Steeds meer mensen kampen met grote schulden

De SP-fractie in Zwolle wil weten hoe de schuldhulpverlening in de stad is geregeld.

De partij vindt een landelijke onderzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, zorgwekkend. De partij heeft daarover vragen gesteld aan het gemeentebestuur. Uit het onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kampen met grote schulden en dat hulp vaak te laat komt. De SP vindt dat mensen met schulden de gelegenheid moeten krijgen om in een vroeger stadium bij de gemeente aan te kloppen.

Persbericht SP Zwolle:

Uit een recent landelijk onderzoek van SGBO blijkt dat de helft van de mensen met schulden die
voor hulp aankloppen bij de gemeenten, die hulp niet heeft gekregen. Ook is het aantal schuldhulp-verleningstrajecten dat succesvol is afgerond in Nederland de afgelopen jaren fors gedaald, van 50%
in 2003 naar 31% in 2006. Mensen met schulden zouden in een vroeger stadium bij hun gemeente moeten aankloppen en zo eerder in een schuldhulpverleningstraject moeten komen en niet als het al veel te laat is.

De fractie van de SP Zwolle vindt dit verontrustende cijfers. Steeds meer mensen kampen met problematische schulden en dat is ernstig, maar wanneer ze niet of slecht geholpen worden is dat minstens zo verontrustend.

De gemiddelde schuld van mensen is de laatste vier jaar toegenomen van 16.000 euro in 2001 naar 22.000 euro in 2005. Veel mensen komen zelf niet meer uit de schulden en doen een beroep op gemeentelijke schuldhulpverlening.

Tijdens het werkbezoek van de raad aan de afdeling schuldhulpverlening, werd duidelijk dat er wordt gekeken naar de aard van de schulden. Afhankelijk daarvan wordt gekeken op welke termijn iemand kan worden geholpen. Zo bleek dat mensen die van het water of de elektriciteit zijn afgesloten, voorrang krijgen op mensen met andere schulden. Dit vindt de SP een goede zaak, immers iedere burger van Zwolle heeft recht op de primaire levensbehoeften. Tevens bleek dat de afdeling schuldhulpverlening bijzonder veel aanvragen krijgt en mensen soms pas na twee maanden na aanmelding kan begeleiden/helpen.

Dit brengt ons bij de volgende vragen:

1.       Is de tendens van dit landelijk onderzoek ook zichtbaar in Zwolle? Zo ja, kunt u aangeven wat de redenen zijn dat minder trajecten succesvol kunnen worden afgesloten en hoeveel mensen niet de hulp hebben gekregen, die zij hadden moeten krijgen? En wat zijn de gevolgen voor de samenleving?

2.       Wat betekent de toename van het aantal aanvragen voor de schuldhulpverlening voor de afdeling die zich bezighoudt met de verwerking van deze aanvragen (qua bezetting en caseload)? Op welke wijze anticipeert het college hierop?

3.       Bent u bereidt om maatregelen te treffen om de aanvragen voor de schuldhulpverlening eerder te kunnen behandelen, zodat mensen niet twee maanden hoeven te wachten op een eerste begeleidingsgesprek? Zo ja, aan welke maatregelen denkt u? Zo nee, wat is de reden dat geen maatregelen wilt treffen?

Namens de SP fractie,

Gert van Maurik

Artikel delen:
Reacties 37
 1. Is die gelegenheid er nu niet dan? Je kunt toch zo vroeg aankloppen als je wilt. Je wordt daar ook erg goed geholpen is mijn ervaring. Heb iemand eens geholpen: niets dan lof.


  ⚠️ Meld

 2. Ja, dat vroeg ik me ook al af. Maar het wordt iedereen zo gemakkelijk gemaakt om te lenen. Een paar duizend euro lenen is niets, volgens die vreselijke reclames. Ik begrijp met mijn stadsmeisjesverstand (variantie op boerenmeisjesverstand) niet waarom dat nog toegelaten wordt. Maar goed, de mensen moeten wel zelf tijdig aankloppen voor hulp, en dat wordt ze niet gemakkelijk gemaakt, plus ook nog het genante van het aankloppen….
  Dus, wat mij betreft: stop de leningreclames!!!
  Zou de wereld dan een beetje mooier worden…..? 🙂


  ⚠️ Meld

 3. De gemiddelde schuld van mensen is de laatste vier jaar toegenomen van 16.000 euro in 2001 naar 22.000 euro in 2005

  …euh?.. Dus eigenlijk staan we allemaal rood als je het gemiddelde neemt? Bij WIE dan?…….. Je zou zeggen dat het geld toch ergens moet blijven… ..maar dat is natuurlijk iets te simpel gedacht..

  Bij de IBG staat natuurlijk half Nederland in de schuld: Die fijne goedkope lening, die na 15 jaar wordt kwijtgescholden… die waar je bijna geen rente voor betaald.. gewoon even een krabbeltje van een 18jarige en hij is voor 20 jaar slaaf van het systeem… ,…wel slim bedacht eigenlijk..

  Eerst verplichten we onderwijs en daarna lenen we je geld voor nog meer normaliserende onderdrukking..hehhe.. Hoe kweek je een goede burger? Je laat hem 10.000 keer stomme trucjes doen, waarbij het kritisch-denken geen rol speelt: Bad Monkey, no banana: Als je niet gewoon de informatie er uit spuwt zoals het er is ingepompt, maar kanttekeningen plaatst, wordt je uit het schoolsysteem gefilterd en beland je in de laagste regionen van de beroepsbevolking…… …..het is dan ook niet gek dat je zo veel flapdrollen als succesvolle zakenman of politicus ziet: Zij konden heel goed poot-geven en apporteren,……… (No offense to all)

  …goed,.. ik weet dus niet waar de cijfers vandaan komen, dus veel kan ik niet over de quote zeggen. W?©l vind ik het storend om de reklame voor lenen op tv te zien: Lenen is leuk!… ..tsss je gaat het bijna geloven, terwijl George Orwell in zijn graf omdraait…

  Duivelse rente,.. d?¡t is het.. duivels! ….Zo had ik als jonge volwassene een scooter geleased: Dat is lachen: Met je uitzendbaan kun je gewoon zonder problemen met een dure tweewieler uit de showroom lopen: …JAAARENLANG rente betaald: Ik ga ut niet uitrekenen en de enveloppen met rekeneningen ?©n reklame (Om nog meer te lenen) liggen nog in een doos te verstoffen. Je wil die schuld gewoon niet weten, dus je laat automatisch afschrijven van je rekening en kijkt er gewoon omheen…. Wat doen die grappenmakers van de lening; Ze verlagen ineens je maandelijkse lasten, zodat je afbetaling vertraagd ?©n ze langer rente kunnen blijven trekken. Dus als ik over twintig jaar besluit om eens uit te rekenen hoeveel die scooter mij gekost heeft, ben ik bang dat ik alsnog de neiging krijg om met een bijl een bepaald kantoor op te zoeken….

  Het idiote is dat ik mezelf niet dom vind en toch ben ik in die ellende getrapt…….. Nee, “-zucht,-” rente is duivels,.. Die Jezus had gewoon gelijk,.. of ‘ie nu bestaan heeft of niet…. Hij kickte die muntenhandelaren niet voor niets de tempel uit. Dat monopolie strookte niet met het begrip naastenliefde… Niet voor niets dat de oude Christenen werden vervolgt…. deze hadden kritiek op het systeem.. Ik mis eigenlijk die oude Christenen wel een beetje,… Sinds het jaar 313 zijn “ze” niet meer zo kritisch… Je kon al een kaartje voor de hemel kopen, en nu is het mogelijk om je ziel te verpanden voor een auto die je al in de prak hebt gereden……….. … ondertussen wordt het rentesysteem zelfs door de kerk omarmt, waarbij de Euro langzamerhand het symbool voor God lijkt te worden…

  Ach ja,.. pfft,.. ik betaal die IBG nog wel een keertje,.. Prima,.. maar ik ben het niet eens met die f#ckin rente…. Tis gewoon duivels en zonder dat ik direct een Christen ben krijgen jullie deze Quote nog even:

  14 Daar trof hij op het tempelplein de handelaars in runderen, schapen en duiven aan, en de geldwisselaars die daar altijd zaten. Hij maakte een zweep van touw en joeg ze allemaal de tempel uit, met hun schapen en runderen. Hij smeet het geld van de wisselaars op de grond, gooide hun tafels omver en riep tegen de duivenverkopers: â??˽Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!

