Eerste Hulp cursus voor publiek

Zwolle – Iedereen komt weleens in een situatie waarin Eerste Hulp nodig is, of dat nou op straat, op school of in de achtertuin is. Een ongelukje met de barbecue of een kind dat een slok schoonmaakmiddel neemt op een onbewaakt moment: weet jij wat je moet doen? Recent onderzoek van Maurice de Hond toont aan dat drie op de vier Nederlanders onvoldoende weet wat te doen bij dergelijke veel voorkomende ongevallen.

Om vertrouwd te raken met alle facetten van Eerst Hulp is er een uitgebreide EHBO cursus ontwikkeld, waarin aandacht is voor de meest voorkomende ongevallen in en om het huis. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere: oververhitting, inname van giftige stoffen en botbreuken. Natuurlijk is er ook aandacht voor een uitgebreide reanimatie en AED training. Om complexe handelingen als de stabiele zijligging of de Heimlich manoeuvre in de vingers te krijgen, organiseert de afdeling Zwolle van het Nederlandse Rode Kruis deze uitgebreide EHBO cursus.

De cursus vinden plaats op 10 woensdagavonden, en start 7 november. De kosten bedragen 150 euro, inclusief cursusmateriaal en certificaat. Aanmelden kan via rodekruiszwolle@planet.nl of telefonisch via 038-4525862.

Kennis Eerste Hulp onvoldoende

Het is slecht gesteld met de Eerste Hulp kennis in Nederland. In Nederland beschikt slechts één op de 30 personen (3,2%) over aantoonbare Eerste Hulp vaardigheid[1]. Uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis in 2009 bleek dit niveau vergelijkbaar met landen als Servië (3%), Kirgizië (1,2 %) en Azerbeidzjan (0,6%) tegenover 80% in landen als Duitsland en Oostenrijk[2]. Ook liet onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van het Rode Kruis (juni 2010) zien dat mensen vaak wel een globaal idee hebben van wat ze zouden moeten doen, maar dat ze onvoldoende weten wat de beste handelswijze is.

Het Rode Kruis

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood en wereldwijd een van de grote spelers op het gebied van Eerste Hulpverlening en Eerste Hulp onderwijs. Door de inspanningen van het Rode Kruis worden wereldwijd jaarlijks tienduizenden levens gered. Maar niet alleen de Eerste Hulpverleners van het Rode Kruis kunnen Eerste Hulp verlenen. Directe hulp door omstanders kan schade aan de gezondheid beperken of zelfs een verschil maken tussen leven en dood. Kijk voor meer informatie op http://www.rodekruis.nl/. Alle Eerste Hulp cursussen van het Rode Kruis voldoen aan de richtlijnen van het European First Aid Manual (EFAM).

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Rode kruis is niet de enige. Er zijn nog 2 ehbo verenigingen in zwolle. Ook zij bieden een ehbo cursus aan. Bestaande uit basis eerste hulp, reanimatie en aed gebruik en kleine ongevallen en verbandleer. Deze is uitgebreider dan die van het rode kruis.


    ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.