit gebeurt in een Exodushuis.

In dertig jaar tijd zijn er elf Exodushuizen gekomen in Nederland. Zwolle krijgt het twaalfde Exodushuis, na een zoektocht vanaf 2007 langs vele huisvestingsopties. De bewoners, scholen en de kinderopvang in de buurt van het Exodushuis zijn maandag 3 september middels een bewonersbrief over de komst van het Exodushuis geïnformeerd. De buurtbewoners zijn uitgenodigd om te komen naar een informatiebijeenkomst op dinsdag 11 september vanaf 19.00 uur. Tijdens die bijeenkomst is er voor de buurtbewoners alle gelegenheid om kennis te maken met Exodus en om vragen te stellen.

Bewonersbrief:

Aan de bewoner/bewoners van dit pand

Betreft: uitnodiging informatiebijeenkomst Exodushuis Zwolle

Zwolle, 3 september 2012

Geachte mevrouw, meneer,

Het pand aan de Muijdermanstraat 2, dat tot voor kort eigendom was van het RIBW, krijgt nieuwe bewoners. Het pand zal vanaf november 2012 huisvesting bieden aan Exodus. Het pand past uitstekend bij dit werk.

Exodus is een stichting die ondersteuning biedt aan ex-gedetineerden of gedetineerden die in de laatste fase van hun detentie zitten en gemotiveerd zijn om door uit de criminaliteit te stappen een nieuw leven op te bouwen. Dit gebeurt in een Exodushuis. In dertig jaar tijd zijn er elf Exodushuizen gekomen in Nederland, Zwolle krijgt het twaalfde Exodushuis, na een zoektocht vanaf 2007 langs vele huisvestingsopties.

Wat is een Exodushuis?

In het Exodushuis Zwolle worden uiteindelijk maximaal 17 personen opgevangen. Zij worden na selectie toegelaten en blijven maximaal een jaar in het huis wonen. De bewoners krijgen intensieve begeleiding en praktische training op maat. Iedere bewoner heeft een eigen mentor.

Hierbij gelden vier praktische 'sleutels':

1. wonen (hoe leer ik op mezelf wonen)
2. werken (hoe kom ik in het werk- en scholingsritme)
3. relaties (hoe maak en houd ik het goed met wie mij dierbaar zijn)
4. zingeving (hoe leer ik mijzelf kennen en mijn doel in het leven). Alles is gericht op de terugkeer in de maatschappij en het zich daar staande houden.

Informatiebijeenkomst

De komst van het Exodushuis vindt plaats in nauwe afstemming met de gemeente Zwolle. Gezamenlijk informeren zij omwonenden. Daarom nodig ik u mede namens de gemeente Zwolle van harte uit voor de informatiebijeenkomst.

De informatiebijeenkomst wordt gehouden op dinsdag 11 september, inloop van 19.00 tot 20:00 uur toelichting van 20:00 tot uiterlijk 22.00 uur in Wijkcentrum SIO, Thorbeckelaan 2, Zwolle.

Van 19-20 uur is er een informatiestand, daarna volgt een toelichting op de plannen, door ondermeer wethouder Nelleke Vedelaar en Mariska Pekkeriet van Stichting Exodus Zwolle (SEZ). Er is dan alle gelegenheid om vragen te stellen.

Contact

Het is voor de stichting van groot belang dat omwonenden geen overlast ervaren. Daarom willen wij samen met u goede afspraken maken om het prettige woonklimaat te behouden, zowel voor u als omwonende als de bewoners van het Exodushuis.

Niemand kan het Exodushuis ongemerkt verlaten of betreden. Medewerkers van het Exodushuis zijn 24 uur per dag aanwezig en 24 uur bereikbaar, ook voor buurtbewoners. Er wordt gestreefd naar optimaal contact over en weer. Er is een luisterend oor voor elke vraag die er maar kan zijn.

Meer informatie

Bent u niet in de gelegenheid de bijeenkomst bij te wonen, dan kunt u voor meer informatie ook terecht op de website www.exodus.nl. U vindt op deze site informatie over de aard van de voorziening, bewoners, medewerkers en de begeleiding. Deze site wordt regelmatig aangevuld met nieuwe informatie.

Ook kunt u met uw vragen over het Exodushuis Zwolle telefonisch terecht op een van deze telefoonnummers:

Jos Pieters, directeur: 06 5161 9128

Mariska Pekkeriet, vice-voorzitter bestuur SEZ: 06 15052678

Lútzen Miedema, secretaris bestuur SEZ: 06 23121905

Graag tot dinsdag 11 september!

Met vriendelijke groeten, Namens het bestuur,

Mariska Pekkeriet vice-voorzitter bestuur SEZ

Artikel delen:
Reacties 130
 1. De S(t)en(sa)tor heeft de buren om een reactie gevraagd. En natuurlijk zijn die 'not amused'. Je kan van een mogelijkheid ook een gevaar maken Stentor >:(

 2. Natuurlijk zijn wij hier niet blij mee, maar het is natuurlijk allemaal al besloten. Hoe verzinnen ze het, op 50 meter van een basisschool en een kinderopvang! Ben benieuwd naar de opkomst dinsdag, vraag me af of het zin heeft…

 3. Dinsdag bijeenkomst, maar waarom? Volgens mij is alles al besloten en hebben we er niets tegenin te brengen. Dat er op 50 meter een basisschool staat en een kinderopvang? Gevoel van veiligheid voor de omwonenden? We horen dinsdag waarschijnlijk alleen maar dat het allemaal wel meevalt, dat de beveiliging goed zal zijn, maar de zwaarste tbs-ers ontsnappen ook. Ik begrijp heel goed dat dit een goed project kan zijn, maar niet bij mij in de straat, dan maar egoïstisch, ik denk aan mijn kinderen…

 4. De bewoners zijn voor 15 jaar terug al met een kluitje in het riet gestuurd met het verhaal van een sociale instelling.
  5 jaar later zaten er al drugsverslaafden en ander kanslozen uit de samenleving. En nu wordt het een open penetraire inrichting.

