Nieuw seizoen Waanders-lezingen

Zwolle – Wegens groot succes presenteert het Historisch Centrum Overijssel in samenwerking met Waanders boekverkopers dit nieuwe culturele seizoen voor de vijfde keer de ‘Waanders-lezingen’.

Op het programma voor 2012-2013 staan: Maarten Doorman, Jos Palm, Hans den Hartog Jager, Hans Goedkoop, Gerard Aalders en Marja Vuijsje. Op zondag 7 oktober vindt de eerste lezing plaats door Maarten Doorman. Maarten Doorman komt vertellen over ‘Rousseau, of de valsstrikken van oprechtheid’. “Rousseau of de valstrikken van de oprechtheid.”

De 300 jaar geleden geboren filosoof Jean-Jacques Rousseau (1712-1778) was de uitvinder van het ik en dat ik staat hoog op de agenda. In de politiek, de kunst, het onderwijs, op tv en in ons eigen leven. Vanaf Rousseau zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid. Naar de natuur, naar spontaniteit, jeugd, ware vriendschap en liefde.

Authenticiteit is onmogelijk. Dat liet Rousseau onbedoeld al zien. Vooral in zijn eigen leven. De paradox van de authenticiteit is echter niet te wijten aan deze soms hysterische filosoof, maar aan het verlangen naar echtheid zelf. Eerlijkheid leidt tot hypocrisie, heimwee naar de natuur tot aanstellerij. In zijn Waanderslezing vraagt Maarten Doorman zich af, waar Rousseaus gedachten vandaan kwamen en of het mogelijk is aan deze paradoxen te ontsnappen.

Maarten Doorman is filosoof, dichter en essayist. Hij doceert cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht en is Bijzonder hoogleraar kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn laatste boeken zijn De romantische orde (2004), Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur (2007), Denkers in de grond (2010) en Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit (2012).

Programma:

14.00 uur tot 15.00 uur lezing Maarten Doorman

15.00 uur tot 15.15 uur koffie/thee

15.15 uur tot 16.00 uur vragenronde 

Praktische info
|
Datum: 7 oktober  2012
Locatie: Historisch Centrum Overijssel,
Van Wevelinkhovenstraat (schuin tegenover Parkeergarage Diezerpoort), Zwolle (vrij parkeren)
Toegangsprijs € 8,50

Betalen bij kassa of reserveren via www.historischcentrumoverijssel.nl of telefonisch: 038 – 426 63 00.

Artikel delen:

Reageer