Zwolse horeca in Misset's Koffie Top 100

Zwolle – Maandag 10 september presenteerde Misset Horeca in Utrecht haar eerste Koffie Top 100. Waar in Nederland kun je de beste koffie drinken? De koffie die gasten geserveerd krijgen bij de honderd bedrijven uit de Koffie Top 100 van Misset Horeca verschilt behoorlijk in prijs. In die Koffie Top 100 staan twee Zwolse bedrijven genoteerd. Doppio Espresso (19) aan de Diezerstraat en Librije's Hotel (35) aan het Spinhuisplein. Voor een 'gewone', op de ouderwetse wijze met filter gemaakte, koffie rekent de klant 2,30 euro af bij Doppio. Bij Librije's Hotel is dat 3,00 euro.

Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste cappuccino is maar liefst 1,50 euro. Tussen het kostbaarste kopje espresso en de goedkoopste zit en verschil van 1,20 euro. Dat is ook zo voor gewone koffie. Dit blijkt uit een inventarisatie van de prijslijsten van de honderd bedrijven uit de Koffie Top 100 van Misset Horeca. De goedkoopste espresso koop je voor 1,80 bij Bar Boon in Hilversum (nr 13). De duurste espresso kost 3,00 euro en deze prijs wordt door meerdere bedrijven in rekening gebracht waaronder The Penthouse in Den Haag. Zij hanteren eenheidsprijzen. Zowel espresso, cappuccino als gewone koffie staan voor 3,00 euro op de kaart.

Cappuccino
Een cappuccino is onder de 2 euro niet te krijgen bij bedrijven uit de Koffie Top 100. Zeven zaken hebben deze melkkoffie voor 2 euro op de kaart staan, waaronder de nummer vier, Halewijn uit Amersfoort en de nummer 90 Markt 15 in Schagen. De duurste cappuccino kost 3,50 euro. Deze prijs berekenen vijf zaken uit de Koffie Top 100, onder meer Starbucks op Schiphol. 2,50 komt het vaakst voor in de prijslijst van de cappuccino's.

Koffie
Een 'gewone' kop koffie varieert in prijs van 1,80 tot 3,00 euro. De goedkoopste is weer Bar Boon op het mediapark in Hilversum. De enige locatie in de Top 100 die zo goedkoop is. 1,85 Wordt door drie koffiecollega's in rekening gebracht voor een kopje zwart goud. Vier koffieschenkende horecabedrijven brengen de gast drie euro in rekening voor een kopje koffie, waaronder Librije's Hotel in Zwolle (nr 35) . Twee euro is de meest gehanteerde prijs, gevolgd door 2,10 euro.

Winnaar De Koffie Salon uit Amsterdam rekent 2,35 voor espresso en koffie en 2,70 voor cappuccino. De nummer twee in Groningen, 't Feithhuis berekent 2,10 voor espresso en koffie en 2,40 voor cappuccino. Van Bleiswijk uit Enkhuizen, de nummer drie, hanteert exact dezelfde prijzen als de nummer twee.

Opmerking redactie
Starbucks Schiphol (nr 88) rekent 4,30 voor koffie. Deze grote beker is buiten de vergelijking gelaten. Espresso (2,50) en cappuccino (3,50) zijn wel meegenomen. De Sky Lounge Bar van het Double Tree bij Hilton (nr 56) is ook buiten de berekening gehouden. Deze bar heeft een afwijkend prijsbeleid. De prijzen van espresso, cappuccino en koffie liggen allemaal op 6,25 euro, met het tweede kopje gratis. Er is geen rekening gehouden met het aantal milliliters warme drank in het kopje.

Artikel delen:

Reageer