  GEMEENTE BEDANKT.

  En dan praat ik nog niet over de waarde vermindering van de huizen aan de overzijde.

 5. Zo lang er niks gebeurt zeg ook niemand wat van
  maar als er wat mis gaat en dan nog ook goedmis wie daar danb nou veraantwoordelijk voor??
  Probeer dat aan de ouders van de kinderen te vertellen als er wat gebeurt..

  Ben beneuwd wat er op die bijenkomst wordt gesproken/besproken

 6. Laat ze die gasten bij de dreef in wapenveld instoppen mooi weg van de bewoonde wereld en kunnen ze in alle rust nadenken hoe stom ze in het verleden zijn geweest.Deze gedetineerden moet je niet direct in een woonwereld van kinderen en scholen zetten .Als de gemeente wat wil zet ze dan in de wijken bij het agnietenberg en de brinkhoek bij de rijke stinkers dat doen ze niet want dan krijgen ze de rijke kliek met hun dure advocaten over zich heen

 7. Geweldige actie van de gemeente Zwolle. Scholen, kinderdagverblijven, gewoon een wijk waar veel kleine kinderen wonen..

  Geen enkel overleg met de buurtbewoners, gewoon op 4 september de mededeling dat er per 1 november maximaal 17 (ex)gedetineerden in je straat komen wonen.

  Ze mogen niet onopgemerkt naar buiten, ze moeten eerst zeggen waar ze heen gaan en hoelang ze weg denken te blijven. En thuis zijn om 23.00 uur…. Fijn idee dat wij er puberdochters rond hebben fietsen.

  Initiatief is best goed, maar NIET in een woonwijk met op steenworp afstand scholen, kinderdagverblijf, speeltuinen. Dat doe je gewoon niet.

  Weg veilig gevoel in je eigen huis, je eigen straat… Wij duren onze kinderen niet meer alleen op straat te laten, in de speeltuin of even alleen thuis te laten. Ze werken met een kaartensysteem: Pas na 10 (ja 10) overtredingen wordt een bewoner het huis uitgezet. Een misschien wel zware ex-crimineel of een Robert M die 10x de regels mag overtreden…. 10x te laat thuiskomen??? Of die de 10e keer zich vergrijpt aan een kind uit de buurt, ik noem maar wat hoor…. Of net zoals die bejaarde; ook vermoord door een bewoner van Exodushuis.. Hij woonde er net even te dicht bij in de buurt vrees ik. Tja, en de organisatie "betreurt" dit natuurlijk.. Sorry!

  Gemeente; jullie lijken wel waanzinnig!!!! Wie dit bedacht heeft; stel zelf je garage of oprijlaan (want die heb je vast wel) ter beschikking!! Kijken of jij 's avonds je sloten ook nog eens extra gaat controleren…..
  Kids die alleen naar de orthodontiepraktijk er tegenover mochten van hun ouders worden nu vast weer begeleid; je fiets stallen 5 meter tegenover een open gevangenis als je 11/12 jaar bent????
  Ze mogen gewoon boodschapjes bij de C1000 gaan doen…….

  En last but not least; wat doet dit met de waarde van je huis?? Ga niet zeggen dat dat niets uitmaakt want het maakt wel degelijk uit, absoluut. Niemand koopt een huis tegenover een "open gevangenis", er staan genoeg andere huizen te koop….

  Als dit een christelijke gedachte moet zijn…. Volgens mij ga ik dan liever voor "ieder voor zich en God voor ons allen". Want zou Hij dit een goed plan vinden? Al die kindertjes die niet meer lekker vrij en veilig in hun eigen buurt rondlopen???

  Dus gemeente Zwolle, ga op zoek naar een locatie ergens aan de rand van Zwolle oid, of pak desnoods ergens een leegstand kantoorpand (die zijn er zat en daar zit men ook mee in zijn maag) maar blijf van onze woonwijk af. Absurd dit plan!!!!

 8. Belachelijk dat dit besluit is genomen zonder daar VOORAF met omwonenden te praten. Iedereen verdient een tweede kans, dat is zo, maar het maakt nogal een verschil over er witte-boordencriminelen komen wonen of pedofielen. Ik kan me de onrust van omwonenden in ieder geval heel erg goed voorstellen. Het is in ieder geval weer een fraai staaltje regentenpolitiek van ons college van B&W

 9. Geloof mij, er woont vast wel een gedetineerde bij je in de buurt maar nu weet je het en is het plan goed idee maar niet bij mij in de buurt.

 10. Dit gaat om mensen die hun boete hebben gedaan. En nu hun oude leven achter hun willen laten. En die wil je niet in je buurt?

  Wellicht is je buurman al 30 jaar een beroepscrimineel zonder enige bedoeling om dat te veranderen.

  Bij Exodus weet ik tenminste dat het mensen zijn die niet meer crimineel willen zijn. Veiliger dan een onbekende groep!

