Subsidie voor ondersteuning mantelzorgers

Zwolle – De Vrijwilligerscentrale Zwolle ontvangt een eenmalige subsidie van de gemeente Zwolle om (allochtone) mantelzorgers op te leiden, met het doel dat zij zelfstandig lotgenotengroepen kunnen opzetten en begeleiden. Verantwoordelijk wethouder Erik Dannenberg: “Voor mantelzorgers is het zorgen voor een naaste vaak vanzelfsprekend, maar het kan ook zwaar zijn. Het delen van ervaringen en tips met lotgenoten is een enorm steun in de rug.”

allochtone_mantelzorgers_1.jpg
De twee drijvende krachten achter de film ‘Allochtone mantelzorgers’. Links Güler Cumert, coördinator informele zorg bij Steunpunt Informele Zorg, en rechts producent Maaike Ganzeboom van Entertrainment. Foto: Bernard Ensink

Directeur Margreet Versteegen is verheugd over de subsidie: “Mantelzorgers zorgen voor een naaste die hulpbehoevend is zoals een demente ouder, een chronische zieke broer of een gehandicapte zoon. Het aantal mantelzorgers groeit en het aantal dat behoefte heeft aan ondersteuning ook. Met deze subsidie kunnen we meer mantelzorgers ondersteuning bieden middels lotgenotencontact” De vrijwilligerscentrale ontvangt een eenmalige subsidie van € 38.322, te besteden aan de opleiding van (allochtone) mantelzorgers. Door die opleiding zijn zij in staat om lotgenotengroepen op te zetten en te begeleiden.

Versteegen: “We besteden in de opleiding ook aandacht aan de ondersteuning van allochtone mantelzorgers. Het zorgen zit zo verweven in de cultuur van allochtone mantelzorgers dat ze er niet snel aan denken om daarbij ondersteuning te vragen. In de opleiding leert men meer over de culturele achtergrond van verschillende allochtone doelgroepen, hoe ze deze groep mantelzorgers het beste kunnen benaderen en begeleiden.” Eigen kracht

Veel mantelzorgers vinden het prettig om met lotgenoten ervaringen en tips uit te wisselen. Wethouder Dannenberg: “Er zit veel eigen kracht bij mensen en die moeten we benutten. Wie kan de ander beter van advies dienen dan je lotgenoten? Met de subsidie geven we een impuls aan het beter benutten van de ondersteuning van en door mantelzorgers.”

Opleiding

Het opleidingstraject van tien maanden voor twaalf mantelzorgers bestaat uit een kennisdeel en een stage bij instellingen voor zorg en welzijn. Uiteindelijk moeten de opgeleide mantelzorgers 100 tot 150 mantelzorgers gaan bereiken met de lotgenotengroepen.

Vrijwilligerscentrale Zwolle
Vrijwilligerscentrale Zwolle (VCZ) aan de Assendorperstraat is het steunpunt voor vrijwilligerswerk en informele zorg/mantelzorg. www.vrijwilligerswerkzwolle.nl.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)