SIGMA-wedstrijd gewonnen door team IJssel-Vecht

Verbaasde gezichten. Van te voren niet verwacht, maar toch is het zo; team IJssel-Vecht won de landelijke SIGMA-wedstrijd die vandaag werd gehouden bij de Wijthmenerplas.

Zaterdag ochtend om 8.45 uur was er de presentatie van alle teams, onder begeleiding van showband Jubal. De 21 teams komen uit alle regio’s van Nederland. Om 09:00 uur werd de wisselbeker ingeleverd, toen nog in bezit van team Twente. Een uur later begonnen de teams aan de wedstrijd. De SIGMA wedstrijden kent 5 elementen: behandelcentrum, drenkelingen, ALS-koffer, advanced Life Support, gewondennest en een teamopdracht.

De eerste vier elementen konden nog als geordend worden beschouwd; maar het laatste element was voor sommigen totale chaos. Ze moesten met boten zo snel mogelijk naar de overkant van de Wythmenerplas roeien, daar een slachtoffer behandelen en dan weer terug roeien. Klinkt simpel, maar soms valt een boot om. Soms zelfs meer dan eens… Dus een aantal mensen hadden een nat pak. Er waren ook teams die heel snel aan de overkant waren, en die met een droog pak terugkeerden op de startplek.

Groot was de verbazing toen drie teams – in willekeurige volgorde – naar voren mochten komen: Drente, Zuid Limburg en IJssel-Vecht.

Zuid Limburg behaalde met 67.97 punten een derde plek.

Drente behaalde met 68.42 punten een tweede plek.

Team IJssel-Vecht haalde de eerste plek, met 69.08 punten, daarvoor kregen ze een beker, plus de wisselbeker.Foto’s gemaakt door: Evert Veldhuis voor Weblog Zwolle, meer foto’s bij ‘Lees verder’ gemaakt door: Rob Jager

Wat is SIGMA?

SIGMA’s = Snel Inzetbare Groep ter Medische Assistentie.

SIGMA’s zijn teams die bestaan uit acht vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis. Zij voeren tijdens een ramp of grootschalig incident medisch-assisterende taken uit voor professionele hulpverleners, zoals ambulanceteams en mobiel medische teams. Denk bij deze assisterende taken onder andere aan het gereed maken van patiënten voor vervoer, het aanleggen van verbanden en het gereed maken van injectiespuiten. Iedere regio in Nederland heeft één of meerdere van dit soort teams. SIGMA’s volgen een uitgebreid opleidings- en oefenprogramma om goed voorbereid te zijn op een inzet tijdens een calamiteit. De vuurwerkramp in Enschede, de brand in de Bonte Wever, een grote kettingbotsing op de A28 in de mist. Allemaal situaties waarbij SIGMA’s ingezet zijn en deel uit maakten van het hele netwerk om mensen te helpen.


Foto’s door: Rob Jager

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Even een vraagje zijn er nog meer foto’s gemaakt door jou?
  Wou ik graag even weten en kan je ze opsturen via de mail.

  Liefs Foto’s van Politie en Reddingsbrigade.

  Met vriendelijke groet

  Appie


  ⚠️ Meld

 2. Ja heb nog wel enkele foto’s

  1 nog van de jongens van de reddingbrigade op de boot

  en ook van de politieboot

  Mail even als je wil of je er belang bij hebt: trotse_papa@live.nl

  Met vriendelijke groet,

  Rob Jager


  ⚠️ Meld

Reageer