Opening Familieweide op Stadsfestival Zwolle

Zwolle – Woensdagmiddag vond in het kader van Stadsfestivalk Zwolle voor het eerst op het Ter Pelkwijkpark een Familieweide plaats. Een plein waar van alles te beleven is op cultureel gebied. De Familieweide is ook de komende festivaldagen geopend!

05-09-2012_veel_vermaak_in_het_terpelkwijkpark_04.jpg

Theater Gajes moest helaas afzeggen. Van het bekende locatietheater had de acteur een spilnter in zijn oog gekregen. Hij moest 24 uur in het ziekenhuis blijven. Gajes hoopt donderdag wel te starten! Vervanger was de Ganzenfanfare. Zij konden op korte termijn naar Zwolle komen. Een tamboer, een tamboer-maître en een groep Toulouser ganzen zijn de exquise ingrediënten van deze grandioze act. Een andere bezienswaardigheid op de Familieweide is 'The City as Playground' van de studenten van ArtEZ. Homo Ludens, the City as Playground is een vrijplaats voor de spelende mens. Propedeuse studenten Art & Design van ArtEZ hogeschool voor de kunsten in Zwolle bedenken en maken voor dit project 25 nieuwe gezelschapsspellen.

05-09-2012_veel_vermaak_in_het_terpelkwijkpark_05.jpg

05-09-2012_veel_vermaak_in_het_terpelkwijkpark_03.jpg

05-09-2012_veel_vermaak_in_het_terpelkwijkpark_02.jpg

Met een spel op basis van eetrituelen, een audio-speurtocht, meubel-dans-spel, een sneeuwbal-spel-reeks, een interactief theaterspel, tekstueel spel, een verkleedspel, een levensgroot bordspel, en nog veel meer, wordt het publiek uitgenodigd mee te spelen. Behalve dat deze spellen leuk zijn om te doen, zijn ze ook leuk om te bekijken.

05-09-2012_veel_vermaak_in_het_terpelkwijkpark_01.jpg

Het thema van dit project is afgeleid van het beroemde essay Homo Ludens (1938) van cultuurhistoricus Johan Huizinga. Daarin schreef hij dat het spel niet zomaar onderdeel is van de cultuur, maar een voorwaarde daartoe. Juist in deze tijd, waarin de discussie over de waarde van kunst – en wat is spel anders dan een vorm van kunst – oplaait, is het belangrijk elkaar spelend te ontmoeten. Met Homo Ludens halen de kunststudenten het ludieke (speelse) in de mens naar boven.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Van het bekende locatietheater had de acteur een spilnter in zijn oog gekregen.

    Uitkijken dus voor die locatietheaters!
    Daarvan krijg je spilnters in je oog.

Reageer