 11. Dit lijkt wel een slechte film: een huis vol (ex)gedetineerden in een woonwijk op 50 meter van een basisschool en een kinderdagverblijf en met nog eens 2 basisscholen binnen 400 meter afstand. Helaas is het werkelijkheid en de gemeente Zwolle kijkt de andere kant op?! Laat de gemeente opkomen voor haar burgers en niet een hele wijk opzadelen met een gevoel van onveiligheid door zo'n instelling midden in een kinderrijke wijk te laten vestigen. Ik kan me heel goed voorstellen hoe de buurtbewoners zich moeten voelen!

  Natuurlijk moeten ook deze mensen een kans krijgen op re-integratie, maar je zet geen 17 zware criminelen (moordenaars, brandstichters, verkrachters, overvallers) bij elkaar in een woonwijk op korte afstand van scholen en kinderdagverblijven. Dat is vragen om problemen!! Als je leest dat een Julien C, moordenaar van Jesse Dingemanse op een basisschool in Hogerheide, in zo'n Exodushuis heeft gezeten, dan gaan je haren overeind staan als er zo'n huis in je eigen stad midden in een woonwijk met 3 basisscholen wordt toegelaten.

  Gemeente, denk eerst eens aan je burgers!

 12. Er zijn toch meer van die Exodus huizen en dat gaat toch ook goed en die bevinden zich ook niet aan de rand van de stad.

  Ik snap die directe link niet tussen gedetineerde en basisschool niet,gros van de mensen die in de gevangenis zit is het type je buurman 😮

 13. Jasper, heb jij niet gelezen dat maar liefst 33% de fout ingaat (10x voor de kaart van geel naar rood kleur) en terug naar de gevangenis moet? Dan heb je nog de groep die het zelf voor gezien houdt en dan houden we 22% (jaja!!) over die het tij ten goede keren.
  Maar die 78% (!!!!!!) wil ik NIET in mijn achtertuin hebben!! Al moet ik mijn auto daar de tuin inrijden…

  En Blauwvinger; ik weet niet in wat voor buurt jij woont natuurlijk, maar mijn buurmannen zijn aan beide kanten NIET zulke type's, daar durf ik wel een wedje om te maken.
  Makkelijk kletsen zolang B&W het maar niet op jouw bordje gooit. Zullen we het maar eens wat hoger op gaan zoeken? Beetje de media porren……

 14. @Bewoner nee, die cijfers heb ik niet gezien. Waar zijn de cijfers van de hoeveelheid die iets fout doet jegens de buurt? En in vergelijking met de normale problemen in een buurt? Overigens, als jij dat doet met je auto, kun je er over een paar jaar misschien zelf wonen 😀

 15. Geweldig! Al het nieuws rond deze woning en de reacties daarop lees je VANDAAG ook in de Stentor. Kopieren ze van hier ofzo??
  Ik ben overigens tegen en zal naar de infoavond gaan. Ik ben benieuwd wat de 'excuses' zijn.

 16. Het is een geweldig concept,deze mensen verdienen een 2de(of 3de,4de) kans.

  De buurtbewoners moeten deze mensen niet als monsters behandelen.
  Ze kunnen zich zeer verdienstelijk onwikkelen voor onze samenleving.

  Ik begrijp de angst wel van de buurtbewoners(maar iets minder rechts zou fijn zijn),der sleutelwoorden zijn voor onze (multiculti) samenleving zijn STERKER EN SOCIALER!!!,dus doe dat dan ook!!!!.

 17. Beste Suze, Blauwvinger, Rood is de norm en Jasper,

  Sturen jullie even je adres? Kan men deze als alternatieve locaties gebruiken en gewoon wat exodushuizen even bij jullie in de voortuin neerzetten, zijn alle problemen opgelost.

  -ongelofelijk wat de gemeente Zwolle hier wil gaan aanrichten!-

 18. Tja, wat wil je naast je (bewoner = buurman/-vrouw)? Vind het een beetje overkomen als:

  hem, haar, dat spul, dat geteisem en zoere zakie wil ik niet naast me…ben immers zelf een beter mensch.

 19. Ook ik zou niet blij zijn met deze opvang in de buurt. Besef ook onbekend maakt onbemind. Waarom informeerd de gemeente de buurt pas achteraf.

  Besef ook dat iedere (ex) gedetineerde weer een kans moet krijgen.
  Zou wel eens willen praten met buurtbewoners van de andere exodushuizen, is er overlast? En zo ja waar bestaat die uit?

 20. Niet zo handige communicatie.
  Waar hebben we dat meer gezien/gehoord en wie had beloofd het beter te doen ??
  Tja en de doelgroep en de buurt wordt de dupe van deze gang van zaken.
  Een gemiste kans en een valse start.
  Jammer. 🙁

 21. Het zal mij niet uitmaken,deze MENSEN(geen beesten>:()verdienen het niet om als melaatsen te worden behandeld.

  Ik persoonlijk zal mij daar heel nuttig in kunnen maken,met deze MENSEN opnieuw de samenleving ontdekken( heerlijk).

  Het zeikerige toontje van als het naast jouw is,gaat er bij mij niet in!!!

 22. @Dick, Rood is de norm en Bernard, zie jullie dan dinsdag wel op de bijeenkomst. Ze zijn vast blij met vrijwilligers, die zich willen inzetten, en niet bang zijn.:D

 23. In verschillende reacties wordt er van uit gegaan dat deze doelgroep zeden deliquenten zijn. Althans, wanneer ik lees dat men zich druk maakt over basisscholen in de buurt, en tienerdochters. Wat de aanleiding voor detentie is geweest zal je waarschijnlijk nooit weten. Het zijn wel erg angstige reacties. Van mij mogen ze komen, en ja ik woon in de buurt.

