Alle Zwolse maatjesprojecten op website MaatjesZwolle.nl

Zwolle – De maatjesinitiatieven die Zwolle rijk is, zijn sinds deze week te vinden op de website www.MaatjesZwolle.nl. Tijdens de aftrap op dinsdagavond 2 oktober is deze site onder luid applaus gelanceerd. De aanwezigen kregen informatie over de ruim twintig maatjesprojecten die Zwolle kent en sinds kort zijn verenigd in Het Platform Maatjesinitiatieven Zwolle.

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst één op de drie Nederlanders zich geregeld eenzaam tot zeer eenzaam voelt. Eenzaamheid is niet alleen een probleem voor het individu zelf, maar ook voor de samenleving: mensen die zich eenzaam voelen, lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Maatjes heten niet zomaar ‘maatjes’; vrijwilligers en deelnemers ondernemen samen iets dat zij beiden leuk of nuttig vinden. Daardoor halen zowel de deelnemer als de vrijwilliger plezier, inspiratie en nieuwe contacten uit dit een-op-eencontact. De deelnemers zijn mensen die op bepaalde punten in het leven even een coach, mentor of maatje nodig hebben. Dankzij dit contact groeien het netwerk, de vaardigheden en het zelfvertrouwen van de deelnemer.

Het Platform Maatjesinitiatieven Zwolle

Zwolle telt ruim twintig actuele professionele projecten. De organisaties achter deze projecten hebben zich verenigd in Het Platform Maatjesinitiatieven Zwolle. Het platform wil de toegang tot vraag en aanbod verbeteren en de kwaliteit van dienstverlening waarborgen. Tijdens de bijeenkomst op dinsdagavond 2 oktober presenteerden de organisaties zich en werd de nieuwe website MaatjesZwolle.nl gelanceerd.

Wederkerigheid in de maatjescontacten

Bovendien heeft Femmianne Bredewold, onderzoeker bij het Centrum voor Samenlevingsvraagstukken van de Gereformeerde Hogeschool te Zwolle, een lezing gegeven. “Wederkerigheid in de maatjescontacten is heel belangrijk”, zegt zij. “Zowel het maatje als de deelnemer moet er iets uithalen. Dit kan iets heel kleins zijn, een glimlach is soms al genoeg, maar wederkerigheid in het contact maakt de maatjesrelatie duurzaam.”

Workshop Kom de deur uit

Op 2 oktober werd ook de interactieve workshop ‘Kom de deur uit’ georganiseerd, speciaal voor Zwolse vrijwilligers die met hun vrijwilligerswerk strijden tegen eenzaamheid. De deelnemers gingen aan de slag met het onderwerp eenzaamheid, gekoppeld aan het thema ‘Kom de deur uit’. De workshop werd georganiseerd door Coalitie Erbij in samenwerking met Platform Maatjesinitiatieven Zwolle.Meer informatie

De lancering van de website en de workshop voor vrijwilligers vonden plaats in de Week tegen Eenzaamheid, die als thema heeft ‘Kom de deur uit!’ Maatje zijn sluit daar perfect bij aan. Ook geïnteresseerd in een maatje of wilt u zelf maatje worden? Neem een kijkje op www.maatjeszwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Ik zou wel graag mee willen doen aan het maatjes project.
  Ik ben alleenstaand, ondernemend en houd van: wandelen, cultuur, muziek, spelletjes doen en reizen.
  Ben ook in het bezit van een auto
  ik kijk uit naar een reactie.
  Groetjes, Ied


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.