"Stadshagen niet alleen voor de rijken"

Zwolle – De SP wil opheldering over de brief van Wijkbestuur Stadshagen Totaal waarin staat dat de bouw van sociale huurwoningen in een deel van Stadshagen niet past, omdat zij zorgen voor niet al te fraaie architectuur. De partij vindt deze stellingname walgelijk. De SP is juist heel blij dat ook het stadsbestuur onlangs de conclusie heeft getrokken dat er fors meer goedkope huurwoningen nodig zijn in Zwolle. Uit onderzoek van de SP bleek eerder al dat er een groot tekort is aan betaalbare huurwoningen.

De afgelopen jaren werden er vooral dure en middeldure koopwoningen gebouwd, terwijl de wachtlijst voor sociale huurwoningen alsmaar bleef stijgen. De partij vindt het een vooruitgang dat het stadsbestuur nu ook inziet dat de behoefte naar goedkope huurwoningen groter is dan het aanbod en er ingezet moet worden op de bouw van deze woningen. SP raadslid Edwin Koster: ‘In mei deed de SP het voorstel om in te zetten op een stijging van het aantal sociale huurwoningen in Zwolle met 10%. Dat voorstel werd later gesteund door de hele gemeenteraad. Het is fijn dat het stadsbestuur nu inziet dat de echte vraag naar sociale huurwoningen veel groter is dan jaarlijks is gedacht. Het college gaat nu zelf uit van meer dan 10%. De SP is dan ook zeer teleurgesteld over de brief van Wijkbestuur Stadshagen Totaal waarin staat dat er geen sociale huurwoningen in de Poort van Stadshagen mogen worden gebouwd. Blijkbaar mogen in dit deel van Stadshagen alleen maar grote, dure villa’s worden gebouwd en rijke mensen wonen. Dit leidt tot meer tweedeling in de samenleving.’ De SP wil een uitspraak van het college over het standpunt van Wijkbestuur Stadshagen Totaal. Koster: ‘Het is belangrijk dat het stadsbestuur de suggestie dat Stadshagen alleen bedoeld is voor rijke mensen direct wegneemt. De SP zal het stadsbestuur oproepen om in gesprek te gaan met het wijkbestuur van Stadshagen om hen op andere gedachten te brengen.’

Artikel delen:
Reacties 31
 1. moet je eens door stadshagen fietsen, en zie hoeveel van die grote dure huizen er te koop staan, maar toch doorgaan met zulke huizen te bouwen die tegenwoordig onbetaalbaar zijn,dus laat die kakkers van de wijkraad eens goed de ogen open doen, en als ze zonodig op stand willen wonen, koop een villa op de brinkhoek

 2. Na 12 jaar intensief onderzoek kan ik stellen dat de suggestie onzin is

  ??Het is belangrijk dat het stadsbestuur de suggestie dat Stadshagen alleen bedoeld is voor rijke mensen direct wegneemt.

  @ beeldvormers: ga ook eens met de mensen praten en ga niet altijd van je eigen indrukken uit. Hoe populistisch aantrekkelijk die ook mogen zijn ๐Ÿ˜‰

 3. Lees ik dat goed "op stand willen wonen in Stadshagen" ? Voor mijn gevoel zal daar nooiit sprake van kunnen zijn in een Vinex wijk. Of je moet er zo'n pompeus groot huis neerknallen, om daarmee de 'mindere klassen' te gaan shockeren.

 4. Regelzucht, regelzucht, dit land (tot aan het wijkbestuur van Stadshagen aan toe) lijdt enorm onder regelzucht.
  Van al of niet roken in cafe's, of verplicht uit plastic glazen drinken tussen zonsondergang en zonsopgang, of dat bij het vuilnis aan de straat zetten30 cm tussenruimte moet aanhouden tussen jouw kliko en die van de buurman, we hebben het niet meer door maar worden ondertussen helemaal door regeltjes geleefd.
  Ik pleit niet voor Belgische toestanden maar laat zo'n wijk als Stadshagen zich nou gewoon op natuurlijke wijze ontwikkelen, dat levert op de lange duur het meest interessante stadsbeeld op.