 24. 😮 dinsdag kan ik ook niet. Egg waar, heb hier ook nog wel een praktijkvoorbeeld, maar die is niet WLZ-proof. Schaken…wowwww da's lang geleden. Wat een uitdaging, maar jij bent te goed/ervaren bernard. Vrees dat ik in de 1e beste herdersmat zou struinen.

 25. Ik heb vernomen dat er ook zedendelinquenten gaan wonen. Niet direct, maar wel in de toekomst.

  Ik als moeder maak me daar WEL zorgen over.

  Maar als ik uit sommige reacties goed begrijp, dan zijn er dus wel andere locaties waar een exodus- huis kan komen. Misschien bij Bernard of Rood is de norm in de straat. Bel de gemeente maar, dan kan het geregeld worden.

  MAKKELIJK PRATEN ALS HET NIET IN JE EIGEN BUURT KOMT.

 26. Wat ik graag zou willen weten degene van de gemeente die het bedacht heeft hoe hij of zij erbij kwam om zoiets in de buurt van de school of een kinderdagveblijf te laten komen??
  Van mij mag die persoon gelijk ontslagen worden en dat meen ik echt
  in America zou dat nooit kunnnen!!
  Daar worden voor dat soort situaties speciale buitenwijken gebruikt plekken waar alleen maar die mensen komen wonen en die elke dag bezoek krijgen van de reklassering en of de politieagenten die daarvoor speciaal opgeleid zijn en die daar verantwoordelijk voor zijn, maar nog nooit is daar zoeits in de buurt van school was toegestaan en helemaal niet in de buurt van een kinderdagverblijf..
  Echtwaar ik begrijp de woede van ouders zeker en niet alleen omdat dat in hun buurt komt maar ook omdat er met de bewoners niks vantevoren is besproken en dat is echt schandalig, de gemeente zwolle doet wel eens iets goed voor de mensen maar dit is echt gote schande!!

  Ik ben benieuwd hoe dat gaat lopen.

 27. @ Suze, jij hebt je duidelijk niet verdiept in de materie. Een Exodushuis is juist bedoeld voor zware gevallen, mensen die zo lang vast hebben gezeten dat het noodzakelijk is om weer te moeten re-integreren. Dat zijn niet de kruimeldieven…

 28. Voor iedereen die zo stoer roept 'ze mogen bij mij in de straat', lees eerst onderstaand krantenbericht maar eens. Dan kan je zien wat voor types er in zo'n huis worden toegelaten:

  Bewoner ??open gevangenis?? Exodus blijvende bedreiging
  vrijdag, 24 september 2010 14:05 |
  Sinds enige tijd kent ook Heerlen een zogenaamde ??open gevangenis?? Exodus. Daar waar Hart-Leers nadrukkelijk wees op de gevaren van een dergelijke open instelling op de grens van 2 woonbuurten (Beersdal en Nieuw Husken) wezen anderen vooral op de voordelen en ??het geweldige?? ervan. Met de Nieuwsuur uitzending van gisteravond is het ??hosanna verhaal?? van de voorstanders van de komst van Exodus op z??n minst enigszins ontkracht. ??Gevangenen horen in de gevangenis en niet in een woonbuurt!??, luidt de stellige mening van Hart-Leers.
  Nieuwsuur, Nederland 2, gisteravond 22.00u.: Een Exodus bewoner overviel meerdere bejaarden waarna een van de slachtoffers om het leven kwam. Toen deze gevangene in Exodus niet meer te handhaven bleek besloot deze hem terug te sturen naar de gevangenis. Hij mocht zich daar zelf (en op eigen gelegenheid) melden zo besloot de gevangenisdirectie. De man, die van een enkelband voorzien was, knipte daarop zijn enkelband door en meldde zich niet bij de gevangenis. Vervolgens pleegde hij ongestoord nieuwe misdrijven.
  Tot 12 juli jl. zat deze man een celstraf van 5 jaar uit. Straf voor het plegen van 9 misdrijven. Daarna volgde zijn overplaatsing naar Exodus Groningen waar hij tot begin 2011 verblijven moest.
  Omdat hij reeds eerder niet terugkeerde na verlof droeg hij een enkelbandje, bovendien vond Justitie dit ook noodzakelijk wegens bescherming van de slachtoffers. Omdat deze man niet met geweld uit de gevangenis ontsnapte ging het om een zogenaamde ??zachte onttrekking?? en zocht de politie niet actief naar hem.
  In de periode dat hij voortvluchtig was pleegde hij 3 misdrijven. Hij beroofde (en gijzelde) een 77-jarige vrouw, lichtte een 92-jarige man op en ontvreemde van een 3e slachtoffer pinpas en pincode.
  De directie van Exodus betreurt de zaak??

 29. en de rest van de exgedetineerden is ook zo? wat denk je wat er gaat gebeuren als iemand die lang vastgezeten heeft ineens naast je komt wonen zonder dat hij aan de samenleving leert wennen?
  Maar er mogen best cijfers getoond worden in hoeverre het exodushuis succesvol is of juist faalt in zijn aanpak.
  Denk dat door wat meer sociale controle door de buurt de gedetineerden zich ook moeten beseffen dat de omgeving/buurt ook van hun verwacht dat ze zich inzetten om hun leven te beteren.

 30. Ik weet niet wat jij onder zware gevallen verstaat, Suze. Maar criminelen die voorbereid moeten worden op een terugkeer in de maatschappij hebben niet een paar maanden vast gezeten. Dit zijn mensen die zwaardere straffen gekregen hebben, dus zo wie zo de zware gevallen.

  Ik bedgrijp dat jij er geen punt van maakt, dus ga naar de gemeente en vraag of ze de opvang bij jou in de straat kunnen doen.

  Wij willen het in ieder geval niet in de buurt, want in tegenstelling tot wat de stichting zegt is er wel degelijk overlast rond de andere exodus huizen.

  Wij willen onze kinderen gewoon buiten kunnen laten spelen zonder dat er van deze onbetrouwbare figuren rondlopen, waarvan in tegenstelling tot wat exodus zegt, 75% weer in de fout gaat.

  Er reageren hier verschillende mensen die zeggen dat de buurt zich niet druk moet maken , maar dat is makkelijk zeggen als het niet jou eigen buurt betreft.

  Voor mij is het duidelijk, een dergelijke opvang hoort in geen enkele woonwijk, doe dit maar buiten de stad of op een industrie terrein.

  De gemeente is hier nog niet klaar mee

 31. Bezorgde moeder, bij mij in de buurt is ook wel overlast net als in ieder buurt. Ik ken die overlast veroorzakers niet.
  Ze gaan op maandag waarschijnlijk gewoon netjes naar de baas of naar het hogeronderwijs.
  Laat u eerst voorlichten dat voorkomt veel stress nu laat u zich opnaaien door de betweters.
  Er staat ook iets te lezen over de afgelopen 15 jaar over de RIBWbewoners maar er niemand hier die aangeeft wat daar de overlast is geweest.

 32. Gelijk al een goeie start. Terugkeren in een maatschappij waar de hele buurt bij voorbaat al een hekel aan je heeft en niks van je moet hebben. De angst regeert weer eens. Waarom als buurt niet de koppen bij elkaar steken hoe deze nieuwe buren het beste welkom te heten in de wijk? Waarom kun je het niet als een mogelijkheid beschouwen om eens wat op te steken van mensen met een ander verleden? Nodig ze uit in het buurtcentrum, de voetbalclub, op de volkstuin.
  Als ze terecht komen tussen een stel kortzichtige angsthazen die met een grote boog om ze heen lopen dan is het niet verwonderlijk dat ze niet makkelijk zullen integreren.

 33. Bericht door bewoner Zwolle, op 6 september 2012 om 16:45

  Beste Suze, Blauwvinger, Rood is de norm en Jasper,

  Sturen jullie even je adres? Kan men deze als alternatieve locaties gebruiken en gewoon wat exodushuizen even bij jullie in de voortuin neerzetten, zijn alle problemen opgelost.

  -ongelofelijk wat de gemeente Zwolle hier wil gaan aanrichten!-

  Nou, ik woon hier bij 2 adressen waar men allerlei mensen opvangt geen enkel probleem daarmee.

  En geloof mij maar hier wonen echt wel meer kinderen dan in dat afgelegen stukje in zuid.

 34. Ik vind het moedig van degene wie dit bepaalt,daar houd ik wel van
  besluitvaardige knapen.
  Daar kunnen wij er in Nederland wel meer van gebruiken( zoals Diederik Samson).

  Maar even terugkomend op het onderwerp,ook zedendelinquenten kunnen veranderen,zijn ook slachtoffer van deze maatschapij.

  In deze rechtse horrorcultuur is het modern om iedereen hard te straffen,met al het populistische gebral van de heren Opstelten en Fred Teeven,gaan we deze kleurrijke samenleving teniet doen.

  Daarom Denk ROOD!!!!!!

 35. Mensen als "rood" en "suze" zijn niet surieus te nemen. Dit zijn beroeps zeikers. Zij vinden dit normaal omdat ze er toch niet wonen.
  Geef maar door waar jullie wonen kunnen we dat meenemen in het gesprek met de gemeente.

  Dat mensen een tweede kans verdienen is juist maar dit zijn draaideur criminelen die zware vergrijpen op hun geweten hebben en de historie wijst uit dat ze steeds in de fout gaan. Dit soort mensen hoort gewoon niet thuis in onze wijk.

  Het is van de zotte dat de veiligheid en het woongenot van een hele wijk wordt opgeofferd voor een stelletje criminelen.

  Een ieder die meent dat maakt niet uit geef effen je adres door wie weet is er bij jullie in de buurt wel ruimte voor ze.
  Anders houd gewoon je mond dicht want als je hier niet woont hebt je er ook niet mee te maken.

 36. RH

  Dat beroepszeiker is juist toepassing op diegene die altijd loopt te zeuren als er iets veranderd in de wijk.

  Past niet in de wijk, zelfs al zou er wat anders komen bv een moskee is dat ook niet goed,want mijn huis zou in waarde kunnen dalen.

  Dus kijk eens goed in de spiegel ,RH

 37. "Wij zetten de deur niet open voor pedoseksuelen"

  Stentor:

  De Stichting Exodus sluit niet uit dat op termijn ook zedendelinquenten terecht kunnen bij het nieuwe opvanghuis voor (ex-)gedetineerden in Zwolle-Zuid, maar voorlopig is daar absoluut geen sprake van.
  Dat zegt algemeen directeur Rien Timmer van de Stichting Exodus, die al elf van zulke huizen exploiteert. In Zwolle moet het twaalfde huis komen. De Stichting Exodus Zwolle die het nieuwe opvanghuis onder de vlag van de landelijke stichting wil oprichten drukt het liever nog wat sterker uit: "Wij zetten de deur niet open voor pedoseksuelen. Mochten we daar ooit in de toekomst anders over gaan denken, dan gaat dat in overleg met gemeente en buurt. Mensen zullen daar nooit zomaar mee geconfronteerd worden", aldus vicevoorzitter Mariska Pekkeriet.

