Uitslag Tweede Kamerverkiezingen Zwolle

Zwolle – De PvdA is met 29,5 % van de getelde stemmen weer de grootste partij van Zwolle geworden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2012. Dat meldt de NOS donderdagmorgen vroeg. De VVD is de nummer twee. Zij stegen met 3,5 % naar 19,6 %. Derde in Zwolle is de ChristenUnie met 10,1 %.

GroenLinks is met – 5,8 % de grote verliezer. Daarnaast ging het CDA met – 4,8 % stevig onderuit. De PVV verliest net als het landelijke beeld ook in Zwolle met – 2,8 %. Winnaar is PvdA met + 5,5 %. D'66 won + 1,5 %. In totaal werden in Zwolle 93106 personen opgeroepen om te stemmen. De opkomst in Zwolle was een mooie 77,8 %. Er waren 305 ongeldige stemmen.

uitslag.jpg

Vrijdag melden we de officiële uitslag van de gemeente Zwolle…

Artikel delen:
Reacties 43
 1. Jammer dat de gemeentelijke uitslag niet is afgezet tegen de landelijke, dan had je in één oogopslag kunnen zien hoe het stemgedrag in Zwolle afwijkt t.o.v. de rest.

 2. @wlansink, jammer dat jij geen vrijwilliger bij WLZ bent en na de uitslag, rond 01.30 uur, nog wat uurtjes erbij doet om dat allemaal uiit te zoeken.

 3. Nou ja, het is toch geen vervelende kritiek van wlansink? Ik vind het wel een goeie tip. Ben ook best benieuwd of en hoe we afwijken van de rest van het land

 4. Vooruit dan:

  Uitslag Tweede Kamerverkiezingen vertaald naar de gemeenteraadsverhoudingen in Zwolle: PvdA 12: VVD 8: CU 4: SP 4: D66 4: CDA 3: PVV 2: GL 1 en PvdD 1.

 5. Ernstig verlies voor GroenLinks Zwolle. PVV zit niet in de Zwolse raad, en laten we hopen dat dit ook niet gebeurd. Anders krijgen we weer Willem Lucht taferelen.

 6. @wlansink:

  Jij gaat er dus vanuit dat het stemgedrag van Zwolle anders is dan dat van de rest van het land? Hoe zou het stemgedrag van Zwolle dan anders zijn? Ik snap je niet helemaal.

 7. Die site heb ik sinds gisteravond al regelmatig bekeken. Maar dan nog blijf ik met de vraag zitten: in welke zin wijkt Zwolle af van de rest van het land? Wat is er zo bijzonder aan Zwolle op politiek gebied?

  Ik zie steden met 2x zoveel PVDA dan VVD maar ook omgekeerd, etc.

 8. Aan de linkerkant zie je de landelijke cijfers waar je mee kunt vergelijken.
  De PvdA bijv. heeft in de gemeente Zwolle 29,7% van de stemmen gehaald en landelijk maar 24,8%. Snelle conclusie is dus dat Zwolle roder is dan de rest van Nederland.

 9. Zwolle is roder dan de rest van Nederland? Tja, gemiddeld genomen maar…..

  Groningen: 36,5%
  Oldambt: 40.1%
  Menterwolde: 41%
  Veendam: 42,2%

  In het noorden van het land is zo'n beetje elke gemeente 'rood' en behoorlijk roder dan Zwolle.

 10. Bericht door WFvN, op 13 september 2012 om 18:04
  Die site heb ik sinds gisteravond al regelmatig bekeken. Maar dan nog
  blijf ik met de vraag zitten: in welke zin wijkt Zwolle af van de rest van
  het land?

  Wat is er zo bijzonder aan Zwolle op politiek gebied?
  Ik zie steden met 2x zoveel PVDA dan VVD maar ook omgekeerd, etc.

  Het geen dat het meest afwijkt in Zwolle ten opzichte van het landelijk gemiddelde is dat CU hier behoorlijk hoog is geëindigd.

 11. Zwolle zit in een 'strook' waarin redelijk christelijk gestemd wordt. Een strook vanaf Ede omhoog en vlak boven Zwolle naar rechts afbuigend, om te eindigen in Rijssen-Holten. Dan zit er in het verre noorden nog een stuk waar de CU het aardig doet en bij Gorinchem in de buurt zit ook een gebied. (Bunschoten is een duidelijke uitschietere qua CU met maarliefst 28,5%).
  Nog wel opvallender vind ik dan dat de SGP het in Zwolle bar slecht doet terwijl de één na hoogste SGP-aanhang vlak boven ons zit (Staphorst) maar er rondom Zwolle nog heel wat meer gemeenten zijn waar de SGP heel sterk is. Zwolle is dan eerder een 'gat' qua SGP in dit gebied maar ook qua CU niet daverend hoog scoort vergeleken met diverse (bijna) buurgemeenten.

  Ik ben dan wel blij met een wederom lage score voor de PVV in Zwolle.

 12. Ah! ik begin langzaamaan te begrijpen waarom het noorden leegstroomt, werkeloosheid oploopt en zelfs een eigen taal spreken.
  Dat was het puzzelstukje 🙂

 13. Een lage score voor de PVV onder Zwollenaren is feitelijk een goed teken.
  Zolang de inwoners relatief weinig last van allochtonen hebben zal de PVV ook weinig steun krijgen.

