Laat een persoonlijk levensboek maken

Zwolle – Senioren die hun persoonlijke verhaal beschreven willen hebben, kunnen een levensboek laten maken. Een vrijwilliger interviewt de oudere in ongeveer acht gesprekken en zet het verhaal op papier. 

In overleg met de schrijver bepaalt degene over wie het boek gaat de inhoud. Zo kan het zijn dat er bepaalde thema’s, hoogtepunten of dieptepunten worden besproken of dat juist het volledige levensverhaal chronologisch in grote lijnen wordt opgetekend. Binnen dit project wordt de kar getrokken door Vrijwilligerscentrale Zwolle en WijZ. Voor Vrijwilligerscentrale Zwolle is het project het vervolg op de succesvolle pilot die begin 2012 werd gestart. Daarin gingen middelbare scholieren in het kader van hun maatschappelijke stage aan de slag met de senioren.

Dit bleek een groot succes; de jongeren vonden het fantastisch om over vroeger te horen en een deel van hen gaat nog steeds bij ‘hun’ senioren op bezoek. Bovendien geeft het project hen de mogelijkheid hun vaardigheden op het gebied van interviewen en schrijven te ontwikkelen. WijZ doet hetzelfde, maar dan met volwassen vrijwilligers, een gemêleerd gezelschap in de leeftijd van dertig jaar tot en met middelbare leeftijd.

Keuze
Dankzij deze samenwerking kunnen senioren nu kiezen wie hun levensboek mag schrijven: een jongere of een volwassene. Via Vrijwilligerscentrale Zwolle worden jongeren van tussen de vijftien en achttien jaar oud ingezet die zich interesseren voor het schrijversvak. Ze worden begeleid door een volwassene. Via WijZ wordt een gemêleerd vrijwilligerscollectief ingezet. Bij welke organisatie de oudere zich ook aanmeldt, altijd krijgt hij of zij een vaste vrijwilliger waarmee het hele traject wordt doorlopen.

Aanmelden
Kosten voor het project zijn eenmalig 35 euro. Aanmelden of meer informatie: WijZ, Ellen Overesch, e.overesch@wijz.nu , (038) 851 57 00; Vrijwilligerscentrale Zwolle, Marlies van Beek, m.vanbeek@vrijwilligerswerkzwolle.nl , (038) 422 52 00.

Artikel delen:
Reactie 1

Reacties zijn gesloten.