  Exodus wil in november van start. De buurt is deze week ingelicht. Buurtbewoners voelen zich overvallen en overleggen vandaag over de situatie.

 38. Vaak weten we helemaal niet door welke omstandigheden mensen in dergelijke omstandigheden terecht zijn gekomen.

  Welke omstandigheden dat ook waren, ze waren er zelf bij. We leven kennelijk nog steeds in een situatie waar daders slachtoffers worden genoemd en de slachtoffers moeten inschikken.
  Stem rood als je dat wil versterken!

 39. Wat een hyprocriet gelul allemaal. Dit is een nette wijk, en overlast "zoals in elke buurt voorkomt" kennen wij hier niet.
  Kennelijk zijn er genoeg buurten/mensen waar de normen en waarden lager liggen. Ik zou zeggen meld je aan bij de Stichting. Bemoei je er niet mij als het niet om jouw buurt gaat!
  Die verhalen in de Panorama, een afrekening, een crimineel die van zijn sokken wordt geschoten, dat kan de realiteit worden hier in Zwolle… VOOR MIJN DEUR??????

  Ik dacht het echt, B&W maak je borst maar nat want al moeten we SBS of weet ik veel wie er bij halen, NO WAY dat dit gaat gebeuren!!!!!!

 40. We hebben een tijd geleden, van de gemeente, een enquete gehad, waarin o.a. een vraag was over de VEILIGHEID IN DE BUURT.

  Kennelijk is de veiligheid in mijn buurt, Schellerhoek, nu ineens niet belangrijk meer voor de Gemeente Zwolle.

  Nu zegt dezelfde Gemeente Zwolle: het WAS veilig in uw buurt, daar gaan wij een einde aan maken. Wij gaan jullie buurt en de scholen die er gevestigd zijn, onveilig maken door midden in de wijk 15 zware criminelen te plaatsen.

  Dat noem ik een hypocriet!

  Ik daag de Gemeente Zwolle uit te bewijzen dat zij de veiligheid van buurtbewoners en de veiligheid van schoolkinderen werkelijk belangrijker vinden dan het ter wille zijn van zware criminelen, waarvan 78% uiteindelijk weer terugvalt in criminaliteit.

 41. Bericht door Rood is de norm, op 7 september 2012 om 13:12
  Maar even terugkomend op het onderwerp,ook zedendelinquenten kunnen veranderen,zijn ook slachtoffer van deze maatschapij.

  Ik vraag me af in hoeverre zedendelinquenten slachtoffer van onze maatschappij hebben kunnen worden? Aan jouw avatar te zien ben jij slachtoffer geworden van pamperend Nederland. ;D

 42. Als iemand zijn straf heeft gehad moet er een eerlijke kans komen/volgen anders moet je niet straffen maar iemand vogelvrij verklaren, amen.

 43. Als ze in een bos gezet worden kunnen ze alsnog de fiets naar je huis nemen hoor…

  Alle plekken zijn kwetsbaar, maar het is een doelgroep die terugkeert in de samenleving. Zonder begeleiding lijkt mij dat de kans op recidive groter is. Dit speelt nu in jullie wijk, als het een andere wijk is strijden jullie dan ook weer mee?

 44. volgens mij zijn er binnenkort verkiezingen.

  Heb op dit onderwerp "Ex-gedetineerden vinden woning aan Muijdermanstraat" nog geen partij-visie gelezen. Hoe kan dat nou?
  Niet aan branden of toch medeverantwoordelijk?

 45. Als ze in een bos gezet worden kunnen ze alsnog de fiets naar je huis nemen hoor…

  Dat kost natuurlijk moeite. Nu plant je ze rechtstreeks in de kwetsbaarste plek.
  De oplossing is niet alleen begeleiden (doe het dan goed!)
  Als ik nog een idee mag opperen:
  Er zou een afschrikwekkender werking van het strafsysteem mogen uitgaan zodat deze mensen zich wel 3 x bedenken voordat ze weer aan een kind zitten/ met hun vingers aan andermans spullen zitten/ geweld gebruiken/ etc.

 46. Zijn er in de andere steden waar al zo'n huis staat feiten bekend van dingen die mis gingen?

  Buurt: "Daar willen we liever niet over praten. Die gasten willen we hier niet hebben, punt uit" 8)

 47. Vdberg heeft er zelf geen last van begrijp ik. Makkelijk praten op zon manier. Ik ben van mening dat ze er niet thuishoren. Laat ze maar in hun eigen land gaan rehabilitereren

 48. @vdberg: heb je de posts niet gelezen? Er zijn feiten bekend waar dingen mis gingen.

  @blauwvinger: kansloos argument. Als je weet dat je kleine kinderen daar niet veilig zijn, neem je ze niet mee naar een risicowedstrijd of naar een café om 2 uur 's nachts.

 49. Bernard, Martin Moerings van de universiteit leiden doet al enkele jaren onderzoek naar o.a. Exodushuizen. Hij concludeert dat de recidive behoorlijk afneemt ( met 27,5%) door de intensieve nazorg. Niettemin nog een recidive van 43%.
  Wat ik in een ander onderzoek lees, is dat de komst van een Exodushuis overal tot protesten, rechtzaken, burgerinitiatieven leidt (Heerlen, Alkmaar, Rotterdam etc). In Zuid-Limburg schijnen de contacten met de buurt sinds de opening sterk verbeterd te zijn. Maar nergens wordt deze groep met gejuich ontvangen. Begrijpelijk. Het is een lastig probleem. De samenleving heeft belang bij minder recidive, gedetineerden komen ooit vrij, een geleidelijk terugkeer naar de maatschappij is te verkiezen boven ze gewoon ongecontroleerd te laten gaan en het moet in een buurt en niet op de hei (want contact met de samenleving). Anderzijds levert het angst en stress voor de buurt op. Wie een oplossing heeft mag het zeggen.