  …………indeed, thats what Christianity was all about!,..-It was,..so it seems,… Groet… R.


  ⚠️ Meld

 4. rinze schrijft:

  Je wil die schuld gewoon niet weten, dus je laat automatisch afschrijven van je rekening en kijkt er gewoon omheen…. Wat doen die grappenmakers van de lening; Ze verlagen ineens je maandelijkse lasten, zodat je afbetaling vertraagd ?©n ze langer rente kunnen blijven trekken

  Ik vind die Frisia, Lenen.nl etc. maar louche zaken maar dit meen je toch hoop ik niet serieus? Het is erg maar z?³ erg toch niet hoop ik?

  (ben ik blij dat ik maar 3 leningen heb/had: Stufi, hypotheek en destijds een rentevrije lening voor een nieuwe auto; een lening bij de garage zelf)


  ⚠️ Meld

 5. Jazeker is dat zo en dat staat ongetwijfeld ergens in de papieren,.. ergens.. maar dat zie je niet als je als 18jarige bij de fietsenmaker JAAP B. dat contract krijgt aangesmeerd……. Ik heb jaren later nog gebeld met COMFORT-CARD (666): Een ongetwijfeld leuke uitzenddame nam de telefoon op en gaf me eerst het slappe verhaal dat het toch prettig is om minder per maand te betalen…… maar uiteraard, je kent me, gaf ze niet veel later toe dat het UITBUITING op basis van MISLEIDING is…
  …….nog een jaar lang reklame van die uitbuiters gekregen: Of ik niet nog meer wilde lenen en denk maar niet dat je zomaar uit de computer bent: Ze blijven je stalken: Zelfs als je zegt dat ze beter kunnen ophouden met die crap… en het ergste is: Uiteindelijk heb ikzelf voor die stalk-campagne en die mindcontroll-reklame op tv betaald! *aargh…*
  Instantieland heeft allemaal van die leuke trucjes om je te naaien… Ik heb dan ook inmiddels een fobie voor post…. Wat ze bijvoorbeeld in de USA doen is dat ze leningen met 0% rente aanbieden. Daarbij mikken ze op de meest zwakke groep in de samenleving. Deze kan het geld goed gebruiken en is doorgaans niet hoog opgeleid om alle lettertjes te doorzien. In de lettertjes staat dat als je een termijn mist je ineens naar 30% rente gaat: Als straf… hahha.. Dus: Je kunt 1 maand niet betalen: Dan krijg je een boete omdat je te laat bent en vanaf dat moment ben je echt slaaf van het systeeem. Elke maand moet je betalen anders krijg je weer een boete en je maandlasten zijn bijna net zo hoog als de rente die erbij komt………….
  Goed,. je begrijpt dat ik geen fiets meer bij Jaap B. koop,.. Sorry Jaap! …..en die comfortcard: Daar reken ik vannacht in mijn dromen wel mee af.. ondertussen hoop ik dat dit verhaaltje ze een micro-nano-procentje verlies opleverd!


  ⚠️ Meld

 6. schuif de schuld maar lekker af op de reclame’s…
  a) zoek een baan
  b) als je geen geld hebt , koop dan ook geen dingen die je niet nodig hebt

  Ik heb totaal geen medelijden met mensen met schulden die wel een 50″ plasma tv aan de muur hebben hangen en lekker de hele dag met een biertje op de bank zitten in een inrichting compleet op krediet bij de wehkamp gekocht, verkoop de hele huisraad maar om de schulden af te lossen of gooi ze anders maar op straat.


  ⚠️ Meld

 7. …………indeed, thats what Christianity was all about!,..-It was,..so it seems,… Groet… R.

  Inderdaad was het Christendom oorspronkelijk ‘rentevrij’, precies zoals het nu binnen de Islam ook nog steeds uit den boze is om rente te rekenen.
  Maar het Vaticaan heeft de originele regels aangepast ten faveure van zichzelf om o.a. toch geld te kunnen vergaren (bankieren) en op die wijze hun (pauselijke) macht te kunnen vergroten.
  Ondertussen is de bank van het Vaticaan ?©?©n der machtigste ter wereld met een zeer sterke invloed op de wereldeconomie.
  Mogelijke tegenstanders en overige bedreigingen van dit economische machtsblok worden vakkundig uit de weg geruimd of totaal uitgeroeid.
  Zie de Tempeliers die op vrijdag de 13e oktober 1307 in een eendrachtige samenwerking van paus Clemens V en de toenmalige Franse koning Filips IV, die enorm in de schuld stond bij die Tempeliers, volledig weggevaagd zijn van de aardbodem omdat hun economische macht te groot werd.
  Dit alles op valse gronden en valse beschuldigingen aan het adres van die Tempeliers…
  Zie ook de Italiaanse bankier Roberto Calvi die iets te veel wist en daarom vermoord aangetroffen, opgehangen aan de Londense Blackfriarâ????s Bridge.

  In 1982 wordt in Londen het lijk aangetroffen van Roberto Calvi, een Italiaanse bankier. Hij is opgehangen aan een brug, en hoewel men nog even denkt aan zelfmoord blijkt Calvi te zijn vermoord. Het onderzoek naar zijn dood trekt een ware beerput open van een fascistische samenzwering in Itali?«, waarin niet alleen de CIA en het Vaticaan zijn betrokken, maar ook een geheimzinnige loge van de Vrijmetselaars.

  Het Vaticaan is een kleine stadstaat met zijn eigen wetten, politie en zelfs een eigen bank. In de 19e eeuw was de autoriteit van de pauselijke stad afgebrokkeld onder druk van verschillende regeringen, maar in 1929 kwam daar een einde aan. Niemand minder dan Benito Mussolini, de beruchte Italiaanse leider en geallieerde van Hitler tijdens de Tweede Wereldoorlog, bood het Vaticaan een deal aan. De stad zou weer worden erkend als een onafhankelijke geopolitieke staat. De fascistische leider gaf het Vaticaan zelfs een financi?«le injectie van ongeveer 85 miljoen dollar om een eigen banksysteem op te zetten, een bank die zou functioneren onder de naam Instituut voor Religieuze Werken, oftewel het IRW. Mussolini deed dat natuurlijk niet zonder reden, en al snel raakte de bank, en daarmee het Vaticaan, betrokken bij een aantal sluwe transacties met Nazi Duitsland, geheime diensten en criminele organisaties. Dat legde de bank geen windeieren, en de zaken gingen dan ook goed. De banden met het fascistische Itali?« en het Duitsland van Hitler gingen zelfs zover dat Hitler een aparte belasting hief in Duitsland en omringende landen, die rechtstreeks voor de schatkist van het Vaticaan was bedoeld, een belasting die Kirchensteuer werd genoemd, kerkbelasting. Ook zouden talloze bezittingen van joden op die manier bij het Vaticaan zijn terechtgekomen. Aan het einde van de oorlog was het Vaticaan betrokken bij het helpen ontsnappen van vele honderden naziâ????s richting Zuid-Amerika, een ontsnappingslijn die later de Rattenlijn werd gedoopt.

