Truck biedt edutainment aan klassen Carolus Clusius

Het Carolus Clusius College heeft zich ingetekend voor het project ‘BibleDate-Up to You’ van het Nederlands Bijbelgenootschap (NBG). De BibleDate is een grote uitschuifbare trailer die langs scholen voor voortgezet onderwijs gaat om leerlingen uit de eerste drie klassen een programma aan te bieden over de Bijbel.

Van 4 – 8 juni as. zal de trailer van het NBG geparkeerd staan bij de IJsselhallen waar alle leerlingen uit de 1e en 2e klassen in kleine groepjes de trailer zullen bezoeken waar ze het programma “Up to You” gaan volgen. Het programma in de trailer duurt 75 minuten. Per klas spelen de leerlingen in zes teams tegen elkaar. Met hun eigen stemkastje hebben ze invloed op het verloop van het programma.

Het programma Up to You is een vorm van edutainment (educatie en entertainment) voor de vakken Godsdienst/ Levensbeschouwing en maatschappijleer. Leerlingen van VMBO, HAVO en VWO kunnen nadenken, meepraten, en hun mening geven over de Bijbel. Ook maken ze een eigen filmpje naar aanleiding van een bijbelverhaal. Het programma is geschikt voor zowel het christelijk als het openbaar onderwijs.

Het programma bestaat uit vier onderdelen:

1. Up to You – the movie
In een korte flitsende film (op groot scherm) krijgen de leerlingen informatie over de Bijbel en de invloed van de Bijbel op het dagelijks leven. De Bijbel; een boek van toen en nu. Beelden uit kunst, cultuur en samenleving passeren de revue .Een leuke ontdekking is dat we veel van onze vakantiedagen te danken hebben aan de Bijbel. En wist u dat Sem op dit moment de populairste jongensnaam is? In de Bijbel komen we Sem ook tegen; één van de zonen van Noach. Veel meer jongens- en meisjesnamen komen uit de Bijbel.

2. Up to You – the quiz
Over de introductiefilm krijgen de leerlingen een aantal multiple-choice vragen, waarop ze via stemkastjes antwoord kunnen geven. Welk team scoort het beste?

3. Up to You – the choice
De leerlingen kunnen kiezen uit een aantal actuele onderwerpen waarover zij vervolgens dilemma’s krijgen voorgelegd, waarop ze via de stemkastjes kunnen reageren. De presentator gaat vervolgens met hen in gesprek over de gemaakte keuzes. Ook worden ze geconfronteerd met wat de Bijbel over deze thema’s zegt.
De thema’s waaruit gekozen kan worden, zijn: respect, geweld (zowel met woorden als fysiek), relaties en vriendschappen, eerlijkheid/waarheid, discriminatie en stelen.
De keuze wordt bepaald door de leerlingen zelf (meeste stemmen gelden). Afhankelijk van de reacties en interesses worden
één of meer onderwerpen behandeld.

4. Up to You – tv
De leerlingen krijgen de opdracht om een filmpje te maken van 60 seconden naar aanleiding van een bijbelverhaal in een speciale studio in de BibleDate. Per klas worden zes filmpjes gemaakt. Deze filmpjes zijn meteen te zien op het scherm. De avond na het bezoek aan de trailer zijn deze ook te zien op de website.

Een bezoek aan de BibleDate heeft tot doel dat de leerlingen o.a. met hernieuwde blik naar de bijbel kijken en zich realiseren hoezeer ons dagelijks leven door de bijbel is beïnvloed (wat vieren we eigenlijk op christelijke feestdagen, het Ichtus-visje achterop auto’s, een kruisje als symbool voor overlijden, bijbels in nachtkastjes van hotels, eed afleggen met de hand op de bijbel en schilderijen van bijvoorbeeld Rembrandt).

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Vandaag ben ik met ongeveer 85 leerlingen ( in drie groepen) naar de ‘Bibledate-trailer’ geweest. De leerlingen waren erg enthousiast, ze deden volop mee aan alle onderdelen en hadden er duidelijk plezier in.
    Deze week gaan we met nog veel meer leerlingen een bezoek brengen aan de Bibledate, dat worden deze week dus leuke lessen voor het vak godsdienst.


    ⚠️ Meld

Reageer