 50. Ongeveer 100 buurtbewoners van de Muijdermanstraat in Zwolle-Zuid hebben zaterdag in een besloten bijeenkomst hun bezorgdheid kenbaar gemaakt over de berichten dat er een Exodushuis voor (ex-)gedetineerden in de buurt zou worden gevestigd.

  "We hebben een korte toelichting van de gemeente Zwolle gekregen", aldus Coerd van der Zwaag, die als directe buurman van het pand de bijeenkomst mee initieerde. "Daaruit bleek dat de komst van het Exodushuis nog geen voldongen feit is en dat de gemeente, RIBW en SWZ als eis voor de komst van het opvanghuis hebben dat er voldoende draagvlak in de buurt is." Ter plekke is door de buurtbewoners een informele vereniging opgericht waar een aantal omwonenden zitting in nemen om de belangen van de buurt te behartigen in de gesprekken met gemeente, RIBW, SWZ en de Stichting Exodus. "We wachten nu eerst de gesprekken met die partijen af", zegt Van der Zwaag namens de buurtbewoners. "Maar het is al wel duidelijk dat er door de gang van zaken tot nu toe geen draagvlak voor een dergelijk opvanghuis is." Er kwamen zaterdag ongeveer 100 omwonenden af op de buurtbijeenkomst om meer te vernemen over de plannen rond het opvanghuis. "Het ging ons meer om het proces dat tot nu toe was bewandeld dan om de inhoud.

  Daar zijn we nog helemaal niet aan toe. We zijn blij te horen dat het nog geen voldongen feit is en willen nu samen dit proces goed doorlopen."

  http://www.destentor.nl/regio/zwolle//11669972/Buurt-overrompeld-door-bericht-komst-Exodushuis.ece

 51. In de basis denk ik zelf dat we allemaal een stuk vertrouwen in de overheid zijn kwijtgeraakt.
  We vallen in NL om van de regels en wetten maar ik zie bijna nooit een agent op straat.
  Ja, heel spaarzaam om fietsers te bekeuren op maandagochtend in WKC zuid (dan zijn de meeste winkels dicht!).

  Als er naar rato zou worden gehandhaafd hoef je ook niet erg bang te zijn als er een Exodus opvang in je straat of buurt komt.

  Ik zou er ook zeker verre van blij mee zijn!
  Vandaag op TV ving ik het volgende op: "Politici zijn gediplomeerde leugenaars".
  Kennelijk ging dat niet eens over welk diploma men heeft, ze hebben immers diploma's die veelal niks te maken hebben met politicologie.

  Veel sterkte voor de mensen in de betreffende straat!

 52. @woonwagen man)Dit vind ik nauw zo slecht,u zet de woonwagen bevolking op tegen deze arme stumpers.

  U denkt toch niet dat deze mensen zo zijn geboren, het zijn ook slachtoffers van de maatschapij.

  Ik neem aan dat u zelf ook een zogeheten woonwagen bewoner bent,dan moet u het toch weten hoe het voelt,om niet gewenst te zijn.

  Dus ga eens gauw uw mond spoelen(deze stoere praatjes zijn hier niet gewenst).

 53. het zijn ook slachtoffers van de maatschapij.

  Dat is je reinste onzin!
  Misdadigers hebben de misdaden zelf gedaan, anders hadden ze ook geen straf hoeven hebben.
  De maatschappij heeft hun niet verplicht om aan kinderen te zitten, geweld te gebruiken etc.
  Dus: stem op rood is de norm als je het met hem eens bent :'(

 54. Ik bedoel niemand wordt crimineel geboren,er is altijd een oorzaak voor zit (helaas) menselijk gedrag,want het is al zo oud als de mensheid zelf.

  En wij moeten het samen met elkaar rooien,of je nu gekleurd bent,blank of een crimineel verleden bij je draagt.

  Mijn levens motto is ( het leven is een groot feest,maar je moet zelf de slingers ophangen).

  Maar ook moet je oog hebben voor de (minder gelukkige)medemens.

  Het is ook het beleid van de begeleiders(oa doktoren,specialisten).

  Zoals ook afgelopen week het incident met de tbs er en de 21 jarige begleidster.

  Hoe kan je nu een tbs er met een zeden verleden ,met een jonge vrouw op pad sturen(dan ben je totaal ongeschikt om met deze mensen te werken),dat is vragen om problemen.

  Ik vind voor dit incident,niet alleen de tbs er verantwoordelijk,maar ook de degene wie dit beslissen en toezicht houden.

  >:(

 55. vd Berg, allebei zullen ze moeten terugkeren in de maatschappij dus zoveel verschilt dat niet.

  Tegenwoordig laten delinquenten zich niet meer testen omdat ze dan een kortere straf krijgen. Een advocaat geeft dan de tip om zich niet te laten onderzoeken omdat ze dan waarschijnlijk nooit meer vrij komen uit een TBS kliniek.

  gisteren ook een beest die 18 jaar krijgt voor de moord op zijn buurmeisje en daarna weer(vervroegd) komt.

  Kan me voorstellen dat het voor een buurtbewoner niet uitmaakt of ze nu ex-tbs of ex-gevangenis zijn.

