Wereldprimeur techno opera Nikola in Zwolle

Zwolle – Techno ontmoet opera. Op de bühne van de grote zaal van theater De Spiegel vond zaterdagmorgenvroeg de wereldprimeur plaats van de techno opera van Paul Oomen in 4D-Sound, Nikola. Deze vijf uur durende techno opera is geïnspireerd op het leven en werk van Nikola Tesla, visionair uitvinder met profetische inzichten over onze inmiddels grotendeels draadloze eeuw.

nikola_3.jpg

Veel personen namen de moeite om deze bijzondere primeur te beleven. De entree voor de bezoekers was via de artiesteningang. Dit, omdat de show op het podium van het theater gesitueerd was. De aanwezigen waren niet de welbekende danceliefhebbers, maar een meer kunstzinnig en ouder publiek. Nikola was onderdeel van Stadsfestival Zwolle. Nikola is een muzikale en dramatische ontmoeting tussen verschillende disciplines, vormgegeven door Paul Oomen. Opera wordt uit zijn gebruikelijke omgeving gelicht en midden in een techno party geplaatst. Gedurende de nacht smelten vocale en theatrale bewegingen samen met de omvattende flow van techno. De Techno opera speelt zich af in een ruimte waarin 16 zuilen met 4D geluidstechnologie zijn geplaatst. De 4D-technologie, samen met ruimtelijke visuele projecties transformeert toneel, dansvloer en decor tot één ruimte waar DJs, zangers en publiek elkaar ontmoeten.

nikola_11.jpg 

nikola_9.jpg

nikola_5.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto's…

4D is een nieuw ontwikkeld geluidssysteem, geïnspireerd op het gedachtegoed van Nikola Tesla, waarmee ruimtelijk luisteren een geheel nieuwe dimensie krijgt. Klankwanden ontstaan en verdwijnen, veranderen van een besloten kamer tot de klankruimte van de Tai Mahal. Muziek die razend voorbij schiet, als een klankwolk boven je hoofd blijft hangen of als regendruppels op je neerdaalt.

Cast:
Componist: Paul Oomen | Libretto: Ruben van Gogh | Scenografie: Collectief 33⅓ – Coen Huisman, Douwe Dijksta, Jules van Hulst | Regie: Sjaron Minailo | Dramaturgie: Krystian Lada | Lichtontwerp: Maarten Warmerdam | Zanger: Kevin Walton (Nikola) | Solisten: Anat Spiegel, Reut Rivka Shabi, Harm Hudson, Peter Schoenaker | Versterking koor: Irina Zuboff, Chantal Nysingh, Joost van der Linden, Paul Oomen | Koor: Leden van het Studentenkoor Amsterdam | DJ's: Thomas Mugagga & Roy El Kei, Thomas Laurén | Space Jockey: Salvador Breed.

nikola_10.jpg

nikola_12.jpg

nikola_13.jpg

nikola_14.jpg

nikola_15.jpg

nikola_1.jpg

nikola_2.jpg

nikola_6.jpg

nikola_4.jpg

nikola_7.jpg

nikola_8.jpg

Artikel delen:
Reacties 7
 1. @Zwolluh: al enige weken is het stadsfestivalmagazine voor iedereen beschikbaar. Het heeft verder uitgebreid in de peperbus en stentor gestaan. Volgende keer beter.
  @lucy: als dat zo is, hoop ik niet dat je betaald hebt voor een kaartje.;)

 2. @Niek, de organisator toch? Die kranten lees ik nooit. Hier op Weblog Zwolle lees ik het allerlaatste nieuws, voel ik me thuis en zie ik de mooiste mooiste foto's. Ik zal een volgende keer het programma beter moeten bestuderen, HIER op Weblog Zwolle 😉

 3. Het was een boeiende en enerverende beleving deze mixage tussen oude en nieuwe muziekstijlen, te weten opera en techno, waarbij het leven van de geniale maar vaak verguisde uitvinder Nikola Tesla centraal stond.
  Deze uitvinder van de radio, en niet Guglielmo Marconi zoals nog steeds abusievelijk op scholen onderwezen wordt, verdient een dergelijke fusion tussen stijlen geheel, aangezien hij zelf ook vele stijlen wist te combineren welke leidden tot grootse ontdekkingen en uitvindingen.

  Verder wil ik ook graag Niek van der Sprong en zijn team complimenteren met het feit dat het culturele aanbod in Zwolle door hen steeds verder verbreed en verdiept wordt.
  Van de relatieve kleinschaligheid van Hedon naar grootschalige evenementen als het Bevrijdingsfestival en nu ook naar andere kunstuitingen mogen hooglijk gewaardeerd worden.

Reageer