Proef met fietsen stallen op kleur bij Station Zwolle

Zwolle – Fietsers kunnen in een van de stallingen van station Zwolle voortaan hun fiets 'op kleur stallen'. Het betreft een experiment van ProRail op basis van initiatief van het KRO-programma Hemelbestormers. De eerste reacties zijn positief. Mocht dat zo blijven, dan wordt het vaker toegepast. ProRail bouwt komende jaren nog honderdduizend extra fietsplaatsen in het kader van Ruimte voor de Fiets.

parkeren_op_kleur.jpg

Aan de zuidzijde van station Zwolle heeft ProRail op de kop van zeven rijen dubbellaags stallingen een gekleurde stalen bol aangebracht. Fietsers die bijvoorbeeld bij hun lievelingskleur hun rijwiel parkeren, kunnen deze later weer makkelijker terugvinden. Althans, dat is de gedachte. De praktijk moet nu uitwijzen of dat ook werkt. Door de investeringen in fietsenplaatsen, zijn er de afgelopen jaren veel stallingen bij gekomen. Enerzijds prettig dat er meer ruimte is voor de fiets, maar zo wordt het lastiger de fiets terug te vinden. Vandaar ook dat ProRail blij was met het voorstel van het Radio 2-programma om met kleuren te werken. De programmamakers besteden er deze zondag opnieuw aandacht aan.

Digitale hulp

Het experiment past in het programma Ruimte voor de Fiets van ProRail. Naast uitbreiding van fietsenstallingen, zijn ook pilots gestart om de bestaande stallingen beter te benutten. Zo zijn in Utrecht, Groningen en Zutphen digitale hulpmiddelen aangebracht die lege plekken in de stallingen tonen. De trend is ook dat er meer stallingen met verdiepingen komen, zoals in Utrecht en Amsterdam. Net als bij parkeergarages voor auto's zal ProRail daar letters, getallen en kleuren gebruiken om de locatie in de stalling te markeren.

Ruimte voor de Fiets
Gemiddeld pakt ruim veertig procent van de reizigers de fiets naar het station. Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken verbetert ProRail samen met lokale overheden fietsenstallingen en lost fietsparkeerproblemen op bij stations, door vervanging en uitbreiding van bestaande stallingen en door nieuwbouw. Sinds 1999 zijn er landelijk ruim 300.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op bijna 400 stations. Het totaal aantal stallingsplaatsen bij stations is nu zo’n 400.000 en groeit de komende jaren naar ruim 500.000.

Artikel delen:
Reacties 6
  1. Fantastisch voorstel! Liep er ook al lang mee rond, maar als je daar niets mee doet…dan gaat iermand anders ermee vandoor. Mijn steun hebben ze. Hopen dat ook aan de voorkant (zijde streekbusstation) kenmerken zijn/worden aangebracht. Daar ben ik vaak nog de meeste tijd kwijt met zoeken…

Reageer