Open Monumentendag Zwolle

Zwolle – Op Open Monumentendag gaan we doorgaans naar binnen. Maar zaterdag kon je in Zwolle ook naar buiten. Want het thema was Groen van Toen. Daarin stond de relatie tussen het monument en zijn directe omgeving centraal. Maar ook Zwolse monumentale gebouwen waren open deze dag. Daarnaast waren er koren- en orgelconcerten.

08-09-2012_open_monumentendag-grotekerk_01.jpg

Ons gebouwde erfgoed kan niet los gezien worden van de omgeving waarin het is opgetrokken. Vrijwel alles wat we in Nederland aan groen hebben, is immers door mensen bedacht en aangelegd in relatie tot de gebouwde ‘stenen’ omgeving. Met Groen van Toen stelde de Stichting Open Monumentendag die relatie centraal. Aanleiding om dat dit jaar te doen is het feit dat 2012 uitgeroepen is tot het Jaar van de Historische Buitenplaats. Maar de Open Monumentendag beperkte zich niet tot buitenplaatsen en landgoederen. Alle groene monumenten kwamen de tweede zaterdag van september aan bod: de stadsparken Potgieterssingel, de Suikerberg, het Ter Pelkwijkpark, Park Eekhout en Park de Wezenlanden, van begraafplaatsen tot kloostertuinen, van stadswallen tot stadsparken, en parken rond de landgoederen, landhuizen en buitenplaatsen rondom Zwolle.

08-09-2012_open_monumentendag-orgel_grotekerk_02.jpg

poprockkoor_zwolle.jpg
Pop&Rockkoor Zwolle. Eigen foto.

Op Open Monumentendag 2012 kon nader kennis worden gemaakt met monumentaal Zwolle: van binnen en van buiten. Ruim 27 Monumenten in het centrum van Zwolle en 7 monumenten buiten het centrum van Zwolle waren zaterdag geopend. Ruim 15 koren, aangesloten bij de Zwolse zangraad, verzorgden ruim 24 concerten in 11 monumenten in de stad. Ook een aantal orgels in de kerken werden bespeeld met een afsluitend concert op het Schnitgerorgel in de Grote-of St. Michaelskerk door Toon Hagen.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Het afsluitend concert op het Schnitgerorgel in de Grote-of St. Michaelskerk werd niet door Toon Hagen maar door Geerten van de Wetering verzorgd. Ikzelf mocht bij een orgelstuk van Daan Manneke gedichten van Guido Gezelle voordragen.

Reageer