Prestigieus kunstwerk in Zwols decor

Zwolle – Deze week heeft de organisatie van het Stadsfestival met de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis het prestigieuze kunstwerk “De Speer” geplaatst op het  evenemententerrein van het stadsfestival aan  de Thorbeckegracht. 

de_speer.jpg

Stadsfestival Zwolle is trots op de samenwerking met de ‘Zwolse Artiest’ . Die samenwerking begon vorig jaar al na een  initiatief van Museum Fundatie en het Thorbeckegrachtfestival. Westerhuis scoort nationaal en internationaal hoge ogen  met zijn spectaculaire roestvrijstalen- kunstwerken die geïntegreerd worden in landschapsarchitectuur over de gehele wereld.  De beelden vinden ook hun weg naar talrijke particuliere en ‘business’- kunstcollecties (bijvoorbeeld het koninklijk huis van Monaco en Koninklijke Shell). Het kunstwerk “De Speer” werd voor het eerst tentoongesteld in een solotentoonstelling van Westerhuis samen met vijftien andere kunstwerken in Knokke (België) in 2011. Het stadsfestival Zwolle heeft de eer de tweede keer deelgenoot te zijn van de expositie. Het werk van Westerhuis vormt een pittig contrast met de monumentale sfeer die heerst aan de historische Thorbeckegracht, maar legt hoe controversieel dan ook, door de plaatsing daar ook een link met het heden en met de Thorbeckegrachtconcerten.

Immers gebruik van de monumentale ‘setting’ van de gracht als decor van dit onderdeel van het festival, was vast destijds bij de creatie niet zo bedoeld maar geeft daarmee juist nu een bijzonder theatraal gevoel, het wordt niet alleen bewoond en bevaren maar ook gebruikt en geëxploiteerd. De toevoeging van de kunst van Westerhuis en de plaatsing ervan middenin het festival is een statement! Het festival omarmt vele kunstvormen in theater, zang, muziek, dans, toneel, spel, fotografie en sculptuurkunst.

Westerhuis verleent zijn medewerking om ook op dit soort momenten zijn kunstwerken deelgenoot te laten zijn van ‘leven in Zwolle, werken in Zwolle en beleven in Zwolle’.

Wellicht is de tijdelijke plaatsing van zijn kunstwerk een opmaat naar de plaatsing van een definitief kunstwerk van deze kunstenaar ergens in het Zwols ‘decor’.

Artikel delen:
Reacties 2

Reageer