GroenLinks Zwolle ontvangt Grünen uit partnerstad

Zwolle – GroenLinks Zwolle ontvangt van 21 tot en met 23 september een afvaardiging van Bündnis 90/Die Grünen, afkomstig uit Zwolles partnerstad Lünen. De Duitse en Zwolse 'Groenen' overleggen dat weekend onder meer hoe volgend jaar vorm kan worden gegeven aan het 50-jarig jubileum van de stedenband.

In 2011 nodigde burgemeester Stodollick van Lünen zijn ambtgenoot van Zwolle uit om voorbereidingen te treffen voor de viering van het 50-jarig bestaan van de stedenband in 2013 om die band zo een nieuwe impuls te geven. De reactie die de Zwolse burgemeester heeft gestuurd komt erop neer dat Zwolle het bij de terugtredende rol van het gemeentebestuur en forse bezuinigingen niet vindt passen om nu het 50-jarig jubileum Zwolle-Lünen in 2013 vanuit het bestuur groots op te pakken. De fractie van GroenLinks vindt de internationale contacten op lokaal niveau waardevol en hecht eraan om deze te onderhouden. Daarom zou de fractie de stedenband ook graag een nieuwe impuls geven; het 50-jarig jubileum is daarvoor een mooie aanleiding.

Tijdens het bezoek zullen de Duitse gasten Zwolle leren kennen vanaf de Peperbus, vanuit een rondvaartboot en in fietstaxi's. Op zaterdag klimmen zij zelf op tandems, onder meer om het buitengebied te verkennen; daarbij wordt aangehaakt bij de Europese week van de mobiliteit. De Grünen brengen een bezoek aan de Nooterhof, Eureka en poppentheater Gnaffel, dat een jubileumtentoonstelling voorbereidt met poppen uit haar hele 25-jarige bestaan. Zaterdagmiddag wordt de delegatie door burgemeester Meijer van Zwolle ontvangen in de raadszaal.

Artikel delen:

Reageer