  In andere en grotere steden stemde men ook niet op PVV achtige partijen totdat men zich wel bedreigd voelde en zich uit uit hun buurt voelden verjaagd.
  (Ik kom uit de buurt van Rotterdam…)

  Hopelijk zal zoiets niet in Zwolle gaan gebeuren maar een vooruitziende blik naar andere steden en de ervaringen daarvan zou Zwolle niet misstaan.
  Voorkomen is altijd beter dan genezen.

  Voor mij is Zwolle overigens een geweldige stad waar ik mij prima thuisvoel.

 14. @Hans2

  Misschien scheelt het ook dat in Zwolle geen onderscheid wordt gemaakt tussen 'Autochtonen' en 'Allochtonen' en individuen aanspreken/aanpakken op hun eigen gedrag waardoor we niet hoeven te verhuizen.

  In Zwolle zijn we allemaal Zwollenaar! En gelukkig kunnen we nog steeds zeggen dat Zwollenaren geweldige mensen zijn!

 15. Zouden alle omatjes en opatjes in Staphorst op 50+ gestemd hebben??

  Er wonen veeeeel meer opa's en oma's in Zwolle. Blijkt ook wel uit de uitslag. 60 "50+" stemmen uit Staphorst en 853 uit Zwolle.

 16. Er wonen veeeeel meer opa's en oma's in Zwolle. Blijkt ook wel uit de uitslag. 60 "50+" stemmen uit Staphorst en 853 uit Zwolle.

  Dan wonen er 853 mensen in Zwolle die zich als kleine kinderen gedragen, ze willen hun eigen rotzooi niet opruimen.

 17. @Hans2 PVV krijgt voornamelijk procentueel veel stemmen in gemeente waar ooit, lang geleden, eens een keer één butenlander is langs geweest.

 18. Leuk die officiële uitslag per stemlokaal. Ik woon wel in een democratisch gezind buurtje, opkomst 93,4% Weet nu waarom het me hier zo bevalt.:)
  Tov de uitslag in Zwolle hebben PvdA (1,9%), CDA (0,1%), D66 (0,4%), GL (0,1%) en 50+ (0,4%) beter gescoord. Grappig die lokale verschillen.

 19. Recercheonderzoek voor eigen rekening? WEL ZEKER EENBELABGRIJKE STEM:

  -is het een vvd stem die enkel voor behoud vingerafslikkend rechts is
  -Is het een D'66 fan die enkel voor """""""""""""""""""""""""""" rechts-light –is….hoewel het met D'66 heftigerligt was als dat het met D'66 kan worden

  – is het een CD/SGP/CU stem is….ga fusersn
  – Is het een overige partijen die 1 stem kregen stem? Selfkickers

  Oh ja Groen-links stem….die dus niet gestemd is = milieu lijkt het ondergeschoven kind met ze weining resultaat: Nieuwe leider? Nee niewe partij. OOk te veel baantjeskickers.

  Fusie GL/SP lijkt erglastig SP zou goed met PVDA kunnen samenwerken!
  Gebleekte Geert hoef nog maar 4 jaar op onze kosten (wiens anders) met lekkere jongens om hem heeN. Een hond en toch ook een paard en heleikopter……maar wat een bigbrother gedoe. Hij kan Fleurke niet eens even slekker plakken lijkt me. Wel beoeiende jaren en dito onderhandelingen.

 20. @ Polle Eduard/dick, samenwelking Geert/Fleurke wippen toch ook samen? Wij maar dat in dat uit betalen. Moorden mag nooit maar zo'n Folket zou niet de bajes uit mogem wandelen nadati ie iedamd (volksmenner en zijn draad is nergens meerr) vermoordde> Iedereen verdient een 2e kans. Nadat ie zijn staf uitzat"::

  Groen = milieu = rentmeesterschp = Cristelijk maar waarom mag een Christen niet op een ander partij stemmen: Daar zitten ook weldegelijk Christelijk menens. Slim want ze hoeven zich zo (onder de spirit van God-genmoemde CDA,CH en SGP uit uit ye vroeten……massa fusie met PVDA: SP WIL TOCH NIET?

 21. Moet, niet gewend, welke druk komt hier om de hoek kijken 😮

  Bericht door ingrid, op 16 september 2012 om 10:47
  @Dick, moet "geloof" ik mijn opmerking bij de weer foto terug nemen.
  Dat ben ik niet van je gewend, dit is ook al zo'n onsamenhangend stuk.

  Quotje wellicht? Zo ook voor

  bernard, op 16 september 2012 om 10:29

  Hou nou ix niet van oninteressante puzzles.

 22. @ Bernard….met Polle Eduard heb ik zijn hit "'K wil je nooit meer zien" bedoeld

  Dit is meer dan een gerucht: Geert/Fleurke wippen toch ook samen?

  Moorden mag nooit maar zo'n Folkert zou niet de bajes uit mogen wandelen nadat ie ienamd (volksmenner en zijn draad is nergens meer) vermoordde> Iedereen verdient een 2e kans. Nadat ie zijn staf uitzat"::

  Voor de rest volgens mij gewoon wat ideetjes tikken om het tikken op dat deftige tijdstip….en da's gelukt.

  Groen = milieu = rentmeesterschp = Cristelijk maar waarom mag (VOLGENS VELEN) een Christen niet op een ander partij stemmen: Daar zitten ook weldegelijk Christelijk mensen. Slim want ze hoeven zich zo (onder de spirit van God-genmoemde CDA,CU en SGP) Ben voor een massa fusie met PVDA: SP WIL TOCH!!!!
  Of kost dat mensen teveel zetels die zo donders lekker zitten?

Reageer