Nieuw datacenter voor innovatieve ICT in Zwolle

Zwolle – Zwolle als bolwerk van duurzame, innovatieve ICT. Dat is de ontwikkeling die de komst van een nieuw duurzaam datacenter op BusinessPark Zwolle teweeg kan brengen. Het datacenter maakt werken ‘in the cloud’ mogelijk, ook wel cloud computing genoemd. Dat is het via het internet op aanvraag beschikbaar stellen van hardware, software en gegevens. Daardoor hebben bedrijven en andere organisaties geen servers meer nodig in hun pand, alleen devices, zoals een tablet of laptop.  

Het nieuw te ontwikkelen datacenter onderscheidt zich op meerdere manieren van de bestaande datacenters. “Meestal is het simpelweg een gebouw waarin puur en alleen de hardware van bedrijven wordt geplaatst, maar dit nieuwe datacenter maakt IT tot een NUTS-voorziening. We willen IT net zo aanbieden als stroom. Net zoals elektriciteit uit het stopcontact komt, moet ook IT uit de muur komen”, zegt Erwin Giesbers, initiatiefnemer en CEO van Compello. Volgens hem voorziet dit in een grote behoefte. “Moderne bedrijven willen niet langer zelf investeren in IT. De aanschaf van hardware en software en het onderhoud van systemen behoort niet tot hun core business. Met cloud computing komt de IT-functionaliteit gewoon uit goed beveiligde datacenters, zoals deze. Met een snelle internetverbinding kunnen bedrijven altijd bij hun informatie. Zij betalen simpelweg voor wat zij gebruiken, net als voor elektriciteit.” Het datacenter is bovendien uiterst duurzaam en wordt op basis daarvan gestimuleerd door de Provincie Overijssel. “Zo’n datacenter is eigenlijk een grote energieverslinder. De wereldwijde IT-industrie is verantwoordelijk voor evenveel CO2-uitstoot als de luchtvaart. Dankzij intelligente software ‘zien’ de servers in het datacenter waar ze het meest efficiënt data op kunnen slaan. Daardoor is minder energie nodig. Bovendien weten we met de nieuwste koeltechnieken een fikse besparing te realiseren op het koelen van het datacenter.”

Green IT Valley: combinatie met bedrijfsleven en onderwijs

Met de innovaties die in dit datacenter worden toegepast, zetten de betrokken partijen, waaronder de Zwolse IT-dienstverlener Compello, in op de groei van een ‘green IT Valley’, waar ‘IT in the cloud’ naar een nog hoger niveau kan worden gebracht. “Het datacenter geldt daarbij als magneet voor een intelligente maakindustrie. Naast de machinekamer, waar straks alle servers draaien, realiseren we een creatieve IT-werkplaats. Dat is de werkplek van de beheerders, die continu bewaken of alles loopt zoals het moet. Daarnaast is er bijvoorbeeld ook plek voor softwarebedrijven die hun producten willen testen. Zij kunnen ter plekke zien hoe hun software communiceert met de hardware in het datacenter.”BusinessPark Zwolle, een initiatief van Jansen Vastgoed op bedrijventerrein De Vrolijkheid in Zwolle, is volgens Giesbers bij uitstek de plek voor het nieuwe datacenter. “Dat is de plek waar het gebeurt. Er is veel bedrijvigheid op BusinessPark Zwolle en er wordt connectie gemaakt met het bedrijfsleven, onderwijs en de rest van Zwolle en omgeving. Omdat we van dit datacenter veel meer willen maken dan een plek waar servers gestald staan, is dit een perfect klimaat. Een voornemen is bijvoorbeeld om op termijn boven het datacenter IT-onderwijs te faciliteren.”

Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling

De bouw van het datacenter, inclusief IT-werkplaats, bedraagt 4.000 vierkante meter bedrijfsoppervlak en wordt gedaan door Eco2DC, een bedrijf waarin de expertises van de bedrijven Green Data Systems in Deventer en Compello zijn verenigd. Giesbers: “Tot het consortium, ook wel te omschrijven als de projectgroep die de realisatie van het datacenter mogelijk maakt, behoren Eco2DC, Bouwbedrijf Salverda, Jansen Vastgoed en Herstructureringsmaatschappij bedrijventerreinen Overijssel NV (HMO). Belangrijk voor HMO is dat met dit initiatief het bedrijventerrein De Vrolijkheid verder wordt versterkt en verbeterd. Als onafhankelijk partner houdt HMO de regie en stroomlijnt het de belangen van de diverse betrokken partijen.” De Gemeente Zwolle speelt een faciliterende rol en is enthousiast over het plan. Voor dit duurzame, innovatieve datacenter heeft Eco2DC EFRO-subsidie ontvangen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling). Voorwaarden voor het inzetten van deze financiële ondersteuning zijn dat het project economisch voordeel voor de regio biedt, duurzaam is, werkgelegenheid oplevert en IT tot een NUTS-voorziening maakt.

Coöperatie houdt data binnen Nederland

De organisatievorm van het datacenter wordt een coöperatie. Daardoor zijn de aangesloten leden, bedrijven, instellingen en overheidsinstanties uit de regio automatisch mede-eigenaar. “Dat is uniek”, zegt Giesbers. “Meestal zijn datacenters in handen van enkele, vaak buitenlandse, aandeelhouders, Zo’n datacenter kan bijvoorbeeld eenvoudig verkocht worden. Bij dit regionale coöperatieve datacenter kan dit niet. Verder is het ook een groot voordeel dat data binnen Nederland blijf. In een cloud die van de coöperatieleden is en die zichtbaar en goed beveiligd in de regio staat. Data en applicaties zijn altijd en overal veilig beschikbaar.”

Zwols model als voorbeeld voor andere regio’s

Het datacenter wordt op BusinessPark Zwolle gebouwd naast de nieuwe vestiging van de Sligro, die overigens op 22 oktober zijn deuren opent. Dat is aan de Boerendanserdijk, tegenover de in- en uitrit van de parkeerplaats van het PEC Zwolle-stadion.

De verwachting is dat het datacenter in het najaar van 2013 wordt opgeleverd en in gebruik genomen. Daarmee zijn de plannen van Eco2DC en de andere betrokken partijen nog niet afgerond, geeft Giesbers aan: “Het datacenterconcept zal in meerdere regio’s worden uitgebouwd. Op dit moment is er al belangstelling uit de regio Nijmegen en Rotterdam.”

Artikel delen:

Reageer