Mantelzorgers in het zonnetje

Zwolle – Zorgen voor een dierbare kan best pittig zijn. Mantelzorgers weten dat als geen ander, want in de huidige maatschappij wordt steeds vaker een beroep gedaan op de naasten van mensen met een ziekte, beperking of psychische klachten. Daarom worden Zwolse mantelzorgers in het zonnetje gezet op zaterdag 10 november tijdens de landelijke Dag van de Mantelzorg.  

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur. Zij zijn geen beroepsmatige zorgverleners, maar geven zorg omdat zij een persoonlijke band hebben met degene voor wie zij zorgen. Dat vraagt vaak veel tijd, maar kan in sommige gevallen ook voor psychische belasting zorgen. Herkent u uzelf in voorgaande omschrijving? En woont u in Zwolle? Dan bent u als mantelzorger van harte welkom bij de activiteiten die zaterdag 10 november in Zwolle worden georganiseerd.

Activiteiten

De Vogellanden, centrum voor revalidatie te Zwolle, is dit jaar zo gastvrij om 180 mantelzorgers te ontvangen op de Dag van de Mantelzorg op 10 november van 13.00 tot 17.00 uur. De tien Zwolse welzijnsorganisaties organiseren op deze locatie verschillende workshops en activiteiten. Het programma bestaat uit twee delen. Om dit handig te organiseren worden de deelnemers in twee groepen verdeeld. De ene groep begint met het optreden van een verhalenverteller. De andere met een activiteit. Daarna wisselen de groepen. Bij de activiteiten maken de deelnemers een keuze uit onder andere tekenen/schilderen, zingen en tai chi.

Voor mensen die behoefte hebben aan een goed gesprek of een luisterend oor, is een gesprek met een maatschappelijke werker een optie. Bovendien is er de informatiemarkt, waar u behalve informatie over ondersteuningsmogelijkheden, ideeën op kunt doen voor leuke uitstapjes. Naast de activiteiten en workshops is er een toespraak van wethouder Erik Dannenberg. Namens de gemeente Zwolle wil hij graag zijn waardering voor de mantelzorgers uitspreken.De middag wordt afgesloten met een hapje en sapje.

Aanmelden

Mantelzorgers kunnen zich tot en met vrijdag 26 oktober aanmelden. Dat kan via www.informelezorgzwolle.nl. De mantelzorgers mogen een introducé meenemen. Die hoeft geen mantelzorger te zijn. Voor beiden is de Dag van de Mantelzorg gratis. Er is plaats voor 180 deelnemers. Extra aanmeldingen komen op een wachtlijst.

Her- en erkenning van mantelzorg De landelijke Dag van de Mantelzorg wordt sinds de jaren negentig georganiseerd en heeft als doel mantelzorgers in het zonnetje te zetten en bij te dragen aan de her- en erkenning van mantelzorg. Dit jaar is de 15e editie. Het thema is ‘Nu even niet!’. Daarmee wordt benadrukt dat het goed is om als mantelzorger van tijd tot tijd een moment voor jezelf te pakken.

Steunpunt Mantelzorg organiseert in Zwolle in samenwerking met andere Zwolse organisaties uit de zorg ieder jaar op of rond 10 november een activiteit. Bij de organisatie van de Dag van de Mantelzorg zijn de volgende organisaties betrokken: Gemeente Zwolle, Steunpunt Mantelzorg, Mantelzorgadviesraad, MEE IJsseloevers, Dimence, De Vogellanden, Driezorg, Zorgcombinatie Zwolle, Frion, Zorgspectrum ’t Zand, Woonzorgconcern IJsselheem en Podium van Kerken.

Artikel delen: