SP wil inventarisatie naar asbest in huurwoningen

Zwolle – na de ontdekkingen van asbest in de Bachlaan, de Indische Buurt en in de Peter Steijnstraat wil de SP dat het stadsbestuur een asbestinventarisatie uitvoert in het woningbestand van de Zwolse woningbouwcorporaties. Er is onlangs onduidelijkheid ontstaan over het verwijderen van de asbest in de huurwoningen aan de Pieter Steijnstraat. SWZ heeft aangegeven dat het asbest tijdens de komende renovatie wordt verwijderd. Nu blijkt echter dat de bewoners voor het verwijderen van het asbest uit de schouw mogelijk zelf moeten gaan betalen. De SP vindt dat de wereld op zijn kop: ‘De woningbouwcorporaties zijn verplicht om een veilige leefomgeving te creëren voor hun huurders’.

SP 3.jpg

In de woningen van SWZ aan de Pieter Steijnstraat kan er asbest zitten in de schouw, de vensterbanken, de vloeren en de kacheldoorvoer. Dat verschilt per woning. SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘In alle woningen die voor 1993 zijn gebouwd is mogelijk asbest als bouwmateriaal verwerkt. Afgedekt zijn de gevaren van asbest beperkt, maar als het verwijderd of verbouwd wordt ontstaan er forse gezondheidsrisico’s. Woningcorporaties horen dit voor hun woningen in kaart te hebben. Het is van een ongelofelijke slordigheid dat de huurders nu is verteld dat er mogelijk op diverse plekken asbest in hun woning zit, maar dat de bewoners voor het verwijderen ervan mogelijk zelf de portemenee moeten trekken. In Diezerpoort en de Indische Buurt staan honderden woningen met daarin asbest. Het is belangrijk dat huurders te weten komen of er in hun woning asbest zit, waar dat precies zit en of dit verwijderd gaat worden.’

De SP wil dat de wethouder aanzet tot een snelle inventarisatie van asbest in het Zwolse woningbestand. Vooral omdat het gaat om de woningtypen, waarvan de bouwtekeningen en materiaallijsten door de woningbouwverenigingen zouden moeten worden bewaard, moet een dergelijke inventarisatie betrekkelijk makkelijk te leveren zijn. Dan kan voorkomen worden dat huurders zelf blootgesteld worden aan het zeer gevaarlijke asbest.

Artikel delen: