Programma Week tegen Eenzaamheid in Zwolle

Zwolle – Met het thema ‘Kom de deur uit’, organiseert Coalitie Erbij van 26 september tot en met 5 oktober 2012 de Week tegen Eenzaamheid. In deze week vinden in het land tal van activiteiten plaats. Zo ook in Zwolle.  

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich regelmatig eenzaam tot zeer eenzaam voelt. Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor het individu zelf, maar ook voor de samenleving: mensen die zich eenzaam voelen, lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen. Met het thema ‘Kom de deur uit’ onderstreept Coalitie Erbij het belang van het ondernemen van activiteiten buitenshuis. Op dinsdagavond 2 oktober organiseert Platform Maatjesinitiatieven Zwolle van 19.45 tot 21.15 uur een gezamenlijke informatieavond over maatje zijn. Maatjes heten niet zomaar ‘maatjes’; vrijwilligers en deelnemers ondernemen samen iets dat zij beiden leuk of nuttig vinden. Daardoor halen zowel de deelnemer als de vrijwilliger plezier, inspiratie en nieuwe contacten uit dit een-op-eencontact. De deelnemers zijn mensen die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig hebben. Dankzij dit contact groeien het netwerk, de vaardigheden en het zelfvertrouwen van de deelnemer.

Je kunt deze avond kennis maken met vrijwilligers en professionals die zich inzetten voor verschillende maatjesinitiatieven. Ook vertellen maatjeskoppels over hun ervaringen. Zo kun je netwerken, ideeën opdoen en eventueel concrete afspraken maken. Ook wordt de nieuwe website MaatjesZwolle.nl gelanceerd, het centrale loket voor vraag en aanbod van maatjes.

Zwolle telt ruim twintig actuele professionele projecten. De organisaties achter deze projecten hebben zich verenigd in Het Platform Maatjesinitiatieven Zwolle. Het platform wil de toegang tot vraag en aanbod verbeteren en de kwaliteit van dienstverlening waarborgen.

De voorlichting wordt georganiseerd door Platform Maatjesinitiatieven Zwolle. Deelname is gratis. De locatie is Andreas Centrum van het Leger des Heils, Geert Grootestraat 11 in Zwolle. Aanmelden: Vrijwilligerscentrale Zwolle, (038) 422 52 00, info@vrijwilligerswerkzwolle.nl.Workshop voor vrijwilligers

Op 2 oktober wordt ook de interactieve workshop ‘Kom de deur uit’ georganiseerd, speciaal voor Zwolse vrijwilligers die met hun vrijwilligerswerk strijden tegen eenzaamheid. De deelnemers gaan aan de slag met het onderwerp eenzaamheid, gekoppeld aan het thema ‘Kom de deur uit’. Ze staan stil bij het gevoel van eenzaamheid en manieren om dat gevoel te verhelpen. Omdat aan de workshop vrijwilligers meedoen van diverse organisaties, die allemaal op hun eigen manier tegen eenzaamheid strijden, is dit een uitgelezen kans om kennis en ervaringen uit te wisselen.

De workshop begint om 17.15 uur en duurt tot 21.15 uur. De informatiebijeenkomst van Platform Maatjesinitiatieven Zwolle is gedeeltelijk in het programma van de workshop verwerkt, zodat de vrijwilligers die deelnemen aan de workshop deze presentatie niet hoeven te missen. Tot het programma behoort ook een gezamenlijke warme maaltijd.

De workshop wordt georganiseerd door Coalitie Erbij in samenwerking met Platform Maatjesinitiatieven Zwolle. Deelname is gratis. De locatie is Andreas Centrum van het Leger des Heils, Geert Grootestraat 11 in Zwolle. Aanmelden: Vrijwilligerscentrale Zwolle, (038) 422 52 00, info@vrijwilligerswerkzwolle.nl.Jubileum Leger des Heils

Op zondagmiddag 30 september viert het Leger des Heils haar 125-jarig jubileum in het Andreas Centrum van het Leger des Heils, Geert Grootestraat 11 in Zwolle. Er zijn miniconcerten van de befaamde brassband Soli Brass, voor kinderen is er van alles te doen en er is een fototentoonstelling ter gelegenheid van het jubileum.

Artikel delen: