Eerste Droge Voeten Run wordt succes!

Zwolle – Zaterdagmiddag stond bij het Engelse Werk de eerste DrogeVoeten Run op het programma. De DrogeVoeten Run werd georganiseerd door het Waterschap Groot Salland. De route ging door een mooi gebied aan de IJssel bij Zwolle en er was geen vaste afstand. Het ging vooral om de lol en het plezier van het meedoen. Iedereen was dan ook welkom. Onder de deelnemers zaten dan ook al een flink aantal gezinnen. De eerste editie werd, mede door het mooie weer, direct een succes.

droge_voeten_2.jpg

In het kader van het project Ruimte voor de Rivier Zwolle wilde het Waterschap Groot Salland onder andere met de DrogeVoeten Run dit waterveiliegheidsproject langs de IJssel bekendheid geven. De run had heel wat voeten in aarde gehad. Vooral de geheimzinnigheid omtrent de run veroorzaakte in de afgelopen weken nogal wat beroering onder hardlopend Zwolle en omgeving. Wat is de DrogeVoeten Run nu eigenlijk? Dit betekende niet dat er kaplaarzen nodig waren. Juist niet! Het was juist de bedoeling dat die niet meer nodig zijn in de toekomst. De run werd in dat kader gehouden. Jong en oude deelnemers verschenen deze middag aan de start. De 3-jarige Tess van de Vegte en de 80-jarige Wijnand Richter openden de Droge Voeten Run. Een gemeleerd gezelschap dus. Er kwamen ongeveer 400 hardlopers op de nieuwe Run af! De deelnemers kregen een voor hun inzet een gratis functioneel runningshirt en een leuke goodybag.

droge_voeten_3.jpg

droge_voeten_5.jpg

droge_voeten_6.jpg

Via Lees verder meer nieuws en foto’s…

Dat Zwolle ‘loopminded’ is liet de DrogeVoeten Run wel zien. Om die reden bedacht het waterschap nog iets anders: (hard)looproutes door het uiterwaardengebied waar werkzaamheden gaan plaatsvinden voor Ruimte voor de Rivier Zwolle. Zwollenaren komen in de uiterwaarden van de IJssel voor ontspanning en om te recreëren. Het gebied kent al diverse wandel- en fietsroutes. Hardlooproutes niet. Dus heeft Zwolle nu in navolging van Rondje Zwolle, de Smaakroute, de Herman Brood-route en de Sprookjesroute (Zwolle Grimmstad) ook de DrogeVoeten Routes van Waterschap Groot Salland.

droge_voeten_1.jpg

Met Ruimte voor de Rivier Zwolle zal het uiterwaardengebied de komende jaren positief veranderen. De IJssel krijgt meer ruimte en dit zorgt voor meer veiligheid voor stad en land. Bij Westenholte (paarse route, 10,5 km) wordt de dijk over een lengte van ruim twee kilometer maximaal driehonderd meter landinwaarts verplaatst. In de uiterwaard die hierdoor wordt vergroot, komt een geulensysteem dat aansluit op de bestaande geul in de Vreugderijkerwaard, een prachtig natuurgebied dat nog mooier en groter zal worden. Bij de Scheller en Oldeneler Buitenwaarden (roze route, 6,4 km) komen twee nevengeulen. Deze geulen voeren hoogwater veilig af. De derde route (groene route, 2,7 km) voert vanuit de uiterwaarden naar Zwolle centrum of andersom en maakt tastbaar hoe dicht de stad eigenlijk bij de IJssel ligt.

Verbinding tussen stad en rivier

Het waterschap wil met deze routes Zwollenaren naar het projectgebied krijgen en het project naar de Zwollenaren brengen. Een verbinding tussen stad en rivier. Daarnaast is het de bedoeling om bewustwording te creëren voor waterveiligheid. De IJssel is niet zomaar een mooie rivier die van oudsher aan de Hanzestad is verbonden, maar heeft ook een andere kant. Ruimte voor de Rivier zorgt er voor dat Zwolle veilig blijft voor hoogwater op de IJssel en droge voeten houdt. Naast de waterveiligheid laten de routes ook de pracht en praal van het uiterwaardengebied zien.

droge_voeten_4.jpg

DrogeVoeten RoutesDe drie DrogeVoeten Routes zijn met elkaar verbonden bij park Het Engelse Werk. Vanaf deze plek, waar ook het informatiebord met de routes werd onthuld, is er een schitterend uitzicht over de uiterwaarden. Gedetailleerde routebeschrijvingen staan op de website van het Waterschap Groot Salland (ook via een QR-code op het bord) en een gratis uitklapkaart is verkrijgbaar bij Uitspanning Het Engelse Werk en vanzelfsprekend bij het waterschap zelf. 

Veiligheid voorop in Zwolle

De stad Zwolle is onherroepelijk verbonden met de IJssel. De karakteristieke rivier draagt bij aan de uitstraling van de entree van de sfeervolle Hanzestad. Bovendien is het rivierengebied een plek voor de Zwollenaar om te ontspannen en in de recreëren. Toch is de ligging aan de IJssel niet zonder gevaar. De rivier heeft extra ruimte nodig. Met Ruimte voor de Rivier Zwolle wordt de komende jaren hard gewerkt aan de veiligheid van de stad. Door ruim twee kilometer dijk zo’n 300 meter landinwaarts te verplaatsen en het aanleggen van extra ‘nevengeulen’ kunnen grotere hoeveelheden water veilig worden afgevoerd.

Kijk voor meer informatie over Ruimte voor de Rivier Zwolle op www.wgs.nl/ruimtevoorderivier.  

Artikel delen:
Reacties 5

Reacties zijn gesloten.