Nathalie Bruys wint kunstcompetitie

Zwolle – Welk kunstwerk krijgt een vaste plek in het Overijsselse landschap? Acht kunstenaars toerden deze zomer van Deventer, via Olst naar Zwolle met de buitenexpositie Hoog Water! De première van de expositie vond plaats tijdens Deventer Op Stelten, het slot was zaterdagmiddag tijdens het nieuwe Stadsfestival in Zwolle.

Overijsselaars konden tot en met 6 september stemmen op hun favoriet via de site jijenoverijssel.nl. Op de laatste dag van het Stadsfestival maakte gedeputeerde Theo Rietkerk in het Ter Pelkwijkpark bekend welke kunstenaar de publiekslieveling is en welk kunstwerk aangekocht zal worden voor de Duits-Nederlandse kunstroute Kunstwegen. De Weijland Fanfare begeleidde de bijeenkomst.  Nathalie Bruys met haar geluidskunstwerk ‘Earthly Whispers’ krijgt een vaste locatie in Overijsel. De publieksverkiezing was een nek-aan-nek race. De uiteindelijke winnaar van de publieksprijs is ‘Residu op boomhoogte’ van André Pielage. Dit kunstwerk kreeg 303 van de 980 op jijenoverijssel.nl uitgebrachte stemmen. Op nummer 2 is geëindigd: ‘Hope’ van Maria Roosen (253 stemmen) en op 3: ‘Splash’ van Paul Segers (233 stemmen).

De kunstenaars lieten zich inspireren door het thema ‘Hoog Water’. Dit natuurfenomeen is actueel in Overijssel vanwege het project Ruimte voor de Rivier, dat de provincie in samenwerking met Rijkswaterstaat uitvoert. In dit project krijgt de IJssel op verschillende plekken meer ruimte om vrijer te stromen. Dit behoedt omwonenden voor natte voeten. De kunstenaars kregen de opdracht de veranderende relatie tussen stad en rivier te verbeelden.

Kunstwegen uitgebreid

Het kunstwerk dat door een jury is gekozen, wordt permanent opgenomen in Kunstwegen. Deze kunstroute -één van de langste in Europa- loopt van Zwolle tot Nordhorn (Duitsland). De gemeente Dalfsen biedt onderdak aan het nieuwe kunstwerk, dat daar op vrijdag 7 december officieel geplaatst zal worden.

Ook de publiekslieveling wordt in de watten gelegd. Wie de meeste waardering oogst, ontvangt de Beeld van Overijssel Award en € 1.000,-. Het kunstmagazine BEELD besteedt in de najaarseditie ruime aandacht aan deze ‘kunstenaar van het volk’.

Over Nathalie Bruys

Nathalie Bruys (Dordrecht, 1975) is de opvallendste geluidskunstenaar van Nederland. Ze stelt zichzelf allerlei ‘onmogelijke’ vragen: hoe ziet geluid eruit, hoe presenteer je geluid in stilte, hoe maak je geluid zichtbaar? Ze maakt geluidsculpturen, soundscapes en treedt op als dj. In 2004 won ze met haar werk de Charlotte Köhlerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds, in 2006 gevolgd door de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Tijdens Hoog Water! presenteert Nathalie Bruys ‘Earthly Whispers’. Dit geluidskunstwerk bestaat uit twaalf ondergrondse luidsprekers, die het geluid van de aarde laten horen. Het is daarbij de vraag of de aarde zich tegen menselijke ingrepen verzet. Nathalie Bruys neemt de natuur als uitgangspunt om een tegenwicht te bieden aan de groeiende afstand tussen mens en natuur.

Over André Pielage
André Pielage (Zuidschermer, 1975) studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Amsterdam en aan de kunstacademie van Utrecht. Met simpel materiaal als aluminiumfolie, draadjes, eendenveertjes en zakdoekjes creëert hij driedimensionale installaties. In al zijn werken voltrekt zich een transformatie van het landschap waarop je nauwelijks bent voorbereid. De spirituele kant van zijn ruimtelijke sculpturen veroorzaakt hij mede door het voelbaar als ‘monnikenwerk’ uit te voeren.Met zijn kunstwerk suggereert André Pielage een situatie nadat er hoog water is geweest. Na afloop zijn er in het ondergelopen gebied altijd residuen terug te vinden van wat door het water over het gebied is verspreid. In dit geval zijn het bolvormige, oranje restanten hoog in de bomen. Pielage construeert zijn installatie met enkele honderden skippyballen. Het is een zinsbegoochelend beeld.

Artikel delen:

Reageer