 5. Interessante aanzet Observer

  Ik pleit niet voor Belgische toestanden maar laat zo'n wijk als Stadshagen zich nou gewoon op natuurlijke wijze ontwikkelen, dat levert op de lange duur het meest interessante stadsbeeld op.

  Hopelijk komen er ook wat betrokkenen op deze stelling binnen. Mail er wel vast 1.

 6. Is het niet de gemeente zelf, die zich als projectontwikkelaar heeft gedragen en daardoor de M2-prijs zo hoog is dat, om sociale huurwoningen mogelijk te maken, ergens op ingeleverd moet worden. Dat dit ten koste gaat van de architectuur lijkt mij dan ook volkomen logisch. En dat vervolgens een wijkbestuur zich zorgen maakt over de (architectonische) kwaliteit van een wijk kan ik me ook wel voorstellen. Overigens weet ik nog wel een leuke locatie voor sociale huurwoningen, nl. het Katwolderplein. Dat commerciele plan komt, mede door de economische crisis, never en nooit meer van de grond.

 7. @Zwollenaarisback

  Helemaal mee eens! Hoog huilie huilie gehalte van de SP terwijl het Wijkbestuur alleen een bepaald gedeelte voor ogen heeft vanwege de architectuur.

  En natuurlijk wordt dit ook weer behandeld in het college en/of de gemeenteraad. Wat kost dat allemaal wel niet? Lekker overdreven dit.

 8. Positief is in ieder geval dat er over gesproken wordt. Het is aanhangig gemaakt en het wordt politiek opgepakt. Althans, dat is de verdere verwachting. Heerlijk ook dat we de mogelijkheid hebben ons vrij te uiten. En dat is precies wat de wijkstichting in mijn ogen ook gedaan heeft. Overigens is het niet aan de wijkstichting te bepalen wat waar komt, dat weten zij ook donders goed. Wel is het voor de toekomst een overweging waard dit soort zaken in de wijk onder de aandacht te brengen/te polsen d.m.v. bijvoorbeeld een enquรชte. Uiteindelijk vertegenwoordigen zij wel de wijk.
  Ik ben er echter van overtuigd dat het wijkbestuur alle goede bedoelingen voor ogen heeft met deze brief. Laten we wel zijn, slechts door het afhaken van Bouwfonds kwamen de sociale huurwoningen (weer)in beeld. Plannen zijn reeds jaren geleden gemaakt. In die hoedanigheid had de SP in een veel eerder stadium het college onder vuur kunnen en moeten nemen in plaats van nu gal te spugen richting een ??walgelijk?? standpunt van de wijkstichting. Wellicht is het een optie dat Openbaar Belang, Dura Vermeer en de gemeente Zwolle met elkaar om tafel gaan. Het moet toch mogelijk zijn sociaal en architectonisch verantwoord te bouwen zodat een ieder tevreden gesteld kan worden?

 9. Mooi verwoord Denickos.eerst samen praten is er tegenwoordig niet meer bij .Zo snel mogelijk de publiciteit halen en lekker populistisch doen.Ik vind dat veel meer sociale huurwoningen moeten komen en dat kan best samen gaan met mooie architectuur:Samen maken we de stad

 10. @pieters, dat zei ik ook nadat ik mijn hele jeugd in Zwolle-Zuid heb gewoond. Ik woon nu meer dan 2 jaar in Stadshagen en kan zeggen dat het prima is. Enige waar ik me aan stoorde was de OV die verschrikkelijk is. Een bus per 15 minuten voor heel Stadshagen (waar jonge gezinnen wonen) was niet bepaald leuk. Maar het Winkelcentrum ziet er prima uit, hoewel ik wel de verbouwde WKC in Zuid mis. Als je er eenmaal woont valt het echt wel mee hoor.

 11. Fractievoorzitter Siderius twittert maandag tijdens de gemeenteraadsvergadering: "College gaat gesprek aan met wijkstichting Stadshagen over hun standpunt dat sociale huurwoningen niet passen in deel Stadshagen."