  Vrijmetselaars

  In 1969 werd Michael Sindona aangetrokken om de bank van de paus verder te helpen met internationale transacties. Sindona was een man met veel ervaring in het bank- en zakenwezen en met talrijke connecties, waarvan een deel tot de maffia behoorde. Sindano nodigde op zijn beurt Roberto Calvi uit om hem te helpen, de bankier van een Italiaanse bank, de Banco Ambrosiano. Een veel onheilspellender aanwinst voor het project was Liccio Gelli, een Italiaan met een uitgebreid internationaal netwerk. Gelli was niet zomaar iemand. Hij was ooit zakenpartner geweest van Nazibeul Klaus Barbi, had Juan Peron aan de macht geholpen in Argentini?«, en had wapendeals opgezet tussen Argentini?« en Frankrijk, waardoor de Argentijnen aan de Exocet raketten waren gekomen waarmee ze de Engelsen tijdens de Falklandoorlog bestookten. In de jaren zestig had Gelli zich meester gemaakt van een eeuwenoude loge van de Vrijmetselaars, een schimmig geheim genootschap dat talloze hooggeplaatste leden telt. Gelliâ????s loge heette Propaganda Due, maar wordt meestal afgekort als de P2 loge. Onder Gelli groeide P2 uit tot een enorm internationaal netwerk, dat werd gesponsord door de CIA maar ook voor de bank van het Vaticaan werkte. Bijna niemand had van P2 gehoord tot een Italiaans onderzoek lucht kreeg van de zaak, en een huiszoeking deed bij Gelli. Wat in het begin de schijn had van een routine-onderzoek zonder veel gevolgen, bleek al snel een schandaal bloot te leggen waar Watergate bleek bij afstak. Want tussen de bezittingen van Gelli vond men bewijs van een internationale samenzwering van P2 leden om de regering van Itali?« omver te werpen.

  Het netwerk valt

  Liccio Gelli, het hoofd van de Vrijmetselaarscel P2, had aardig wat te verbergen, dat bleek wel bij de huiszoeking die men bij hem deed. Alleen had niemand verwacht wat ze zouden aantreffen. Allereerst vonden ze een ledenlijst van P2, waarop letterlijk honderden vooraanstaande Italianen werden genoemd, van bankiers en industri?«len tot ministers en militairen. Daarnaast vonden ze documenten die erop duidde dat Gelli met zijn vele contacten een staatsgreep beraamden in Itali?«, waar op dat moment een linkse regering aan de macht was. De groep wilde door een aantal terroristische aanslagen de bevolking zoveel angst aanjagen, dat ze zouden aandringen op een rechtse regering die harder optrad tegen terreur. P2 werd al snel in verband gebracht een bomaanslag in Bologna in 1980, waarin 85 mensen waren omgekomen. Ook werd P2 verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering van en de moord op Aldo Moro, een voormalige minister-president van Itali?«. Toen het nieuws over de P2 loge in kranten kwam, stond men versteld van de enorme macht die van de obscure groep uitging, en sprak men wel van een regering binnen een regering.

  De donkere zijde van de kerk

  Het uitschakelen van de P2 loge was voor het Vaticaan een ware PR-ramp, maar het had ook al financi?«le klappen gehad. Enkele jaren daarvoor was de bank van Michael Sindona bankroet gegaan. De ondergang van deze bank maakte ook de andere belangrijke financi?«le pijler van het project aan het wankelen, de Banco Ambrosiano van Roberto Calvi. Dit kostte het Vaticaan alles bij elkaar honderden miljoenen dollars, en een onderzoek van de overheid had een deel van hun dubieuze beleggingen en transacties bekend gemaakt. De uitschakeling van P2 betekende dat het Vaticaan opnieuw in een fout daglicht kwam te staan.

  Tegen Calvi liep inmiddels een officieel onderzoek, maar dat wachtte Calvi verder niet af en hij dook onder. Met een zwarte koffer met geheime documenten was hij afgereisd naar Londen. Daar werd hij enkele dagen later vermoord aangetroffen, opgehangen aan de Londense Blackfriarâ????s Bridge. Rond die tijd was ook een naaste medewerkster van Calvi in Itali?« doodgevallen, toen zij door het raam van zijn kantoor sprong â??⤽ of werd geduwd.

  Uiteindelijk zijn er 3 verdachten opgepakt die banden met de maffia bleken te hebben. Wie de ware opdrachtgever is geweest is nooit bekend geworden. Calvi had lange tijd aan de basis gestaan van de bank van het Vaticaan, wat hem zelfs de bijnaam Gods bankier had opgeleverd. Als hij zou doorslaan tijdens een onderzoek zou er van de hele operatie helemaal niets zijn overgebleven. Welke macht dus de hand had in Calviâ????s dood lijkt dus vrij voor de hand liggend.

  Voor het Vaticaan liep het allemaal opmerkelijk goed af. Er kwam geen officieel onderzoek naar hun handel en wandel, en daarmee kwamen ze met de schrik vrij. Hoewel dit hele voorval in de jaren tachtig een tijdje voorpagina nieuws was, heeft bijna niemand hier tegenwoordig nog van gehoord. Inmiddels weten we natuurlijk wel dat de gangen van het Vaticaan hier en daar flink door de slijkvelden gaat, met de schandalen rond de pedofiele priesters. Dus wie weet gaan de kluisdeuren van het Vaticaan nog eens open en komen we meer te weten over de shady dealings van de Pope.

  En ook bij deze dubieuze groepen[/url] is het Vaticaan nauw betrokken.

  Om het weer naar de Nederlandse situatie terug te brengen van mensen die diep in de schulden zitten en daardoor schuldhulpverlening nodig hebben, d?? grootste geldlener van Nederland, Dirk Scheringa van DSB Bank, is toevalligerwijs(?) een gereformeerd persoon.
  Naastenliefde wordt (door sommigen) dus kennelijk puur en alleen met de mond beleden… >:(  ⚠️ Meld

 8. H?©?©?©…. DSB komt me bekend voor, is dat niet die sponsor van een Nederlands schaatsgedoetje? Ik sta ergens ingeschreven om m’n fiets als reclamemiddel te gebruiken (stickers op de zijkant, you know the stuff). Kreeg ik op een gegeven moment een aanbieding; DSB had zich aangemeld. In eerste instantie zei ik JA, dat wil ik wel op m’n fiets, zeker omdat ze ook de schaatssport sponsoren. Maar toen ik niet veel later ineens ook termen als Frisia en Lenen.nl zag in combinatie met DSB heb ik direct afgezegd, ik wil graag reclamerijden (tegen vergoeding) maar dan wel bij een ?©?©rlijk bedrijf. Nee, DSB, Frisia, Lenen.nl etc. wil ik NIETS mee te maken hebben.


  ⚠️ Meld

 9. ABC: Je hebt gelijk: Als je plasma wil kijken moet je daarvoor ook betalen en als je scooter wil rijden moet je niet zeuren dat het geld kost. I agree,.. i agree.. Toch kun je best wat vraagtekens bij leensystemen zetten: Zeker als niet iedereeen zo intelligent is als dat jij bent…. ..maar als je wasmachine kapot gaat en je hebt 4 kinderen hebt… je man bij je is weggelopen en je nog maar 22 jaar bent… En ik ben ook helaas niet zoals Jezus die alles weggeeft, zonder dat daarvoor iets terugwordt verwacht… ..maar die rente is absoluut geen normaal gegeven ?©n zeker niet als ze in de ingewikkelde clausule’s constructie’s bouwen die de minder intelligente burger tot slaaf degraderen…….. ..en minder intelligente mensen zijn er nu eenmaal, want je kunt zelfs rijk worden door deur-aan-deur drollen te verkopen: Als je maar een vlotte babbel hebt…

  WFnV: Jij bent al reklame als ik je zie fietsen, terwijl ik met mijn auto in de file sta… Tzou mooi zijn als je een sponsor vindt die aansluit op je idealen.

