Riedijk en Van Dijk exposeren in de watertoren

Zwolle – Beeldend kunstenaars Daphne Riedijk en Sylvia van Dijk exposeren in de watertoren aan de Turfmarkt van 21 september t/m 14 oktober.

Beide vrouwen werken ruimtelijk. Beiden maken monumentale installaties. Beiden proberen een andere draai te geven aan de werkelijkheid. Dat is in het kort de inhoud van de expositie ‘Ader Opslag’. Voor Daphne Riedijk is de werkelijkheid een bron van waanzin en realiteit. Gewone bezigheden en gebeurtenissen zijn voor Daphne niet zo vanzelfsprekend. In  haar werk zoekt ze dan ook naar grenzen, contrasten en houding ten opzichte van het ´normale´. Wat normaal is? Dat laat ze over aan de beschouwer. Een filosofisch uitgangspunt geeft zij weer op een geheel eigen, tastbare manier. Een manier die als een feest voor de zintuigen beschouwd zou kunnen worden. Zo creëert Daphne Riedijk een wereld, die bol staat van herkenbare elementen, en toch vervreemdend is.

Het ruimtelijke werk van Sylvia van Dijk oogt onschuldig, en lijkt in eerste instantie vooral gebaseerd te zijn op esthetische principes. Tot je beter kijkt. Een andere laag wordt zichtbaar in haar objecten en installaties. Een laag die een beklemmend gevoel achterlaat. Een laag die je laat denken. Ze gebruikt herkenbare materialen en voorwerpen, en plaatst deze in haar installaties in een andere context waardoor beelden ontstaan die ergens wel doen denken aan de herkenbare wereld. Als beeldend uitgangspunt gebruikt Sylvia namelijk de heersende norm en thema's van deze tijd. Maar door het vervreemdende effect van haar beeldtaal vertelt Sylvia uiteindelijk een ander verhaal dan je verwacht.
De expositie is te bezichtigen van 21 september t/m 14 oktober bij Mens in de Ruimte in de watertoren aan de Turfmarkt 1 te Zwolle. Openingstijden: zaterdag en zondag van 13.00 uur tot 17.00 uur. Opening: vrijdag 21 september om 16.00 uur. Meer informatie: www.mensinderuimte.com.

Artikel delen:

Reageer