Thema Kinderboekenweek is Hallo Wereld

Zwolle – De Kinderboekenweek komt er weer aan! Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar is Hallo wereld! En dus is het van 3 tot en met 14 oktober feest in alle vestigingen van de Bibliotheek Zwolle met veel activiteiten, waaronder Francine Oomen, een kraskaartenactie, de vertelvoorstelling Alleen op de wereld en de afsluiter Wereldwijzer, een culturele bazaar.

De wereld is groot en toch wordt de wereld steeds een beetje kleiner. Je leest en hoort steeds meer over andere landen en mensen die ver weg wonen. Dat kan natuurlijk steeds makkelijker met Facebook, internet en Twitter. Ook met boeken ontdek je de wereld. Je reist naar verre landen, leert allerlei bijzondere uithoeken van de aarde kennen en maakt kennis met mensen uit een andere cultuur. De ontmoetingen tussen kinderen uit verschillende werelden levert prachtige verhalen op. Denk aan Polleke van Guus Kuijer, die een vriendschap onderhoudt met de Marokkaanse Mimoen. Het prentenboek De gele ballon van Charlotte Dematons neemt je mee de wereld over. Of Alleen op de wereld van Hector Malot en Levende bezems van Liza Tetzner: echte klassiekers over kinderen in een ander land.

Voorleesmarathon voor My Book Buddy

Woensdagmiddag 3 oktober geeft schrijfster Francine Oomen om 14.00 uur de aftrap van de Zwolse voorleesmarathon in de Bibliotheek Stadshagen, waarna kinderen in alle Zwolse bibliotheekvestigingen het stokje overnemen om zo geld in te zamelen voor My Book Buddy. Deze organisatie zet kinderbibliotheken op in ontwikkelingslanden. Helaas zijn er nog steeds kinderen in deze landen die geen boeken kunnen lezen, omdat er gewoon geen boeken zijn om te lezen. Zwolse kinderen kunnen de organisatie te helpen door sponsors te zoeken en mee te doen met de voorleesmarathon.

Kraskaartenactie

In de Zwolse bibliotheken maken kinderen tijdens de Kinderboekenweek kans op leuke prijzen. Zij ontvangen namelijk een Hallo Wereld-kraskaart wanneer ze boeken, dvd’s of andere media lenen. De kraskaartenactie is spannend en leerzaam, want ze leren er een aardig mondje buitenlands mee en er zijn natuurlijk ook leuke prijzen te winnen!

Wereldwijzer

Zaterdag 13 oktober vindt Wereldwijzer, een wereldse bazaar, plaats in de Bibliotheek Zwolle Stadshagen, waar het wemelt van kraampjes en activiteiten. Zo kan er geproefd worden van Turkse hapjes, kun je een henna-tattoo laten zetten, workshops djembe en zumba volgen, een dromenvanger knutselen, maak je kennis met kinderen in andere landen en nog veel meer.

Een bomvolle Kinderboekenweek

De Bibliotheek Zwolle staat tijdens de Kinderboekenweek bol van de activiteiten. Een greep uit de activiteiten: een filmmiddag met Dolfje Weerwolfje en Achtste-groepers huilen niet, een gamecompetitie, een workshop striptekenen, Niels Brandaan Cotterink met de vertelvoorstelling Alleen op de wereld, Hallo Zwolle! en nog veel meer.

Informatie over alle activiteiten, locaties en entreeprijzen is te lezen in de speciale flyer of op www.bibliotheekzwolle.nl.

Reserveren van activiteiten wordt aangeraden, want vol = vol!

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Dat buitenlandse of allochtonen personages op een positieve manier of uberhaupt in kinderboeken verschijnen, werd vastgesteld door Inclusive Works en FEBE Support in januari 2012. Ouders met moderne rollen vroegen de eigenaren van deze bedrijven om er iets aan te doen. “Wij willen onze kinderen verhalen voorlezen die meer overeenkomen met de huidige, moderne rollen van (allochtone) mannen en vrouwen” vroeg een moeder en eigenaar van een kinderdagverblijf. En niet nog een prinsesje verhaal. De internationale kinderverhalenwedstrijd die volgde heeft tot nu veel gehoor gekregen. Deze staat gepubliceerd op fora in Azie, Afrika, blogs in Australia, de Verenigde Staten, Canada, het Verenigde Koninkrijk, Zambia en heeft, tot nu toe al bijna 900 bezoekers getrokken naar de website van Inclusive Works.

    Auteurs, amateurs en professionals, uit Bangladesh, Nederland, Belgie, het het Verenigde Koninkrijk, Verenigde Staten hebben al een verhaal ingestuurd. Maar uit deze auteurs, maar slechts een klein aantal is van allochtone afkomst. Inclusive Works en FEBE Support steunen daarom het Kinderboekenweek Essay en nodigen iedereen uit om mee te doen aan hun internationale kinderverhalenwedstrijd.

    Alle informatie kunt u vinden op http://www.febe-support.nl    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.