Actiegroep wil uitmelken ‘Helga’ voorkomen

De actiegroep ‘Houdt Helga Hier’ wil voorkomen dat de kunstkoe op het Nahuysplein wordt uitgemolken. HHH: “Was het eerst een adoptie om reputatie van een commercieel kantoor op te krikken. Nu zij hun eer behaald hebben wordt de koe afgedankt voor een habbekrats, terwijl de gemeente het erkende als beschermd stadsgezicht op hun grond.”


Is de koe beeld bepalend voor het plein?

HHH: “Dit kunnen wij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan”  Daarom hebben zij extra melk aangeboden om dit tegen te gaan, zodat ‘Helga’ niet volledig wordt uitgemolken. ‘Houdt Helga Hier’ kenmerkt zich door kunst-in-de-openbare-ruimte-verstoringen te “bestrijden” met andere vormen van kunstuiting. De groep zegt, dat de koe wordt verhuist naar een particuliere bieder, waardoor het publiekelijke beeld zonder enige aankondiging zal worden weggenomen. “De verantwoordelijkheid die een koe met zich meebrengt bij aanschaf wordt niet gewaarborgd, hier wordt te makkelijk mee afgedaan.” De groep kondigt meer tegenacties aan.


De uitgemolken koe…


De bekers met melk leiden naar het kantoor…

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Je zou ook kunnen redeneren dat een eigenaar zelf moet weten wat hij met zijn kunst doet…… Daarnaast vind ik het prima dat het weiland nu weer leeg is voor nieuwe initiatieven.

  Kunstkoeien was als fenomeen een aardig gegeven, maar om nu deze koeien een daadwerkelijke kunststatus te geven ?©n eigenaren te verplichten dat ze die plastic vormen voor hun kantoor houden gaat mij wat ver….

  Bovendien was het concept van de kunstkoe toch al een uitgemolken gegeven…. Ik ben dan ook benieuwd of de Zwolsche kunstcommissie de waarde van dit “kunstwerk” met argumenten kan onderbouwen…

  Overigens vind ik de actie van HHH erg grappig,.. Sterker nog: Het heeft deze koe ineens weer status gegeven… en dit terwijl ik er al op uitgekenen was…. Goed, hopelijk mag de eigenaar zelf bepalen wat hij met de koe doet. Anders koopt HHH toch dit fantastische plastic product?


  Maak melding

 2. Bovendien was het concept van de kunstkoe toch al een uitgemolken gegeven…. Ik ben dan ook benieuwd of de Zwolsche kunstcommissie de waarde van dit “kunstwerk” met argumenten kan onderbouwen…

  Daar ben ik het niet mee eens… Het is nog steeds een kunstuiting dat Zwolle een verrassend extraatje geeft, eigenlijk zou het altijd zo moeten blijven dat hier en daar koeien opduiken. Dat geeft het saaie stadje Zwolle toch wat meer humor en aantrekkingskracht!!!!


  Maak melding

Reageer