  DeEchte: Supreme!,.. dit soort informatie waardeer ik,.. Het is inderdaad een zeer interessante geschiedenis. National Geograpic had laatst zelfs een docu over de handel en wandel van Calvi, de bankier van het vaticaan… Juicy hoor,.. misschien ga ik er later nog wel op in..


  ⚠️ Meld

 10. Op lenen op zich is niks mis mee. Het kan soms wel eens nodig zijn dat je wat geld extra nodig hebt. Maar meestal zijn het de mensen die al aan de onderkant van de financi?«le ladder zitten die lenen en late problemen hebben om het terug te betalen. Met als gevolg: nog meer lenen.
  En het blijft wel je eigen verantwoordelijkheid. Fijn dat de SP het probleem constateert maar ik weet niet of je dit soort zaken met gemeenschapsgeld moet recht zetten.


  ⚠️ Meld

 11. Dus als je meer uitgeeft dan er binnen komt moet je ervoor zorgen dat je dure mobieltje en je plasma scherm zijn afbetaald, maar dat het water en de electriciteit maar niet betaald worden?
  Je dient dus je financiele problemen naar de primaire levensbehoefte te verschuiven en je komt als eerste in aanmerking voor schuldhulpverlening. Dat vind de SP een goede zaak! Simpele benadering van die SP.


  ⚠️ Meld

 12. Vergeet ook niet die incasso kosten, die een gemiste betaling van zeg een boete van 25 euro, nadat je een tijd niet betaald hebt, de hoogte naar soms meer dan 400 euro opschroeven.
  Omdat iemand bij dat incassoburo op de print knop heeft gedrukt is de rekening drie keer zo duur geworden.
  Da’s pas schandalig, en totaal buiten alle proporties om.

  Buiten dat, als je dingen aanschaft die je niet kan betalen ligt de schuld toch echt bij jezelf, en moet je maar leren van je fouten.
  Desondanks vind ik het wel coulant dat een schuldhulpverleningsinstantie uberhaupt bestaat. Ik heb jaren geleden ook eens met ze te maken gehad, en direct waren alle overbodige uitgaves weg, en kon ik zelfs met mikjn uitkeringkje aan sparen denken.
  Elke week een tientje of twee wegzetten, en binnen no time had ik geld voor een mooie gitaar etc.
  Het heeft ook goede kanten om mensen te willen helpen.  ⚠️ Meld

 13. altijd maar het gezeur over eigen verantwoordelijkheid…
  sommigen kunnen die niet dragen, zo simpel is dat! Ik las laatst dat de gemiddelde schuld onder jongeren al was opgelopen tot 12.000 Euro! Jongeren met een schuld… in mijn tijd was dat anders.

  Ja, inderdaad, ik vind dat als de staat de grootkapitalisten de ruimte geeft de bevolking door middel van reclame te hersenspoelen, dan ligt er ook de taak van de overheid de bevolking hier tegen te beschermen.

  Helaas, de overheid doet niks! Het moet weer van een oppositiepartij komen. En helaas zullen ze weer 4 jaar vanaf de kantlijn mogen schreeuwen…


  ⚠️ Meld

 14. Ja, dat vroeg ik me ook al af. Maar het wordt iedereen zo gemakkelijk gemaakt om te lenen. Een paar duizend euro lenen is niets, volgens die vreselijke reclames.

  Zwaar eens! Pak die uitzuigers van een Dirk Scheringa enzo maar eens aan. Ipv dat ie kritische vragen krijgt over al die foute uitzuig-contructies wordt ie op handen gedragen in Ollandia: gerespecteerd voorzitter van AZ en sposor van alles wat schaatst. Ipv kritisch alleen maar naar de naam van het enorme DS museum te kijken; of je afvragen wat DirkScheringaBank eigenlijk betekend????? De man wilde bij de vorige formatie minister names het CDA worden. Jammer dat zo’n waarschijnelijk Christelijk figuur helemaal g… wordt als ie geld over de ruggen van zijn naasten kan verdienen. En bij Wehkamp klopt het leenbeleid ook nog voor geen halve cm en bij Scheer & Foppen. Doe daar maar wat aan “gebleekte Geert”.


  ⚠️ Meld

 15. Idd Rinze:

  Duivelse rente,.. d?¡t is het.. duivels! ….[

  lees hierboven over de CHRISTELIJKE ambitie van Dirk Scheringa. Plaat voor zijn hoofd!!!!!! Ik weet dat je niet mag oordelen. Maar je mag ttoch hopelijk wel signaleren wat iedereen kan zien.


  ⚠️ Meld

 16. Ik vind niet dat je zomaar moet gaan gooien met “christelijk” en “niet-christelijk”. Daar kwets je een hoop mensen onnodig mee en veelal ook nog onterecht ook.
  Ik ken genoeg mensen die menen niet-christelijk te zijn en zich daar vervolgens achter gaan verschuilen als zij iets doen dat totaal niet door de beugel kan.
  Houd daar dus liever mee op en laat zien hoe het ook kan… (“niet naar de splinter in iemands ogen kijken: kijk naar de balk die in je eigen ogen zit” etc.) Ook ikzelf maak me daar onbedoeld wel eens schuldig aan, maar kan het dan ook hebben dat men me daarop wijst, dit keer zeg ik het maar eens.

  Wat betreft die schuldsanering ben ik het tot op zekere hoogte eens met de SP dat er wat gedaan moet worden voor mensen die de verantwoording niet aan kunnen en dus (teveel) geld hebben geleend. Ook ik weet daarvan een goed voorbeeld in mijn omgeving waar dit uitstekend gewerkt heeft (schulden aflossen met behulp van de gemeente, weliswaar niet Zwolle, maar een andere).

  Ik ken echter ook andere voorbeelden en die zijn schrijnend te noemen, maar dat ligt niet aan de instanties maar aan de mensen die (teveel) geld geleend hebben zelf: pa en ma zeggen geen geld te hebben, maar zoon- of dochterlief krijgt wel elk jaar een nieuw mobieltje en nieuwe computerspelletjes… Daar kan ik dan weer niet goed tegen.

  Kortom: Ook ik ga met de opmerking “geen geld voor, dan ook niet kopen” mee.


  ⚠️ Meld

 17. Schat ik ben zelf Christelijk. Als je leeft na wat je geleerd hebt doe je volgens mij zoiets niet. Vergeet overigens niet dat vanuit die hoek mensen ook bijzonder snel met een oordeel klaar staan. Bovendien voegde ik iets toe van “dat je niet mag oordelen” (ook geleerd trouwens). Enigszins ongenuanceerd was het echter wel van mij. Maar dat was expres in deze.


  ⚠️ Meld

 18. Ben me niet bewust van een balk in de ogen nog van een plaat voor de kop. Zoals ik al schreef was die met opzet neergezet om een discussie uit te lokken. Discuseren onder 4 ogen, al dan niet met splinter en/of balk, kan soms verhelderend werken. Dan wordt het tijd voor nuance. Vergeet echter niet dat DS een publieklijk persoon is die zichzelf maar wat graag verheerlijkt ziet worden. Daar hou ik ook niet van: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg.


  ⚠️ Meld

 19. Vind het zelf vanzelfsprekend dat je iets niet koopt waar geen geld voor is en ben ook zo opgevoed dat je niet leent. Was beter geweest als er meer mensen zo waren opgevoed. Maar helaas. Voor hen moet een sociale overheid er zijn, vind ik idd.

  je voorbeeld Marrianne:
  pa en ma zeggen geen geld te hebben, maar zoon- of dochterlief krijgt wel elk jaar een nieuw mobieltje en nieuwe computerspelletjes… Daar kan ik dan weer niet goed tegen.

  Is volgens mij bedrog, leugens en fraude. Als die bijvoorbeeld wel voor een regeling in aanmerking komen, vind ik dat je ze zwaar moet straffen. Ga nog ff naar de zon voor ie weg is!  ⚠️ Meld

 20. Tja, die DS ken ik dus niet. Voel zo ook niet direct de behoefte om hem te leren kennen na het betoog van je dus dat is dan ook precies waar ik bang voor ben: misschien doet die man wel heel goede dingen en ken ik hem nu alleen maar negatief… Niet dat ik zomaar aanneem wat men mij voorschotelt, maar ik ken er zat die dat wel zomaar doen 😉

  De zon is inderdaad heerlijk! Hopen dat dat een poos aan blijft houden! Zon ze!


  ⚠️ Meld

 21. @Marrianne
  Ik denk dat je e.e.a. niet moet zien als een aanval op Christenen of het Christendom in het algemeen, maar meer om te laten zien dat er mensen zijn die pretenderen Christen te zijn en daarmee ook pretenderen de Christelijke waarden hoog in het vaandel te dragen, doch velen in het ongeluk doen storten middels het opbouwen van schulden, puur voor het persoonlijk financi?«le gewin.
  Ik vind dat een verkwanseling en ernstige aantasting van die Christelijke waarden door een ego?¯stische zelfverrijker als o.a. Dirk Scheringa, maar ook door onze overheid en de regering.
  Een regering die geleid wordt door drie gereformeerden… want ?²?²k Woutertje Bos is van gereformeerde huize.
  Zij hebben de macht om iets aan deze schrijnende situatie te doen, maar vertikken het echter ten enenmale.

  Deze waarden zijn niet louter toebehouden aan het Christendom, want ook in vele andere religie’s komen deze waarden naar voren, zelfs binnen het Humanisme en het Athe?¯sme.
  Persoonlijk spreek ik dan ook liever over universele of menselijke waarden.


  ⚠️ Meld

 22. @DeEchte:
  Met je op ?©?©n na laatste alinea ben ik het dan ook volkomen eens.

  Ook ben ik het met je eens dat je je niet anders moet voordoen dan je bent. Daar heb ik zelfs een bloedhekel aan (mits dat opzet is natuurlijk, want als je het doet als spelletje kan ik er de humor nog wel eens van inzien). En nee ik bedoel daar niet het onderwerp nicknames mee, want als een persoon ?©?©n nickname hanteert is daar nog niet wat mis mee. 😉

  Wat ik wel vervelend vind, is dat mensen zich dus kennelijk achter hun ‘christelijkheid’ verschuilen (wat jij ook noemt) en dan vervolgens zich totaal anders gedragen dan dat zij zeggen te willen doen. Los van geloof bedoel ik dan dus, want ik ken dus ook mensen die ‘niet geloven’ en vervolgens ook daarbij wel een idee hebben van hoe zij zich ‘moeten’ gedragen en het vervolgens niet doen zoals zij zeggen het te doen. (volg je me nog?)

  Maar dat zeggen iets te doen, dat wil niet zeggen dat als je gelovig bent volgens de protestantse kerk in Nederland, dat je dan alles steunt waarvoor die kerk zich hard maakt. Het volgende voorbeeld zal je misschien wel kennen:
  Als iemand in de bijbel zegt, dat het prima is een steen te gooien naar een persoon, dan wil dat dus in mijn ogen niet zeggen dat dat ok?© is! Moet ik nog wat voorbeelden noemen? Die zijn er in de bijbel alleen al genoeg…Maar daar kan rinze je beter bij helpen dan ik, denk ik 😉
  In de bijbel staan in elk geval genoeg tegenstrijdigheden om je een heel leven en langer zoet te houden… Het naleven zal ik niet proberen, wat veel mensen toch proberen en dat vind ik dan weer knap…

  Let wel: ik heb er ook een hekel aan als mensen voorin de kerk pretenderen ‘heilig te zijn’ en dan vervolgens de hele boel bij elkaar vloeken gedurende de week.
  Ik kan er ook niet goed tegen dat volgens mijn geloof je iedereen moet vergeven voor zijn zonden. Daar kan ik ook tegenvoorbeelden genoeg bij verzinnen
  Maar om dan meteen te gaan roepen dat omdat iemand een bepaald geloof aanhangt hij of zij dat geloof ook in zijn volledigheid moet uitdragen, vind ik te kort door de bocht en dan gaan bij mij dus de haren overeind staan! En wat ik dan helemaal niet snap, is wanneer dan uiteindelijk ook nog eens blijkt dat degene die dit soort dingen over een bepaald persoon gaat rondstrooien dat die dan de persoon in kwestie ook niet eens (goed) kent… Ik hoop dan ook dat er gegronde redenen zijn om over deze man (DS) nou toevallig zo te spreken, want als ik bij iemand in mijn omgeving erachter kom dat men leugens verspreid of niet de hele waarheid, dan word ik ook woest! Vooralsnog neem ik ook niet aan dat jullie hem helemaal niet kennen, maar ik bedoel alleen: wees voorzichtig met wat je over een persoon beweert…


  ⚠️ Meld

 23. Nu ff weer on topic:
  Van de week (en daar zal denk ik ook de ‘ingeving’ van de SP op gebaseerd zijn) was er in het nieuws het verhaal over dat ouders vaak niet de weg weten naar de potjes met geld voor bijvoorbeeld een uitstapje met school omdat zij het geld zelf niet hebben.
  Ik vond daarin persoonlijk het wel erg gemeen van een school om een kind in de bus te laten, het vervolgens uit de bus te zetten midden de bush bush (nou ja in elk geval niet meteen in dezelfde plaats als waar vandaan vertrokken werd) omdat pa en ma het geld niet op tijd hadden overgemaakt. Hiermee heb je namelijk niet de ouders te pakken maar het kind en ik vind dat dat niet mag.
  Ik denk dat de SP hier wel een onderzoek naar mag starten binnen de gemeente.
  Op onze school is ook zo’n potje en ik heb me ook vaak afgevraagd of er ouders zijn die er gebruik van maken en of iedereen er ook vanaf weet dat het bestaat.
  Als mentor zeg je dit in de eerste klassen tegen je klas (weet ik uit ervaring), maar als mentor hoor je er niet wat over.
  Niet dat ik ervoor pleit dat ik het zou willen weten van de ouders hoor, maar ik vraag me dan wel af of iedereen die er ‘recht’ op heeft het potje ook aanspreekt.

  Nog een ander ding waar ik wel weer vrolijk van werd en waar de SP misschien wat van kan leren, zo niet al weet:
  Een organisatie in Hoorn en omstreken heeft het plan uitgevoerd om een potje te maken waar ouders met kinderen aanspraak op kunnen maken voor dit soort dingen (uitstapjes, contributiegeld voor sportverenigingen en dergelijke dus) dat ook alleen daarvoor gebruikt mag worden en dus niet om een rekening of een wasmachine van te betalen. De instantie maakt het geld daarvoor ook direct over aan de instanties waarvoor het geld ook bedoeld is en niet aan de ouders, zodat misbruik ook niet gauw voor kan komen.
  Dat vind ik nou nog eens een goed initiatief.
  Een reden die zij noemden was onder andere dat het voor kinderen verschrikkelijk is om sociale achterstand hierdoor te lopen enkel en alleen omdat pa en ma het geld niet hebben. Ook in het kader van te weinig beweging voor juist kinderen die ouders hebben met weinig geld, valt hiervoor een potje te breken. Om even in dezelfde termen te spreken. 😉


  ⚠️ Meld

 24. Waarom haalde ik het Christendom erbij aan? ..omdat het over rente gaat en dit is een veelbesproken onderwerp geweest. Zoals DeEchte al aangaf is het binnen de Moslimwereld nog steeds twijfelachtig of je rente mag vragen. Rente is dus niet iets normaals. Thomas van Aquino gaf al aan dat rente des duivels is: Je mag niemand laten betalen voor de tijd dat je iemand iets leent, want de tijd is van God. Zo ongeveer, en dit klinkt wel aardig, maar is al lang niet meer zo edelmoedig als Jezus of de barmhartige Sameritaan. Daarnaast zei Thomas dat de kerk en de bank w?©l rente mochten vragen, omdat zij een risico liepen dat de arbeider zich dood zou werken en de lening niet zo worden afbetaald. (..)

  Goed, dit is dus geen kritiek op de gemiddelde Christen; Het is slechts een beknopt weergegeven argument dat rentesystemen niet altijd vanzelfsprekend waren. De katholieke kerk nagelde de kritiek op rente aan hetzelfde kruis waar de Joden Jezus eeuwen daarvoor al aan vast spijkerden…..

  Waarom kruisigden ze Jezus eigenlijk? Omdat ‘ie de zoon van God was? Hmm,.. volgens mij liepen daar wel meer mensen rond die beweerden dat ze dat zijn en nu geloven we die dakloze ook niet als hij beweert dat hij de zoon van God is. De zwerver laten we lekker rondbanjeren in de struikjes en kruisigen we niet: Waarom Jezus wel?

  Dat kleine stukje tekst dat ik hierboven reeds quote; Daar zit ut em echt wel in… Jezus was niet geliefd bij de marktkoopmannen, geldwisselaars en de schriftgeleerden…… Waarom toch? Omdat je niet mag handelen in het huis van God? ….maar degene die alle duiven heeft kan ze toch moeilijk gratis weg gaan geven aan een ieder die een offer aan God wil geven: Dus dat er voor betaald wordt lijkt me geen probleem.. Nee,.. het ging echt ergens anders over,… Dus:

  Okay, je loopt op je sandalen door Jeruzalem en je moet uiteraard je geloof belijden en dus moet je elke week een duif offeren aan God. Tenminste dat staat in 1 van de vele wetjes die de schriftgeleerden/ambtenaren hebben geschreven. (Scribblers) Dus je wandelt de tempel binnen en voilla: Daar is de duivenhandelaar die gewoon, logischerwijs, geld wil hebben voor zijn arbeid. No problem so far, hoewel ik het maar onzin vind om dieren te offeren. Waar gaat het mis: Heel simpel: Op het tempelplein kun je alleen met de sjekel betalen. Dat is ook bepaald door de schriftgeleerden, met als reden dat de afbeelding van een Romeinse keizer niet in de tempel mag worden gebruikt. Vage regels, maar okay: Je verkoopt je koe en krijgt van die muntjes, koopt je duif en iedereen is, behalve de duif natuurlijk, dik tevreden….

  Waar gaat het nu mis? Dit moet je echt even lezen: Een duif kost 2 muntjes en er zijn 100 muntjes in omloop: Wat kost dezelfde duif als het aantal muntjes in omloop verdubbeld? (…….ja?) Inderdaad, die duif kost nu ineens 4 muntjes, want iedereen heeft ineens 2 keer zo veel geld te besteden….. Dus, als jij alleen met 1 munt mag betalen voor je offer, wat je ook nog eens verplicht wordt door schriftgeleerden, ben je totaal in de macht van de muntenhandelaren. Deze kunnen aan de hand van leningen verstrekken/intrekken de waarde van de munt manipuleren en hebben dus voorkennis en gelegenheid om hier misbruik van te maken. (…ja? Tis best pittig, ondanks dat het heel simpel is)

  Dus ik, als schriftgeleerde bepaal de wetten in naam van God, en koop zo veel mogelijk duiven op. Daarna verstrek ik samen met mijn bankiervrienden meer geld en verkoop ik dezelfde duiven voor twee keer zo veel muntjes….. Daarna trekken we de leningen in en daalt de prijs van de duiven weer..

  Ondertussen is jouw koe nooit dezelfde hoeveelheid muntjes waard en ben je overgeleverd aan degene die de markt organiseren. Absoluut niet democratisch: Tis plutocratisch: Het kapitaal bepaalt de regels. Dus jij hebt veel te weinig voor je koe gekregen en wordt gedwongen om geld bij mij te lenen, maar dan ook nog eens met een rentepercentage…..

  Hoezo ben je het eens met mijn systeem? Zei de zoon van God dat het niet eerlijk is? Naastenliefde?,.. Wat?.. Offer die duif nu maar heel snel: Jij zondaar!

  Goed, je voelt em: Die Jezus moest even heel snel zijn bek houden en het duurde dan ook niet lang voordat hij aangepakt werd. Pilatus kon geen schuld in hem vinden en waste zijn handen in onschuld: Tja, Jezus had gewoon gelijk, maar ja, je krijgt problemen als je f#ckt met de gevestigde orde…. (Mooi verhaal dus,.. ik digg dat wel..)

  Daarna krijgen we een paar eeuwen van lastige Christenen die maar niet konden uitroeien. Dat begrip naastenliefde en kritiek op het systeem bleek gewoon erg aan te slaan in tijden van een plutocratie…. Dus wat doe je dan als heerser van de wereld? Je krijgt een visioen, waardoor je ook in Jezus gaat geloven: Je richt een kerk op en dicteert de leer van Jezus, waarbij je allerlei heidense rituelen en kennis in de mix gooit. Uiteraard ga je geen kritiek op je eigen machtstructuur in het woord van God verwerken………. en voilla,.. Geen gezeur meer over rente of naastenliefde….. De paus is de plaatsvervanger van Jezus en hij bepaalt hoe jij het woord van God moet interpreteren. Anders kan de inquisitie er ook altijd nog bij worden gehaald,..

  Dan krijgen we so-called Dark-Ages, waarbij de vrijdenker als ketter wordt afgefikt. Uiteraard krijg je dan geheime genootschappen… Logisch, niets mis mee,.. Uiteraard krijg je een roep om hervormingen en die kwamen er dan ook, door o.a. Luther en Calvijn: Goed, Katholieke kerk natuurlijk pissed, want nu was niet meer de paus de baas, maar kon iedere burger zelf door het woord van God en Jezus verlost worden…

  “Nog wat later” ontstaat er dan Amerika en dit land is in de ogen van het vaticaan een duivels land: Hier heeft de burger universele rechten van God gekregen en dit is in de wet opgenomen: Dus geen Paus die de normen bepaald, maar de bijbel en jezelf staan als basis tot een goed leven.

  Toch zien we de paus, en de vorige, chillen met de presidenten van Amerika. Toch zijn er foto’s van een Paus in het wit en alle westerse wereldleiders in het zwart op de achtergrond. Mwah,.. interessante verhoudingen op zijn zwakst uitgedrukt.

  ….tis eigenlijk wel redelijk duidelijk: Tis dat one-world-thinking. Verzin maar een clubje, noem jezelf globaal, en bepaal de regels… 1 centrale overheid, 1 centrale bank, 1 leger/politie, 1 religie en 1 munteenheid………

  ……………..tis gewoon world-wide fascism en terwijl wij kijken naar een paar geitenhoeders in Afganistan of die stumperts van het NNE. De vraag over hoe een ware Democratie zou moeten worden ingericht is blijkbaar niet belangrijk, terwijl we landen bombarderen en vrijheidsbeperkende regels invoeren….. …pffft-denk ik dan.. pfffftttt..

  Okay,. te veel context, te weinig detail: Desondanks hoop ik dat het overkomt,… Rente stinkt gewoon en een centrale overheid riekt naar fascisme…….


  ⚠️ Meld

 25. Aankloppen bij de gemeente is prima. Maar dan moet er wel een uitsluitingsclausule bij zitten. Iedereen met en een plasma/LCD tv en een mobiele telefoon mag direct rechtsomeer maken.

  Ens als je met de auto naar het gemeentehuis rijdt geldt ook bovensaande regel.  ⚠️ Meld

 26. Goedemoguh. Bakkie koffie met weblog en nu.nl… Wat boeit me vandaag ?©n waarom meld ik dit bij dit onderwerp?

  http://www.nu.nl/news/1098566/11/%27Individualisering_geschrapt_uit_regeerakkoord%27.html

  Kabinetsinformateur Herman Wijffels zegt dat Jan Peter Balkenende en Andr?© Rouvout elke verwijzing naar het maatschappelijk belang van individuele ontplooiing uit het regeerakkoord hebben gesc

  ……..owkay,.. owkay,.. het individu is dus blijkbaar de oorzaak van alle problemen. De misstanden in onze maatschappij worden nu op het bord van de burger die voor zichzelf denkt geschoven. De totale zelfontplooiing, het hoogste goed in de piramide van Maslov, wordt ineens onderaan geparkeerd om zekerheid en veiligheid te garanderen. Dat de veiligheid op hetzelfde level hangt als zekerheid ?©n dat deze 2 invloed op elkaar hebben lijkt men zijn te vergeten. Zo brak men de sociale en financiele zekerheid af en vindt men het vreemd dat de veiligheid lijkt te zijn afgenomen.

  Individuele ontplooiing is juist hetgene dat noodzakelijk is om de rest van de waarden te waarborgen. Nu mikt men puur op veiligheid, waarbij minderheden, of andersdenkenden, een gevaar zijn voor het collectieve systeem. Dit systeem beschermt echter geen collectieve belangen, maar breekt ze (on)bedoeld systematisch af. Een collectief belang is namelijk dat iedereen zich kan ontplooiien zonder normaliserende onderdrukking: Dat dit leidt tot meningsverschillen is logisch, maar dit is juist een zuiverende werking, aangezien een debat dan geen eenzijdig gegeven meer is. Diversiteit is juist hetgene dat de soort in stand houdt en zich verder laat ontwikkelen.

  Typerend voor een totalitaire overheid is dat de burger ondergeschikt is aan het systeem. Tijdens het regime van Hitler was het bijvoorbeeld not-done om abstracte kunst te maken. (entartete) De Nazi’s vonden dergelijk kritisch en vooruitstrevend materiaal vervloekt en probeerden dat uit te bannen. Alleen kunst waarbij de ideale uber-mens/maatschappij werd afgebeeld werd gewaardeerd. Grappig is dat nu de kunstwerken die toen vervloekt werden tot de top van de wereldgeschiedenis horen.

  Goed, Balkie en Rouvoet, waarbij ik de laatste altijd hoog in het vaandel had, gaan mij nu toch even een stapje te ver. Ik begrijp dat ze het liefst zien dat de hele wereld nu heilig in hun God en idealen gaan geloven, maar het individualisme proberen uit te bannen gaat mij echt te ver. Het individualisme mag men niet verwarren met egoisme…. Een individualistische maatschappij kan egoistisch zijn, maar dat heeft meer te maken met hoe deze is ingericht, dan met het individu. Het individu reageert slechts op zijn omstandigheden… Dus het draait om de inrichting van de maatschappij….

  Op het moment dat macht wordt gecentraliseerd, collectieve belangen worden verkwanseld, lonen verschralen en zekerheid afbrokkeld, moet je dus niet ouwehoeren dat dat het individu zich anders gaat gedragen. Je kunt wel proberen om nog meer macht te centraliseren en nog meer vrijheidsbeperkende regels in te voeren… -Nog meer normaliserende onderdrukking in te voeren, maar dit zal leiden tot een fascistisch regime.

  …….Tgaat gewoon om invloed van het individu. Dat is democratie.. en als je 1 keer in de vier jaar op een knop mag drukken, terwijl Europa de dienst uit maakt is het een belediging van democratische principe’s. Zorg dat de regio sterk wordt, -betrokkenheid van de burger: Dan zal het individu zich ook sociaal opstellen… Nu moet men dus niet ouwehoeren dat ik geen energie in dit waardeloze syteem wil steken: Dat is niet de schuld van mijn individualisme, want ik kan de logica onderbouwen dankzij mijn eigen denken, maar het is de schuld van de politiek die nota-bene elke keer de burger de bang maakt en allerlei verwijten op de mouw spelt. Terwijl het juist de afbraak van individuele/universele rechten is, wat voor de gerezen problemen zorgt. All in name of economy and so called safety.

  ….Je zou dus kunnen zeggen dat Balkie en Rouvoet zich gedragen als de Paus die het ook niet zo op individuele meningen heeft… Ik ben dan ook benieuwd wanneer Balkie en Rouvoet met de inquisitie op de proppen komen,…. Of heet dat tegenwoordig gewoon Guantanamo-Bay? Pfft,.. Schandalig! D?¡?¡r zou je heel snel wat aan moeten doen: Potverdorie, de individuele rechten inruilen voor het schenden van dezelfde principe’s? Shame shame shame!@Balkie & Rouvoet: Ga maar weer lekker door met “skateboarden en jumpen” voor jullie populistische marketingcampagne’s! Christian value’s?—man-o-man! Het zijn vrome Farizee?«rs die in het midden van de tempel iedereen laten zien dat ze goed kunnen bidden………. man-o-man,.. Waar is Jezus met de zweep? Het huis van God is niet slechts het tempelplein, maar het gehele universum: Ja?,. …en trek die vergelijking maar gewoon maximaal door…. Dat verhaal, waar of niet, is nog steeds actueel!

  De burger heeft juist invloed en mogelijkheden nodig: Indien ze dit niet heeft leidt dat tot problemen. Slechte scholing, slechte baan; Onzekerheid en geen betrokkenheid,…. …een onverschillig individu, dat al snel toegeeft aan de verleidingen van deze maatschappij: Tja,. en dan krijg je al snel teleurgestelde mensen die zichzelf in de nesten werken..

  ..okay, dit is weer een chaotische krabbel van de R. Die liever nu een nieuwe bak koffie gaat zetten, dan dat hij zijn tekst in het kleine typboxje gaat controleren,.. Groet groet!


  ⚠️ Meld

 27. 😀 Rinze, tekst maken in Word, met spellingscontrole, of is het spellingcontrole…! Dan knippen en plakken in dat kleine typboxje!


  ⚠️ Meld

 28. Sluw!! hehe,.. zeer sluw,.. maar dan heb ik zometeen geen excusses meer voor de fouten die toch blijf maken!.. 😉


  ⚠️ Meld

 29. @joppie:
  Kijk en daar kan ik me nou helemaal in vinden! Eerst wat je niet pers?© nodig hebt verkopen en dan pas aanspraak proberen te maken op regelingen voor schuld(sanering).
  Prima zo’n idee van uitsluiting!

  @rinze:
  Ik kan me niet helemaal vinden in wat je schrijft over die vroege en latere christenen. Dat Jezus verketterd is, dat heeft volgens mij toch ook als voornaamste reden dat hij zei dat hij de zoon van God was. Als er tegenwoordig iemand naar je toe komt met de mededeling dat hij (of zij) de zoon (dochter) van God is, dan is dat ook zo, aangezien wij allen kinderen Gods zijn. 😉 Hij heeft dus wel wat bereikt d.m.v. de kruisiging.  ⚠️ Meld

 30. Nogmaals @rinze: ga je nu ook Bos aanvallen op zijn methode van op de zeepkist zijn woord verkondigen? Ik heb net afgelopen vrijdag een bezinning (verhaaltje) gedaan met leerlingen over da het zo makkelijk is om achteraf te oordelen, maar dat mensen zich niet wagen aan vooraf commentaar geven. Dat mensen hun mond vol hebben over dat het met het milieu (vul hiervoor in de plaats alles in wat je te binnen schiet), maar dat ze het niet te dichtbij willen zoeken (vliegreis naar verweggistan, i.p.v. fietsvakantie of gewoon maar eens de fiets pakken)…
  Ik hoop dat jij beter weet.