 56. Als ik kijk naar kleine kinderen, denk ik dat wel degelijk het in de menselijke aard zit om egoistisch te zijn, te liegen, te pikken, te slaan.
  Dat heeft de maatschappij niet gedaan.
  De ouders moeten de kans krijgen op te voeden.
  Door politiek beleid in o.a. belastingwetgeving wordt dat steeds moeilijker.
  Willen wij de ouders beide aan het werk hebben zodat ze niet in de buurt zijn?
  Willen wij echtgenoten steeds onafhankelijker van elkaar maken zodat echtscheiding gemakkelijk wordt en kinderen steeds meer in 1oudergezinnen opgroeien?
  Willen wij samenlevingsvormen steeds vrijblijvender maken zodat kinderen daar de vruchten van plukken?
  Er zijn dus genoeg verkiezingsthema's om op te letten (sorry Bernard)

  Ook beleid t.a.v. reclassering vraagt niet om een softe rooie aanpak!

 57. Concept is wel goed, ala vooruit, maar de plek is oh zo fout. Hoe kun je het bedenken. Overigens is het wel eens aan een ex -gedetineerde gevraagd?
  Zou die niet liever aan 'de periferie v.d. stad' willen beginnen met wennen aan.
  Gemeente Zwolle aan u de taak te zoeken naar de juiste plek. Begin er nu maar alvast mee , want dat gaat toch straks spelen…

 58. 1steJohn, Evert herstelde zich om 21.48 uur. Ik denk dat hij Volkert van der G. en Tristan van der V. door elkaar haalde. Maar, hoe dan ook, een vrij demagogische opmerking van hem.

 59. de…dema…demagoogle…demagogisch?

  Wacht:
  Demagogie (> demagogisch; van het Grieks ?η?ο?= "volk" en αγ(?γ)ει? = "(op)leiden") is een manier om de luisteraar van een onwaarheid te overtuigen door een beroep te doen op het "gezond verstand" en de "logica" van een persoon. Demagogie is iets anders dan het verkondigen van leugens. Iemand die demagogie bedrijft zal niet direct onwaarheden naar voren brengen. Men zal er wel naar streven de luisteraar die er niet op bedacht is zelf naar een bepaalde conclusie te leiden. Zo kan de demagoog diens publiek naar de hand zetten.

  oohsoo!;)

 60. Suze, ik ben nieuwsgierig naar wat jij onchristelijk vindt in mijn reacties?
  Dat ik het standpunt inneem dat kwetsbare mensen niet geconfronteerd moeten worden met een groep die gevaarlijk kan zijn?
  Of dat een softe rooie aanpak van reclassering verkeerd is?

  @dame

  God's huis heeft vreemde kostgangers, Suze.

  Wie zegt dat ik een kostganger ben? Knap demagogem gesteld hoor!
  Of dat ik je oostindisch doof noemde?
  Of ben je gewoon een beetje zuur geworden?
  8)

 61. Nu de goede volgorde:
  Suze, ik ben nieuwsgierig naar wat jij onchristelijk vindt in mijn reacties?
  Dat ik het standpunt inneem dat kwetsbare mensen niet geconfronteerd moeten worden met een groep die gevaarlijk kan zijn?
  Of dat een softe rooie aanpak van reclassering verkeerd is?
  Of dat ik je oostindisch doof noemde?
  Of ben je gewoon een beetje zuur geworden?
  @dame

  God's huis heeft vreemde kostgangers, Suze.

  Wie zegt dat ik een kostganger ben? Knap demagogem gesteld hoor!
  smilies/cool.gif

 62. Vanzelfsprekend hebben (ex-)gedetineerden ook recht op een reintegratie in de maatschappij. Alleen is het wel de vraag of reintegratie gewenst is in een wijk die de met 3 scholen, één kinderopvang en een huiswerkbegeleidingsinstituut tot een zeer kinderrijke buurt kan worden gerekend. De discussie lijkt hier dan ook niet zozeer te gaan over NIMBY maar over fundamentele vereisten voor de leefomgeving in termen van algemene veiligheid en het gevoel hiervan. Zonder mij hier als direct tegenstander te willen neerzetten zijn de opvattingen van de omwonenden in de basis nog niet zo verkeerd.

 63. Het is wel wat beschamend die stammenstrijd en territoriumdrift als er een onbekende stam in een woonwijk word geplaatst met het eeuwigdurende stigma opgeplakt van crimineel die zijn leven toch niet wil verbeteren.
  Dat zal men de hedendaagse consumentenslaaf ook wel kunnen verwijten die op materieel bezit uit is en zijn medemens het licht in de ogen niet gunt of het nu een dakloze burger is die buiten zijn schuld zover is gekomen of een crimineel die de fout in ging maar waar de "normaal" levende burger al zijn oordeel over klaar heeft.
  Geen mens is perfect,het is alleen zo jammer dat het politieke bestuur burgers zo tegen elkaar uitspeelt om hun eigenbelangen te waarborgen en daarom snel onder geestelijke druk bezwijkt als burgers in een woonwijk te hoop lopen tegen de vestiging van een opvang voor daklozen of ex-gedetineerden.
  De redelijkheid en beschaving is ver te zoeken en zo zijn we teruggevallen naar een holbewonersmentaliteit van ieder voor zich en het stamhoofd voor zichzelf en zijn aanhang

 64. Ik denk eerder dat hij het bedoelt om te trollen. Hij heeft al een vergelijkbare reactie geplaatst in het recente topic over het Exodushuis Ook nog eens op oude topics gaan reageren is dan volgens mij puur om te stangen. Maar goed, ik heb een vergelijkbare reactie. Probleem is namelijk snel opgelost voor de gemeente. Zet dat huis gewoon neer bij R. Donker in de straat want hij heeft er schijnbaar geen problemen mee.

Reageer