 12. ik denk dat iemand die het niet eens is met de stelling hierboven mijn reactie eens hier een poosje in huis moet gaan ervaren hoe het is om te leven met sociale huurwoningen naast duurdere koopwoningen en dan praten we daarna wel verder… De mensen over en weer begrijpen elkaar namelijk totaal niet en dan krijg je wrevel! Dat wil toch niemand?

  Welke achterlijke gladiool dat verzonnen heeft van gemengde woningen…. Die woont zelf in een homogene buurt denk ik?

 13. Ik woon al jaren in een buurt, waar zowel koop als huurwoningen staan (en echt niet de duurste huurwoningen), ook schuin t/o mijn eigen woning, en heb dat nog nooit als een probleen ervaren.

 14. @Marianne,

  Wat een flauwe kul, ik woon hier ook in huurwoning en tegenover mij staan ook woningen van ruim 300k
  (iets verder op zelfs bijna 700k) kan prima en we begrijpen elkaar zo hou je een wijk in evenwicht,niet zoals jaren 70/80 holtenbroek.
  Een stad is divers dus de wijken ook graag 8)

 15. Ik vind stadshagen vrij duur om in te wonen. Zelf heb ik een huurwoning en ondanks de huurtoeslag kan ik het maar net bolwerken. Ik zeg gooi maar een lading goedkopere woningen neer, of maak bestaande woningen goedkoper. Hoe dan ook, op dit moment is stadshagen nog steeds alleen betaalbaar voor 2 verdieners of personen met meer dan 2000 bruto in de maand.

 16. Tendentieuze kop. Het verhaal eronder vertelt iets anders.
  Het wijkbestuur maakt zich (terecht) zorgen over de architectonische kwaliteit. Zij heeft het lef om niet de kop in het zand te steken voor toekomstige problemen als er teveel sociale huurwoningen bij elkaar worden gepropt, er teveel eenvormigheid ontstaat en zo een toekomstge "prachtwijk" (als poort naar Stadshagen) wordt gecreerd. Dat is iets anders dan dat "Stadshagen alleen voor de rijken" bestemd zou moeten zijn. Een wijk dient een goede mix te hebben van goedkopere en duurdere koop- en huurwoningen. Er moet diversiteit en archtectonische kwaliteit zijn, dan alleen blijft een wijk ook in de toekomst aantrekkelijk en leefbaar.

 17. @Jacco,

  Kom nou toch die Scholma en zijn bestuur woont daar wil gewoon geen sociale huurwoningen bij hem in de buurt en probeert dat nu te verkopen onder het mom niet architectonisch verantwoord.

  Walg van dit soort lui als ze eerst bij begin van stadshagen op archtectonisch bouwen hadden gelet,waarom zie ik overal de zelfde woningen,kom nou

  En naderhand probeert Scholma ook de plannen van de woningbouw te laten verhuizen naar andere wijken in stadshagen bv Breecamp oost maar daar zijn bijna alle huizen hetzelfde:o

  Wat een flapdrol die Scholma wordt een tijd dat die heer Brouwer hem flink de mond spoelt.

 18. Verslag raadsvergadering:

  Wethouder Dannenberg antwoordt dat de woningbouwcorporaties momenteel hele mooie sociale huurwoningen bouwen, die een aanwinst voor elke wijk zijn. Ook blijft het gemeentelijk beleid uitgaan van gemeleerde wijken, waarin plaats is voor alle bevolkingsgroepen.

  De wethouder gaat hierover in gesprek met de wijkvereniging.

  Ook stelt de wethouder dat deze discussie niet via de media dient te verlopen.

 19. Normaliter worden huurwoningen altijd op B-locaties gebouwd, naast en weg,een rotonde of ergens weggestopt in de vinex massa.
  Ditmaal zijn er plannen om eens aan het water te bouwen(want ja, ook huurders kunnen genieten van een mooi uitzicht) en daar wringt hem de schoen volgens mij.
  Ik heb sterke vermoedens dat meerdere leden van het wijkbestuur zit te azen op een leuk kaveltje aan het Zwarte Water en dat ze nu bang zijn dat dit ze nu door de neus geboort wordt.

Reageer