  ⚠️ Meld

 31. Persoonlijk denk ik toch echt dat het niet slechts om de titel “Zoon van God” ging, maar eerder om de boodschap die hij uitdroeg. Deze boodschap was vrij kritisch en hiervoor zijn, zoals de quote die ik gaf, in de bijbel aanwijzingen te vinden… ..daarnaast is het logisch dat iemand die veel volgelingen krijgt een bedreiging kan zijn voor de gevestigde orde. Goed, dit terzijde: Ik vind de bijbel gewoon een zeer interessant boek en het citaat uit de bijbel dat ik gebruikt heb, wijst op het concept dat Jezus, en dus zijn eerste volgelingen, een probleem hadden met de markt in de tempel… Goed.. dat heb ik reeds uitgeschetst en het doel hierachter was slechts om rentesystemen in een ander daglicht te zien: You decide whatever is true.

  Graag wil ik reageren op het concept dat ik Bos zou moeten aanvallen, omdat ‘ie op een zeepkist staat het woord te verkondigen? Hmm,. ik ben geen pvda-er, maar ik zie geen reden om een politicus die zijn best doet om te communiceren met het publiek aan te vallen. Waar ik met mijn tekst heenging is dat ik het jammer vind dat onze ministers populaire stunts uithalen, i.p.v. dat ze juist in de straat op de zeepkist staan. Die skateboardtrucjes die niet lukken hoef ik niet te zien, als dat ten koste gaat van onderwerpen die mij aan het hart gaan. Dus als ik Bos op een mountainbike zie stoer doen, of Wilders zie meedoen in een modeshow, dan vind ik ut ook net zo goedkoop,….

  Beter milieu, begint bij mezelf,. inderdaad,.. begrijp ik,.. Je vergelijking daarachter zie ik ook, maar ik heb niet de indruk dat ik achteraf oordeel, maar slechts vooraf waarschuw, waarbij ik voorbeelden uit de geschiedenis aandraag, waardoor mijn kritische betoog ook een fundering krijgt. En ja,. jammer dat Balkenende skateboardt en Rouvout Jumped en tegen individuele ontplooiing zijn, en Bos, volgens het artikel, voor deze ontplooiing blijkt te zijn en niet als een idioot ?©?©n of andere populistische stunt uithaalt…. Tja,.. ik begrijp niet goed waarom je wil dat ik Bos aanval. De reden waarom ik kritiek heb op Balkie en Rouvoet staat hierboven duidelijk beschreven en Bos, hoewel ik geen Bos-aanhanger ben, deelt niet hun standpunt: Dus ik ben het met Bos eens op dit punt en er is geen reden voor je laatste vraag.

  Groet. R.


  ⚠️ Meld

 32. Over dat niet populistische stunts uithalen, daar ben ik het niet helemaal mee eens, want ik vind het wel erg makkelijk om te zeggen dat Bos in elk geval met de mensen praat, terwijl duidelijk is geworden dat hij door op het kratje te staan juist slecht bereikbaar was. Maar dat was mijn punt ook niet, voor mijn part staan ze allemaal op een kratje tussen het volk inderdaad, maar van mij mogen ze ook allemaal de aandacht trekken door gekke stunts uit te halen in verkiezingstijd, als ze daarna maar aan de slag gaan met waar ze voor staan. Een keer gek doen moet kunnen, vind ik.
  Waar het mij nou juist om ging is dat het erg makkelijk is om te praten achteraf. Dus nu commentaar leveren, terwijl acties van te voren ook al afgekeurd kunnen worden. Ik vind het dus te makkelijk kom nu te zeggen: “goh wat dom dat we allemaal geld lenen en nu de gevolgen hebben daarvan” terwijl we ons beter kunnen concentreren op de mogelijke oplossingen ervan.
  Dat is dus ook waarom ik die vergelijking van je met Balkenende en Rouvoet zo op de hak nam. Ik zou zeggen: ga in een partij je ding doen (raad geven)! 😉


  ⚠️ Meld

 33. Marrianne, ik zou nu al zo mijn stem aan jou geven,.. Het feit dat je gewoon hier op dit log je mening geeft, en mij feedback geeft, is hetgene dat ik ook van een politicus verwacht. Niet dat elke politicus zich met mij moet gaan bezighouden, maar wel dat ze zich in de publieke arena gaan begeven. Het liefst zonder skateboard, ondanks dat ik de idee?«n daarachter nog wel kan begrijpen.

  Mijn kritiek op het skateboarden/jumpen van politici is niet bedoeld als reklame voor Bos. Mijn favoriete politici zijn de Zwolsche volksvertegenwoordigers die zich soms op dit log vertonen. O?³k als ik het niet met ze eens ben!… Zij laten zien dat, ondanks de risico’s, een ware volksvertegenwoordiger met opgeheven hoofd door de publieke arena kan wandelen. Ik stem dan ook het liefst op 1 politicus die de discussie durft aan te gaan….

  Me aansluiten bij een partij en raad geven? Hmm,.. ik zou niet weten welke partij precies aansluit op mijn idealen,.. Daarnaast ben ik van mening dat partijkleur juist de verdeeldheid in de hand speelt. Overigens niets mis met partijen, maar ik heb liever een publiek debat, waar politici aan deelnemen, waarbij de algemene consensus, gebaseerd op de ratio, zal leiden tot het uit te voeren beleid.

  …maar goed,.. meer constructief: Mensen die een dikke plasma-tv en een mercedes hebben, zou ik niet als eerste in aanmerking laten komen voor een schuldsanering. …en de leen-reklame op tv vind ik minstens zo verderfelijk als de reklame voor roken of alcohol. Waarom het ene toestaan, terwijl je het andere verbiedt? Omdat gezonde mensen langer premie’s en termijnen kunnen betalen?..hehe..

  Schulden?…..Beste oplossing is gewoon een baan. Een beetje zekerheid,.. en we pochen dan nu wel op de hoeveelheid banen die we hier nu hebben, maar dit is ook maar bedenkelijk. Eerst hadden mensen met zekerheid en deze zijn nu ingeruild voor banen met minder zekerheid: Er zijn nu mensen die hetzelfde werk doen, maar minder krijgen en minder zeker zijn van hun uren. Onderzoek dat maar eens: Dit is geen achteraf commentaar, want ik heb dit al een paar jaar geleden aangeven….. Ik ben kritisch, een zeikerd, maak fouten en zit er regelmatig naast, maar al wat ik schrijf drijft wel op idealisme…. …en hetgene dat je eventueel als “achteraf-commentaar” zou kunen betitellen zie eerder als een basis waarop ik mijn voorspellingen baseer.

  ………Een lening aangaan is natuurlijk eigen verantwoordelijkheid, maar een beetje nuance en naastenliefde zou ik niet willen weglaten. ..in ieder geval weer een Groet van Rinze.


  ⚠️ Meld

 34. Hahaha nou dankje dan in elk geval! 😉

  Zonder gekheid:

  Ik ben kritisch, een zeikerd, maak fouten en zit er regelmatig naast, maar al wat ik schrijf drijft wel op idealisme….

  Dit geldt net zozeer voor mij natuurlijk.
  Een groet terug!


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.