Oefening met mini Hanzelijn in Miniworld

Zwolle – Eerder dan de echte versie, is sinds vandaag al de spoorlijn Hanzelijn te bewonderen in Miniworld Rotterdam. Spoorbeheerder ProRail en Miniworld openden samen met ruim honderd kinderen uit de Hanzelijn-steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle de miniatuurspoorlijn van tachtig meter. Voor ProRail een mooie oefening, want de ‘grote’ Hanzelijn van vijftig kilometer wordt op 6 december 2012 geopend.

mini_hanzelijn.jpg

Met de komst van de Hanzelijn wordt er een nieuw hoofdstuk aan de mobiliteitsgeschiedenis van Nederland toegevoegd. De Hanzelijn verbindt de Randstad met Noord- en Noordoost-Nederland. Miniworld Rotterdam vertelt samen met ProRail op een unieke manier het verhaal van de Hanzelijn, namelijk in miniatuur. Dit maakt het mogelijk voor bezoekers deze spoorlijn in z’n geheel in één keer te kunnen bekijken en te leren over de ontwikkeling van de nieuwste spoorlijn van Nederland.  Miniworld Rotterdam startte de bouw aan de miniatuurversie van de Hanzelijn in januari 2012, in nauwe samenwerking met ProRail. De stationsgebouwen van Lelystad, Kampen, Dronten en Zwolle, de Drontermeertunnel en de Hanzeboog (die nieuwe spoorbrug over de IJssel) zijn door Miniworld Rotterdam exact in miniatuur nagebouwd aan hand van de originele bouwtekeningen die door ProRail zijn aangeleverd. Ook is de Hanzelijn in miniatuur voorzien van dag/nacht verlichting en worden alle treinen volautomatisch bestuurd.

De bouwtijd bedroeg acht maanden en werd door 20 mensen volbracht. Een prijskaartje valt er daarom ook niet aan te hangen. Oefenen Voor ProRail is de opening in Miniworld een mooie oefening. Op 6 december wordt de Hanzelijn officieel geopend met een groot feest. Vandaag mocht directeur Projecten van ProRail, Patrick Buck en directeur Miniworld Rotterdam, Marc van Buren, samen met Emma Folbert (10 jaar, uit Zwolle), Jonathan Schilder (8 jaar, uit Kampen),Wilco Reitsema (9 jaar, uit Dronten) en Valérie Musch (10 jaar, uit Lelystad) de lintjes knippen.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Ziet er leuk uit. Wellicht leuk voor de Zwolse bezoekers om het ook in de regio neer te zetten. Hoef ik er niet samen met Pieters op de fiets naartoe!

Reageer